Een nieuwe MacBook? Deze 5 Macbook-accessoires mag je niet missen!

Door: partnerredactie | 08 februari 2019 09:54

Partnerbijdrage

De nieuwe MacBook Air is eind oktober geïntroduceerd en veel nieuwe gestroomlijnde Apple laptops zullen dus binnenkort in gebruik genomen worden. Ook de gewone MacBook en MacBook Pro die nu in de winkel liggen zijn weer dunner en sneller dan hun voorgangers, waardoor de nieuwe Thunderboltaansluitingen bij veel modellen relatief schaars zijn. MacBook-accessoires om je leven makkelijker te maken zijn dus van groter belang dan ooit! Hieronder vind je vijf MacBook-accessoires voor deze laptops die je niet aan je voorbij mag laten gaan.

USB-C multiportadapters

Vooral de Apple laptops uit het iets lagere segment hebben vaak maar een of twee Thunderboltaansluitingen, wat betekent dat je bijvoorbeeld niet tegelijk je laptop kunt opladen en randapparatuur kunt verbinden. Dit gebrek aan poorten is geen probleem voor de goed voorbereide Applegebruiker. Er zijn namelijk enkele MacBook-accessoires waarmee je je Thunderboltpoort verandert in een hub met meerdere aansluitingen. Thunderboltpoorten hebben de vorm van USB-C, dus MacBook-accessoires met deze aansluiting zijn compatibel met Thunderboltaansluitingen. Verschillende USB-C-multiportadapters bieden de aansluitingen voor HDMI, ethernet, USB-A, etc. Dit MacBook-accessoire is dan ook nummer 1 op de lijst, aangezien het met één aankoop een ontzettende hoeveelheid aan gebruiksgemak biedt. Een keuze maken is dus afhankelijk van welke aansluitingen je normaal gesproken veel gebruikt. Ook kun je om zeker van je zaak te zijn een adapter kiezen met de maximale hoeveelheid aan verschillende aansluitingen. MacBook-accessoires die één specifieke aansluiting omvormen naar USB-C zijn natuurlijk ook verkrijgbaar, maar multiportadapters bieden de mogelijkheid om meerdere aansluitingen tegelijk te gebruiken. Dit betekent een dusdanig uitgebreide functionaliteit dat dit type accessoire de vermelding meer dan verdient.

Portable SSD’s als MacBook-accessoires

Regel 1 bij dataopslag: Maak altijd back-ups. Regel 2 bij dataopslag: Maak altijd back-ups van je back-ups. Het veiligstellen van je belangrijkste data kan natuurlijk in de cloud, maar het is nooit een slecht idee om een MacBook-accessoire zoals een extra schijf te gebruiken als bonus. Vooral de MacBooks uit het lagere prijssegment laten soms enigszins te wensen over wat opslag betreft, terwijl de modellen met meer opslag vaak een flinke hoeveelheid extra geld uit je portemonnee vragen. Dit probleem is door een draagbare SSD eenvoudig op te lossen, ook sla je twee vliegen in een klap met dit MacBook-accessoire: je opslag wordt flink uitgebreid en je hebt direct een extra mogelijkheid tot het back-uppen van je belangrijke bestanden. De portable SSD’s die nu op de markt zijn, zijn door hun geringe grootte ideaal om makkelijk veel opslag te kunnen meenemen waar je wil. Sommige van deze schijven hebben bovendien een USB-C aansluiting. Zoals je echter hiervoor hebt kunnen lezen hoeven andere aansluitingen natuurlijk ook geen probleem te zijn.

Bluetooth headsets

Een derde MacBook-accessoire dat niet mag ontbreken bij de goed uitgeruste Apple gebruiker is een Bluetooth headset om te genieten van je favoriete entertainment. Naast de draadloze AirPods van Apple zijn er alternatieve on- of over-ear headsets te gebruiken voor de volledige onderdompeling in je favoriete games, films of albums. De vrijheid die deze headsets je geven betekent dat je rustig even koffie kunt halen terwijl je blijft genieten van je muziek. Het spreekt voor zich dat dit soort MacBook-accessoires niet mag ontbreken in de volledig draadloze toekomst die Apple voorspelt. Een extra reden om een aparte headset aan te schaffen is het feit dat er geen Lightningaansluiting naast de Thunderbolt te vinden is, dus de EarPods die je bij je iPhone gebruikt werken alleen met een adapter. Zo wordt de keuze voor een draadloze headset nog verstandiger.

USB-C naar Lightning kabels

Je iPhone met je MacBook verbinden is iets moeilijker geworden sinds Apple zijn laptops Thunderboltaansluitingen geeft, terwijl iPhone de Lightningaansluiting gebruikt. Het is dus wel zo handig om een MacBook-accessoire in huis te hebben waarmee je gemakkelijk je iPhone synchroniseert. Bovendien betekent het gebrek aan een SD-kaart-reader ook dat foto’s overzetten van je iPhone op die manier niet meer mogelijk is zonder een adapter. Bestanden zoals foto’s en video’s overzetten wordt dus een stuk makkelijker met deze kabel. Ook is het zo dat de iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR en een aantal iPad Pro-modellen sneller opladen met deze kabel, dus dit MacBook-accessoire is al helemaal een goede koop als je een van deze producten gebruikt.

MacBook-accessoires nummer 5: USB-C sticks (portable opslag)

Als de manier waarop jij je MacBook gebruikt eigenlijk niet de aanschaf van een adapter of een portable SSD rechtvaardigt, maar je wel af en toe bestanden snel wil transporteren tussen verschillende apparaten, is een USB-C stick een ideaal product. Ze passen direct in je Thunderboltpoort en voorkomen dus dat je voor ieder klein bestand een adapter moet insteken. Heb je bijvoorbeeld meerdere Apple computers in je huishouden en wil je wat bestanden van de ene naar de andere verplaatsen? Dan is dit MacBook-accessoire de juiste toevoeging. Ook voor de professionele functies van een USB-stick zijn deze USB-C-sticks natuurlijk te gebruiken, maar een nadeel is dat Windowscomputers regelmatig nog geen USB-C-aansluiting hebben. Je ziet het steeds meer bij nieuwere modellen, maar het is een minpunt. Dit is dan ook de reden dat dit MacBook-accessoire als laatst genoemd wordt in deze lijst.

Heb je door dit artikel besloten om een MacBook-accessoire aan te schaffen? Op www.allekabels.nl is een ruim assortiment aan MacBook-accessoires verkrijgbaar!