Usb-poorten tekort? Dat is zo opgelost!

Door: eva-groot eva-groot | 11 november 2013 16:30

How To

Kom je usb-poorten tekort en zijn ze altijd bezet in je laptop of computer? Gelukkig hoef je geen apparaten af te danken, want je kunt het aantal poorten eenvoudig uitbreiden met een usb-hub.

Door een usb-hub aan te sluiten, kan je direct meer apparaten aansluiten op je pc of laptop. Zo'n hub is als het ware een verlengstuk voor je usb-poorten, zoals een stekkerdoos bij een stopcontact. Je kunt kiezen voor een usb-hub mét of juist zonder voeding.

Usb-hub zonder voeding

De ingebouwde usb-poort van je laptop of computer levert gemiddeld rond de 500 mA. Bij een usb-hub zonder voeding moet de energie verdeeld worden over de verschillende ingangen. Zeker bij het aansluiten van apparaten zonder eigen stroomvoorziening bestaat de dus de kans dat je stroom tekort komt.

Een voorbeeld van een usb 3.0-hub zonder voeding is de Sharkoon 4x USB 3.0. Prijs: 22 euro.

Met voeding

Een usb-hub met voeding zorgt er dus voor dat er voldoende stroom is voor al je aangesloten apparaten. Gemiddeld moet zo'n hub minimaal aan elk apparaat 500 mA kunnen leveren.

Een voorbeeld van een usb 3.0-hub met voeding is de AI-707946 USB 3.0 Slim Hub 4 Ports. Prijs: 20 euro.

Usb 2.0 of usb 3.0

Vaak kan je bij het kopen van een usb-hub kiezen tussen usb 2.0 of 3.0. Het verschil is een flinke upgrade. Usb 3.0 wordt al enige tijd gezien als de nieuwe standaard voor het aansluiten van apparatuur op je laptop of computer. Hij gebruikt minder energie dan zijn voorganger usb 2.0 en dat is vooral voordelig bij het gebruik van mobiele apparatuur. In theorie werkt usb 3.0 ook tien keer sneller dan het verouderde usb 2.0.

De usb-hub aansluiten

Voor het aansluiten van een usb-hub hoef je niet over technische kennis te beschikken. Als je de usb-poort op je pc weet te vinden, kan je hier de hub simpelweg op aansluiten. Een hub met voeding sluit je nog even aan op het stroomnet, waarna je direct gebruik kunt maken van de extra poorten.

3 Reactie(s) op: Usb-poorten tekort? Dat is zo opgelost!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 november 2013 18:06 starduck
  Wellicht is het voor de minder PC-onderlegden (in feite degenen die dit artikel nodig hebben om op het gebruik van een hub gewezen te worden) handig om te melden dat een USB-3 hub alleen zin heeft als je hem ook op een USB-3 aansluiting op je PC (of laptop) aansluit. Beschik je alleen over USB-2 poorten, dan heeft zo`n USB-3 hub geen meerwaarde t.o.v. een goedkopere USB-2 hub.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2013 18:44 darknessblade
  een echte poot jacker kan beter zoiets gebruiken:
  http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2009/07/pic-showing-protection-plates-fitted-600.jpg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2013 11:33 Anoniem
  Dankjewel Starduck,
  Heb nog even gekeken en mijn pc beschikt alleen over USB-2 poorten.

  Gr. knatje
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.