Windows Phone BlackBerry

Door: galen-gruman | 31 oktober 2011 11:47

Nieuws

RIM zou er goed aan doen Windows Phone te adopteren als besturingssysteem. De BlackBerry is immers een communicatieapparaat waar het mobiele Windows zich uitstekend voor leent.

Iedereen weet dat de ooit dominante BlackBerry het moeilijk heeft, vooral in de zakelijke markt. De oorzaken zijn bekend: het jarenlang negeren van consumentenvoorkeuren door fabrikant Research in Motion (RIM), hardhandig afgestraft worden door Android en de iPhone qua verkopen en het constante proberen aanhaken en misgrijpen wat betreft innovaties in het besturingssysteem.

Op dit punt is serieuze concurrentie met iOS en Android voor RIM onmogelijk. De wereld zit niet te wachten op nog een iPhone-achtig besturingsysteem, zo bleek ook uit het mislukken van HP's kortstondige WebOS-avontuur. iOS en Android beantwoorden wel aan die behoefte. Maar wanneer ik met BlackBerry-verslaafden praat, hoor ik steeds dezelfde reden voor hun devotie: Ze willen geen apps, multimedia en alle computer-in-je-zak mogelijkheden die Apple ter tafel bracht. Ze willen een simpel communicatieapparaat voor e-mail, social networking en instant-messaging (Ping, Whatsapp en SMS). Dit is altijd de kracht geweest van BlackBerry in het bedrijfsleven.

Jongeren willen soms alleen BlackBerry

Veel trouwe BlackBerry-gebruikers houden van de ouderwetse, textuele user-interface (UI) van de BlackBerry en ze houden niet van de visuele, app-gecentreerde UI van iOS en Android en de nieuwste varianten van iPhone-wannabe BlackBerry's. RIM oogst de laatste tijd successen in een onverwachte markt: in diverse Europese landen (waaronder Nederland) kiezen veel tieners en jongeren voor BlackBerry juist vanwege de communicatiemogelijkheden.

Maar helaas redt dit het BlackBerry-platform niet. Het helpt niet dat RIM een bredere doelgroep probeert aan te spreken. Aan de ene kant worden games gepromoot en aan de andere kant beveiligingsmogelijkheden die aan de strengst denkbare eisen voldoen. Tegelijkertijd kunnen een hoop (nieuwe) BlackBerry-toestellen die games niet aan omdat de schermpjes te klein zijn en de processors te traag.

QNX/BBX is veel te riskant

Dit is mijn oplossing: RIM moet de BlackBerry moderniseren waar deze goed scoort: op gebied van messaging. Wanneer je goed rondkijkt in de mobiele industrie, zie je een ander besturingssysteem dat zich ook op moderne mobiele messaging richt, namelijk Microsoft Windows Phone 7. RIM zou Windows Phone 7 moeten adopteren in plaats van een exotisch avontuur aan te gaan met het QNX-besturingssysteem dat het ongeveer 18 maanden geleden heeft aangekocht. (Dat avontuur werd vorige week nog vertraging bezorgd.)

Als het RIM lukt om de BlackBerry Enterprise Server (BES) beveiligingsAPI's naar Windows Phone 7 te porten en een paar onvolmaaktheden uit de UI van Windows Phone 7 op te lossen (onleesbare berichtentekst bijvoorbeeld), dan zou het een aantrekkelijk communicatieapparaat met een veel intuïtievere UI worden dat zowel traditionele volwassen gebruikers als tieners kan aanspreken. Het zal niet langer een iOS-wannabe besturingssysteem dat telkens een stapje te laat komt, maar een modern apparaat voor gebruikers die constant willen communiceren. Met andere woorden, het speelt in op de behoeften van gebruikers op een moderne manier.

Veilige BlackBerry Nokia's

Als RIM dit niet kan, is het misschien een idee voor Nokia om RIM te kopen en security-wijzigingen voor Windows Phone 7 door te voeren waar CSO's op zitten te wachten. Het merk BlackBerry kan dan gebruikt worden voor deze moderne, veilige communicatieapparaten. Nokia zou zich hiermee onderscheiden in het woud van Windows Phone-apparaten. (De nieuwe Nokia Lumia-smartphones gebruiken het standaard Windows Phone OS, ondanks de toevoeging van sommige custom Nokia apps.)

Het is voor Nokia van levensbelang om zich van de Windows Phone 7-meute te onderscheiden, aangezien HTC en Samsung ook betrouwbare hardware leveren en met Android-toestellen nog andere (betere) ijzers in het vuur hebben. Het aanpassen van Windows Phone 7 aan het BlackBerry communicatieapparaat kan hét ingrediënt voor succes blijken te zijn, zeker gezien Nokia's ambities in opkomende economieën waar bandbreedte beperkt en kostbaar is.

WP7: In potentie BlackBerry's grootste nachtmerrie

Als RIM of Nokia niet inspringt op de Windows Phone 7-gebaseerde BlackBerry, dan zou misschien een andere smartphonemaker aan de haal kunnen gaan met het toevoegen van beveiligingsmogelijkheden aan Windows Phone 7 om deze op het niveau van iOS 5, Android 4 en het al bijna vergeten Windows Mobile te brengen. Met een aantal aanpassingen in de gebruiksvriendelijkheid zou BlackBerry daarmee compleet overbodig kunnen worden.

Er zijn veel mensen die gewoon een goed, mobiel communicatieapparaat willen hebben en Windows Phone 7 heeft daar als besturingssysteem op dit moment de beste kaarten voor op zak. Met een paar aanpassingen kan het BlackBerry redden of juist omgevormd worden in een vernietigende 'Raspberry'.

0 Reactie(s) op: Windows Phone BlackBerry

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.