Camera Galaxy S7 vs iPhone 6s – Welke is beter?

Door: partnerredactie | 07 juli 2016 15:25

Partnerbijdrage

Met elk nieuw vlaggenschip van zowel Apple als Samsung barst de strijd weer los: welke is beter? Hoewel het tussen Android en iOS een eeuwige discussie blijft (het is een kwestie van voorkeur), kunnen we op het gebied van de camera's wel degelijk een oordeel vellen.

Check het gratis digitale magazine!

Wil je echt álles uit je Galaxy halen? Bekijk dan nu het digitale magazine. Daarin vind je supertips en trucs om de allerbeste foto's te maken. Je vindt het magazine hier, helemaal gratis!

In deze test kijken we met name naar de kwaliteit van beide telefoons als we foto’s schieten in autofocus, aangezien de meeste gebruikers het liefst op die manier hun herinneringen vastleggen. Er werd ook geen gebruik gemaakt van de HDR-functie op beide vlaggenschepen.

Als we kijken naar foto’s van zowel de Samsung Galaxy S7 en de iPhone 6s, zien we dat de foto’s van de Galaxy S7 veel verzadigder zijn en de kleuren er meer uitspringen. Hoewel dit geweldig kan zijn voor zaken als social media en het delen van een gezellig dagje uit, kan dit effect problematisch zijn in situaties met minder licht.

The Dark Side

De Galaxy S7 is gek op zogenaamd autocontrast, waardoor highlights in de foto’s soms overbelicht kunnen worden. De iPhone 6s heeft een hoger dynamisch bereik, wat wil zeggen dat zowel donkere onderdelen als zeer heldere onderdelen goed worden weergegeven op foto’s. Het nadeel is dat de foto’s er heel plat uitzien en er vrij weinig diepte in de foto’s zit. De foto’s springen niet van je scherm af zoals de foto’s van de Galaxy S7, al zijn de foto’s van de iPhone 6s wel beter in het geven van een waarheidsgetrouw beeld.

Optische beeldstabilisatie

Optical Image Stabilization (OIS) (optische beeldstabilisatie) is in het leven geroepen om een stabiele foto te creëren, zelfs met met trillende handje. Hoewel bij Apple alleen de Plus-variant voorzien is van OIS, heeft Apple toch een manier gevonden om deze stabilisatie te faken.

De iPhone 6s schiet zijn foto’s dubbel zo snel als de Samsung S7. Apple doet dit om het feit te compenseren dat de iPhone 6s geen OIS heeft. Hoewel beide foto’s er op het eerste gezicht stabiel uitzien, zien we bij nadere inspectie dat de foto van de Galaxy S7 een stuk scherper is, doordat deze enkele milliseconden langer hetzelfde object fotografeert.

Hoewel beide telefoons een zeer hoge sluitertijd hebben, komt de Galaxy S7 bij snelle of bewegende beelden beter uit de verf doordat deze als enige van de twee is voorzien van OIS.

Een ander nadeel van de kortere sluitertijd van de iPhone 6s? Foto’s bij weinig licht! Hoewel de Galaxy S7 met zijn verzadigde foto’s minder goed is in het fotograferen van zowel donkere én lichte objecten, is het paradepaardje van Samsung wel degelijk beter in situaties waarbij alles donkerder is.

Als we beide camera’s op een donkere pijnbank leggen, zien we dat de sluitertijd van de Galaxy S7 zo klein als een kwart seconde werd met een ISO van 1250. De iPhone 6s kreeg het voor elkaar om 1/15e van een seconde aan sluitertijd eruit te persen met een ISO van 2000. De iPhone had het wel duidelijk een stuk moeilijker met details en kleuren.

Conclusie

Is de Galaxy S7 beter dan de iPhone 6s? Als we puur kijken naar de functies van de camera, stabilisatie en prestaties bij weinig licht, laat de Galaxy S7 de directe concurrentie ver achter zich. Het Japanse vlaggenschip heeft simpelweg meer functies dan de USS Apple.

Dit maakt de camera van de iPhone 6s natuurlijk bij lange na niet slecht. Liefhebbers van een waarheidsgetrouwer beeld zullen misschien toch liever foto’s zien die afkomstig zijn van een iPhone 6s en met de (mobiele) bewerkingsprogramma’s van deze tijd kun je met beide smartphones werkelijk verbluffende foto’s maken.