Ken je de termen iBook en PowerBook nog? Wij moesten ook even graven in ons geheugen, maar het is 'maar' elf jaar geleden dat de vervanger van die twee laptops, de MacBook, op de markt kwam. Voor het eerst werd gebruikgemaakt van een Intel-processor, en het uiterlijk ging op de schop. Elf jaar later is de MacBook nog steeds een statussymbool. Er zijn wel wat verschillende versies, dus welke moet jij kopen?

Keuzegids MacBook

MacBooks worden geroemd om hun productiviteit. Dit komt niet alleen door het efficiënte en gebruikersvriendelijk macOS, maar ook door hun draagbaarheid, overtuigende prestaties en goede batterijduur.

Aanbod

Het aanbod aan MacBooks is nog nooit zo divers geweest als vandaag de dag. Van de betaalbare MacBook Air en de superlichte 12-inch MacBook tot de 13-inch en zelfs 15-inch MacBook Pro met Touch Bar. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen. Hier lees je de verschillende modellen en de voor- en nadelen per model!

MacBook Air

De MacBook Air is, tot ieders verbazing, onlangs vernieuwd. Het model uit 2017 heeft de vijfde generatie Intel-chips aan boord.. Het is momenteel de goedkoopste MacBook die Apple verkoopt – voor nog geen 1000 euro heb je een nieuwe MacBook.

Goedkoop met de langste adem

Niet alleen is de MacBook Air het goedkoopst, maar heeft deze ook het beste uithoudingsvermogen. Met een gemiddelde batterijduur van zo’n 10,5 uur is de MacBook Air een laptop met een bizar goede batterijduur.

De combinatie van prijs en batterijduur maken de MacBook Air de beste keuze voor studenten. Het is overigens ook de enige MacBook met de ouderwetse (lees: vertrouwde) USB 3.0-poorten en een SD-kaartslot. Hierdoor hoef je niet voor vrijwel elk apparaat een dongel te kopen – wat het gebruik in de praktijk een stuk goedkoper maakt dan de andere MacBooks.

12-inch MacBook

Als je altijd onderweg bent, is de 12-inch MacBook waarschijnlijk voor jou de beste keuze. Met een gewicht van nog geen kilo merk je bijna niet dat deze kleine laptop in je rugzak zit. Vergeleken met de MacBook Air is het Retina Display van de 12-inch MacBook een verademing voor je ogen.

De meest draagbare MacBook

Met een batterijduur van ongeveer 9,5 uur en de nieuwe Kaby Lake-chip kan de vernieuwde 12-inch MacBook met gemak nog jaren mee. De MacBook is ook de meest toegankelijke MacBook met vlindertoetsen – een nieuwe toetstechniek waardoor het toetsenbord veel dunner kan worden gemaakt.

Wat de 12-inch MacBook te bieden heeft qua draagbaardheid en schermkwaliteit, mist het aan verbindingsmogelijkheden. Met slechts 1 Thunderbolt-poort en een koptelefooningang, is de kans groot dat je regelmatig met dongels moet werken om meerdere apparaten tegelijk met je laptop te verbinden.

13-inch MacBook Pro

De 13-inch MacBook Pro heeft verassend veel paardenkracht voor een laptop die minder dan anderhalve kilo weegt. Het gewicht is ongeveer hetzelfde als de MacBook Air, maar de 13-inch MacBook Pro is uitgerust met de veel krachtigere 7de generatie Core i5 processor en het nieuwste grafische geheugen van Intel Iris.

De meeste prestaties voor je geld

Het heldere Retina Display van de 13-inch MacBook Pro wordt ondersteund met krachtige speakers, plus twee Thunderbolt 3-poorten voor een snelle dataoverdracht. De tweede poort zorgt ervoor dat je de MacBook kunt opladen terwijl je andere apparaten met de laptop verbindt.

De variant van 13-inch heeft helaas niet de Touch Bar die we wel terugzien bij de – veel duurdere – MacBook Pro van 15 inch. Ook is het de eerste MacBook Pro in de geschiedenis zonder SD-kaartslot.

13-inch MacBook Pro met Touch Bar

Als je bereid bent om 1.800 euro uit te geven, is de MacBook Pro met Touch Bar en Touch ID zeker het overwegen waard als je ziet wat je ermee kunt doen. Het kleine multi-touch paneel boven het toetsenbord geeft je allerlei handige sneltoetsen, afhankelijk van datgene dat je aan het doen bent.

Voor de multitasker

Bij het openen van Foto’s kun je met de Touch Bar snel een foto bewerken, en bij Safari verschijnt er de knop om een nieuw tabblad te openen. Berichten tovert een paneel aan emoji’s op de Touch Bar, en Final Cut Pro schotelt je de handigste sneltoetsen voor om videomateriaal te bewerken. Apple heeft de Touch Bar toegankelijk gemaakt voor een aantal belangrijke ontwikkelaars als Adobe en Microsoft, waardoor de Touch Bar voor vrijwel elk programma een handige toevoeging is.

De 13-inch MacBook Pro met Touch Bar heeft wel een iets slechtere batterijduur dan de variant zonder Touch Bar. Dit komt simpelweg door het feit dat de interne batterij een kleinere capaciteit heeft. Ook is de variant met Touch Bar vrij prijzig, aangezien je voor het geld slechts 256GB aan opslag en 8GB aan werkgeheugen krijgt.

15-inch MacBook Pro met Touch Bar

Of je nou foto’s in RAW-formaat of 4K-beeldmateriaal wil bewerken, de AMD Radeon Pro die in de 15-inch MacBook Pro zit kan het allemaal. Ook heeft deze MacBook 16GB aan werkgeheugen waarmee je eenvoudig meerdere programma’s tegelijk kan draaien en is de 15-inch MacBook uitgerust met een 7de generatie quad-core i7 van Intel.

Voor de poweruser

Met een schermresolutie van 2800 x 1800 pixels heeft deze MacBook ook het scherpste beeldscherm die je vandaag de dag op een laptop van Apple kunt krijgen. Sinds de recente update is het beeldscherm helderder en is de kleurweergave beter dan ooit. Andere handige functies zijn het enorme Force Touch touchpad waar je moeiteloos mee navigeert en werkt.

Als klap op de vuurpijl hebben deze prestaties en functies bijna geen negatief effect op de batterijduur: je kunt tot maar liefst 10 uur films kijken en internetten op één lading.

Tweedehands en oudere modellen

Je kunt natuurlijk de nieuwste MacBook kopen, maar op de tweedehandsmarkt en in verschillende winkels zijn ook meer dan genoeg tweedehands MacBooks of exemplaren van de oudere generatie te koop. Deze zijn niet alleen goedkoper, maar kunnen ook andere voordelen met zich meebrengen.

Vooral qua aansluitingen zijn oudere MacBook Pro-modellen een verademing.

Wil je bijvoorbeeld een MacBook met Retina Display maar ook gewone USB 3.0-poorten? Dan zal je op zoek moeten gaan naar een 13- of 15-inch MacBook Pro Retina, die Apple tussen 2012 en 2016 verkocht.

Goedkoper en vaak meer vrijheid

Een ander groot voordeel van oudere MacBooks is dat deze vaak makkelijker te upgraden zijn. Zo kun je een gewone MacBook Pro uit bijvoorbeeld 2012 heel eenvoudig voorzien van meer werkgeheugen of een SSD-schijf, waardoor deze nog jaren mee kan draaien!

Bij nieuwere MacBooks is het veel lastiger om bijvoorbeeld meer geheugen toe te voegen. Hierdoor wordt je al snel gedwongen om bij het aankoopproces specificaties te kiezen die je misschien over een paar jaar pas nodig hebt – en waar je bij Apple een flinke meerprijs voor betaalt. Apple wil natuurlijk dat je de meest recente modellen nieuw bij hun winkel koopt, maar zoals je ziet kan het geen kwaad om je te oriënteren bij andere winkels voor oudere of tweedehands modellen.