Van Jumpman tot Super Mario Run: 30 jaar Mario

Door: partnerredactie | 21 december 2016 11:38

Partnerbijdrage

Met de lancering van Super Mario Run vorige week, heeft het grootste icoon uit de gamewereld een nieuwe mijlpaal bereikt: voor het eerst in de geschiedenis verschijnt Mario op mobiele apparaten. Maar hoe is het allemaal begonnen?

Al meer dan 30 jaar is Mario de grote ster van de meest populaire Nintendo-games. Iedereen herkent de borstelige snor en de rode pet. Het was dus te verwachten dat Nintendo zou inspringen op de mobiele game hype. Om deze mijlpaal te vieren, blikken we terug op zijn indrukwekkende carrière. Lees ook: Super Mario Run: Verrassend lange adem.

Jumpman

Wat maar weinig mensen weten, is dat Mario niet als Mario is begonnen. In de eerste game waarin hij te zien was (Donkey Kong, 1981), was hij een timmerman genaamd Jumpman, die zijn huisdier mishandelde. Als wraak ontvoert deze zijn vriendin en Jumpman gaat op pad om haar te redden. Twee jaar later zijn in Donkey Kong Jr. de rollen omgedraaid en speelt Jumpman de schurk. Datzelfde jaar krijgt hij zijn eerste eigen game en wordt hij omgedoopt tot Mario.

Super Mario Bros.

Na het relatieve succes van Mario Bros. in 1983, kwam de grote doorbraak pas echt in 1985 met de opvolger Super Mario Bros. in 1985. Deze game zorgde voor een revolutie in de gamewereld en introduceerde het traditionele ‘links-naar-rechts’- leveldesign, de paddenstoel-power-ups en de warp pipes waarmee je in verborgen gedeeltes in een level kan bereiken. Super Mario Bros. was de eerste game met een verhaal, hoe oppervlakkig het nu mag lijken. Nadat Bowser (of King Koopa) Princess Peach (of Princess Toadstool) ontvoerde, ontstond er een hele wereld waar alle personages, zelfs vijanden als Koopa’s en Goomba’s, deel van uit maakten.

In Super Mario Bros. kreeg je voor het eerst te maken met Goomba's.

Maar het ging onze besnorde vriend niet altijd voor de wind. De originele Super Mario Bros. 2 kreeg flinke kritiek van fans in Japan, die de game te moeilijk vonden. Zoveel kritiek zelfs, dat Nintendo besloot een andere game uit te brengen in de overige landen, die net zo hard flopte. Met de opvolger Super Mario Bros. 3 maakte Nintendo alles weer goed, want de game werd gezien als één van de beste ooit. Met Super Mario 64 introduceerde Nintendo 3D-gaming en met succes: iedereen die een Nintendo 64 kocht, speelde Super Mario 64.

Mario spin-offs

Naast zijn eigen games, verscheen Mario sinds 1980 ook in andere gamegenres. Hij was de scheidsrechter in Mario Tennis, sloeg een balletje in Mario Golf, schreef medicijn-puzzels voor in Dr. Mario en was zelfs te zien in een Super Mario RPG. Maar de meest succesvolle spin-off is veruit Mario Kart. Deze populaire power-up race game is sinds de NES een vaste titel voor alle consoles.

Super Mario Run

En nu is Mario voor het eerst op onze mobiele telefoons de vinden. Super Mario Run is een verrassende samenwerking tussen Nintendo en Apple, hoewel de game uiteindelijk ook op Android zal verschijnen. In de game rent Mario automatisch en door op je scherm te tikken laat je hem over obstakels springen. Deze gameplay is niet nieuw, maar zoals je van Nintendo kan verwachten is deze buitengewoon soepel.

Elk level zit vol verborgen paden en bonussen, dus je hebt verschillende pogingen nodig om alle geheime features te ontdekken. Super Mario Run is gratis te downloaden, maar om de hele game te kunnen spelen betaal je eenmalig €9,99. Heb je meer iTunes-tegoed nodig? Bij Startselect heb je dit met een paar klikken geregeld!