Apple gaat iPhones in India maken

Door: Lub Snoek | 03 februari 2017 10:31

Nieuws

Apple zal vanaf april iPhones gaan produceren in India. Hierdoor hoeft Apple geen hoge import-belasting meer te betalen om iPhones in India te verkopen.

Karnataka

Volgens Pryank Kharge, minister van ICT in de Indiase deelstaat Karnataka, worden de Apple iPhones gemaakt in Bangalore, om te worden verkocht in het binnenland. Volgens Bloomberg zal de fabriek in april beginnen met de productie van iPhones. Lees ook: Apple draait recordomzet dankzij iPhone.

In India is het verplicht voor winkels om 30% van de producten die ze verkopen uit India zelf te halen. Door iPhones in Bangalore te produceren, zal Apple onder deze wettelijke 30% vallen. Niet alleen kunnen meer winkels producten van Apple verkopen, ook zullen de iPhones goedkoper worden.

Belasting

De prijs van een iPhone kan per land verschillen. Van enkele tientjes tot honderden euro's. Dit komt met name door importbelasting die Apple moet betalen, wat ze doorbereken in de verkoopprijs van de producten. Omgerekend betalen Indiërs zo'n 300 dollar meer voor dezelfde iPhone dan Amerikanen.

De iPhone 7 kost in India zo'n 70.000 rupees, een enorm bedrag voor de meeste Indiërs.Voor de Westerse wereld is een iPhone al een prijzig toestel. In India kun je voor de prijs van een iPhone een jaar lang ontbijten, lunchen en dineren en nog geld over hebben.

Tijdens de release van de iPhone 7 circuleerde er in India een foto op social media met een iPhone-eigenaar die zijn nier had verkocht. In het land met 1,3 miljard inwoners is een iPhone een luxe-product.

Samsung

Het is dan ook niet vreemd dat Samsung in India een groter marktaandeel heeft dan Samsung. In 2016 verkocht Apple zo'n 2,5 miljoen iPhones in India, terwjil Samsung er 29 miljoen smartphones verkocht. Samsung is vooral in het voordeel doordat de Zuid-Koreaanse techgigant ook goedkopere modellen aanbiedt. Je hebt al een Samsung smartphone voor 65 dollar.

Veel Indiërs wachten met het kopen van een nieuwe iPhone tot er een nieuw model is aangekondigd. Niet omdat ze het nieuwste model willen, maar omdat het oudere model voor een lagere prijs wordt aangeboden. Momenteel is de iPhone 5S de populairste iPhone in India. Er hangen zelfs posters om gebruikers te overtuigen om 'up te graden naar de iPhone 5S'. In Nederland wordt deze telefoon niet eens meer verkocht door Apple.

Oppo

De verouderde iPhones worden verkocht in kleine winkeltjes in de kleinste dorpjes. Winkeleigenaars halen de winkeliers alsnog vaak over om te kiezen voor een goedkopere smartphone van Chinese merken als Oppo en Vivo.

Door deze vraag, wil Apple ook zelf winkels openen in India. In tegenstelling tot Westerse winkels, zal Apple daar ook oudere en gebruikte iPhones gaan verkopen.

Momenteel is Apple nog in overleg met de minister-president van India, Narendra Modi. De Indische minister-president staat erop dat Apple 30% van de onderdelen in India zelf produceert, terwijl Apple liever een regeling ziet voor vrijstelling van belasting op geïmporteerde onderdelen en gereedschap. Deze regeling zou 15 jaar geldig zijn.

0 Reactie(s) op: Apple gaat iPhones in India maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.