Stykz 1.0.2

Door: Ignace de Groot | 20 juli 2012 14:34

Review

Wie dacht dat het maken van animaties met figuren ingewikkelde materie is, heeft het verfrissende Stykz nog niet bekeken. Met deze tool maakt u originele animaties met figuren die vooral uit 'stokjes' zijn samengesteld.

Nadat u het gedownloade zip-bestand hebt uitgepakt, installeert u de tool. Dat is een kwestie van enkele muisklikken. Het standaard welkomstvenster van Stykz biedt u niet alleen de mogelijkheid een nieuw 'document' (animatie, dus) te creëren, maar ook een reeds bestaande animatie te openen (deze kunt u online vinden). Ook het importeren van een Pivot-bestand is mogelijk, Pivot Stickfigure Animator is namelijk een vergelijkbare en populaire tool, maar dan alleen voor Windows bedoeld. Op de openingspagina kunt u ten andere ook terecht voor enkele tutorials.

Een interface met losse panelen: het vergt enige gewenning.

Ontwerpen

Het programma bestaat uit een aantal losse vensters, zeven om precies te zijn. Het grootste venster is de 'stage' waar u de animatie ontwerpt. Dat doet u trouwens in combinatie met een ander venster: elke verandering aan uw animatie moet u namelijk in een nieuw frame vastleggen. Uw animatie bestaat namelijk uit frames die vlug na elkaar worden afgespeeld, waarbij u overigens zelf de snelheid kunt vastleggen. U kunt op elk moment in de ontwerpfase het resultaat bekijken.

Figuren creëert u uit een combinatie van lijnen (stokjes), cirkels en vierkanten. In alweer een ander venster legt u dan de gewenste lijndikte, kleur, hoek en schaalfactor vast. Vlakken inkleuren is eveneens mogelijk. Handig is dat figuren zich boven of onder elkaar laten 'stapelen' en dat u figuren in een bibliotheek kunt bewaren voor als u ze wilt hergebruiken.

Vele (minuscule) stokjesmaken zelfs een vliegtuig.

Opslaan

In eerste instantie slaat u uw project op in een huiseigen formaat (met extensie .stykz), maar uiteindelijk is het wel de bedoeling de animatie ook te kunnen tonen aan anderen die niet over Stykz beschikken. Exporteren is mogelijk naar de volgende formaten: geanimeerde gif, een reeks gif's, jpeg's of png's, en MOV. Dit laatste alleen als u QuickTime op uw pc hebt geïnstalleerd.

Stykz 1.0.2

Freeware

Taal Engels

Download 9,43 MB

OS Windows Vista/7/8, Mac OS X 10.4.2 en hoger

Systeemeisen 1 GHz processor, 1 GB RAM

Maker Sons of Thunder Software

Oordeel 8/10

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Uitwisselingsmogelijkheden met Pivot

Minpunten

Start soms traag op

Beperkte exportmogelijkheden (bijvoorbeeld geen swf)

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Stykz 1.0.2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.