Asus VivoWatch: Smartwatches met bloeddrukmeter in aantocht

© PXimport

Asus VivoWatch: Smartwatches met bloeddrukmeter in aantocht

Geplaatst: 9 januari 2019 - 16:07

Aangepast: 14 december 2022 - 13:33

Joris Peterse

Wearables worden uitgerust met steeds meer sensoren om te meten of je genoeg beweegt en om je te helpen gezonder te leven. Ontwikkelingen gaan snel, dat in 2018 vooral aangejaagd werd door de Apple Watch 4. Ook Asus probeert met de VivoWatch nieuwe technologie te implementeren: bloeddrukmeting.

Het bestaansrecht van smartwatches zijn niet de apps, spraakassistenten of telefoonnotificaties. Het is gezondheid. Je wearable als sportcoach of meting van hartslag en slaap om je te helpen gezonder te leven is de belangrijkste functie. Aanvankelijk vooral aangejaagd door Fitbit, die als eerste continue hartslagmeting inbouwde. Dat levert gegevens op waar je wat aan hebt, in tegenstelling tot de andere wearables die je hartslag om de zoveel tijd meten. Intussen lijkt Fitbit vooral met zichzelf te worstelen, omdat het bedrijf gebrand is op het succesvol maken van een smartwatch en weinig prioriteit lijkt te steken in de fitnesarmbandjes waar het bedrijf groot mee is geworden. Het innovatieve stokje op het gebied van gezondheid is vorig jaar overgenomen door Apple, dat met de Apple Watch series 4 de functie om hartfilmpjes te maken heeft toegevoegd. Hoewel het suf is dat de functie buiten de VS niet beschikbaar is, kun je niet ontkennen dat de techniek een indrukwekkende stap vooruit is.

De Asus VivoWatch is voorzien van een hartslagmeter aan de onderzijde en een drukgevoelig plaatje aan de bovenzijde.

-

Bloeddrukmeting

Maar niet alleen Apple innoveerde in 2018 op het gebied van gezondheidsmeting in wearables. Ook Asus werkt stilletjes aan vernieuwing: bloeddrukmeting. De Asus VivoWatch BP HC -A04 is een van de eerste wearables die bloeddrukmeting mogelijk maakt. Wanneer de VivoWatch beschikbaar is en voor welke prijs is nog niet bekend, maar Asus stelde wel een exemplaar beschikbaar om te ervaren hoe, en of, bloeddrukmeting met een apparaatje om je pols werkt.


De Asus VivoWatch is een smartwatch, voorzien van een hartslagmeter aan de onderzijde en een drukgevoelig plaatje aan de bovenzijde. Je hartslag wordt gemeten, zoals je van andere smartwatches gewend bent, maar draagt ook zijn steentje bij voor de bloeddrukmeting. Wanneer je deze bloeddrukmeting start, leg je je wijsvinger op het drukgevoelige plaatje en na een seconde of twintig is de meting gedaan.... Dat klinkt wellicht een beetje te goed om waar te zijn, en dat is het ook. Negen van de tien keer lukte het niet om een meting uit te voeren omdat de VivoWatch de bloeddruk niet consistent genoeg kon registeren. Ook waren de meetresultaten bij mij steevast veel lager dan het zou moeten zijn. Dat was niet alleen bij mij het geval, maar ook bij collega’s was de ervaring vergelijkbaar.

Asus VivoWatch

© PXimport

App

De VivoWatch werkt in principe zonder koppeling met een app op je smartphone. Je kunt door je statistieken heen bladeren, activiteiten registeren, je slaap meten... en zelfs de tijd aflezen. Wanneer je de smartwatch koppelt aan je smartphone, krijg je je statistieken overzichtelijker in te zien. Oogstrelend is de interface van zowel het horloge als de app echter niet en geavanceerde functionaliteit (zoals met appjes) is er niet.

Ook het ontwerp van de VivoWatch is bepaald niet oogstrelend te noemen, hoewel meer smartwatches hier last van hebben, is de VivoWatch al helemaal een apparaat dat je liever onder je mouw verbergt. Natuurlijk had Asus niet veel designmogelijkheden, aangezien er een drukplaatje aan de voorzijde geplaatst moest worden.

Asus VivoWatch: Smartwatches met bloeddrukmeter in aantocht-15082296

© CIDimport

Asus VivoWatch: Smartwatches met bloeddrukmeter in aantocht-15082296

© CIDimport

Asus VivoWatch: Smartwatches met bloeddrukmeter in aantocht-15082296

© CIDimport

Conceptueel

Natuurlijk had ik een review van de VivoWatch kunnen maken en het apparaat de grond in kunnen schrijven, maar dat is de VivoWatch absoluut niet waard. Het apparaat is wellicht nog te conceptueel voor de consumentenmarkt, en dat geeft ook niet. Het is te prijzen dat Asus het voortouw neemt om geavanceerde gezondheidsmeting via een wearable (zoals in dit geval bloeddrukmeting) mogelijk te maken. Uiteindelijk is het een ontwikkeling waar iedereen beter van wordt. Asus heeft nog wel veel werk aan de winkel: de app, de vormgeving van de smartwatch en de werking van de bloeddrukmeting zelf.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten