TrueCrypt 7.0a

Door: Koen Vervloesem | 20 april 2011 12:22

Review

Als u niet wilt dat uw gegevens te grabbel liggen wanneer u uw computer of gegevensdrager verliest of wanneer die gestolen wordt, dan doet u er verstandig aan deze gegevens te versleutelen. Met het gratis programma TrueCrypt kan dat voor uw opslagmedia, volledige harde schijf of slechts een deel, en u kunt zelfs die versleutelde delen verbergen.

Als u TrueCrypt geïnstalleerd hebt, maakt u eerst een versleuteld volume aan in het hoofdvenster. Klikt u op Maak Volume, dan krijgt u drie mogelijkheden. U maakt u of een bestandscontainer aan, of een volume in een partitie of schijf, of u versleutelt de systeempartitie van Windows. De laatste optie is de meest drastische en ook meest veilige: de hele partitie of schijf van Windows wordt dan versleuteld, en u moet elke keer u de computer opstart het juiste wachtwoord ingeven voor de schijf ontsleuteld wordt. Zelf merkt u tijdens het werken in Windows overigens in de praktijk niets van die versleuteling: bestanden worden door TrueCrypt automatisch op de achtergrond ontsleuteld wanneer u ze inleest en versleuteld wanneer u ze schrijft. Dit werkt met alle programma's.

U kunt zoals gezegd ook een gewone partitie, harde schijf (intern of extern) of usb-stick versleutelen. Nadat u hierop een versleuteld volume hebt aangemaakt (let op: alle gegevens die er al opstaan worden in dit proces verwijderd!), kunt u dit aankoppelen: als u het correcte wachtwoord ingeeft, hebt u toegang tot de inhoud van het versleutelde volume, en alle Windows-programma's hebben dat ook.

De optie om een virtuele versleutelde schijf in een containerbestand te maken, is de eenvoudigste om mee te experimenteren. Kies als type Standaard TrueCrypt volume en kies daarna een locatie en bestandsnaam. Kies geen bestaand bestand, want dit wordt dan overschreven! Het standaard encryptie- en hash-algoritme is voldoende, en de stap erna kiest u de grootte van het volume. Daarna geeft u het wachtwoord in, kiest u het bestandssysteem en klikt u op Formatteren.

Versleutel uw harde schijf met een goed gekozen wachtwoord.

U kunt dit bestand nadat het aangemaakt is net zoals een versleuteld volume aankoppelen door het bestand in het hoofdvenster van TrueCrypt te selecteren en op Koppel Volume te klikken. Als u dan het juiste wachtwoord ingeeft, is de inhoud van het containerbestand zichtbaar als een harde schijf. Hierin kunt u dan bestanden plaatsen waar u geen pottenkijkers voor wilt: elk bestand dat u op deze virtuele schijf plaatst, wordt automatisch op de achtergrond door TrueCrypt versleuteld. Zodra u de schijf ontkoppelt, kan niemand aan deze bestanden komen zonder het wachtwoord te weten.

Koppel een versleuteld containerbestand aan als een virtuele harde schijf.

TrueCrypt heeft nog heel wat meer mogelijkheden. Zo kunt u ook versleutelde volumes verbergen in andere volumes, en kunt u zelfs uw hele Windows verbergen. Wanneer iemand u dan dwingt om uw harde schijf te ontsleutelen, toont u het niet verborgen volume, waarin enkel wat onschuldige bestanden staan. Uw echt belangrijke bestanden zitten dan in dat verborgen volume, dat u niet hoeft prijs te geven en waarvan niemand het bestaan kan bewijzen. Best een slim systeem, maar in de handleiding van TrueCrypt leest u wel dat u met heel wat voorzorgsmaatregelen rekening moet houden als u echt uw bestanden wilt verbergen.

TrueCrypt 7.0a

Freeware

Taal Nederlands (via apart taalbestand)

Download 2,7 MB

OS Windows XP/Vista/2000/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Processor met hardwareversnelde encryptie voor betere prestatie

Maker TrueCrypt Developers Association

Oordeel 9/10

Pluspunten

Veel mogelijkheden

Werkt zowel op Windows, Linux als Mac OS X

Kan volumes verbergen

Minpunten

Nederlandse vertaling niet compleet

Volumes goed verbergen vereist veel moeite

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: TrueCrypt 7.0a

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.