SpotLite 1.0: tweede alternatief voor FTD

Door: Maikel Dijkhuizen | 04 maart 2011 12:44

Review

SpotLite is het tweede alternatief voor FTD en een lichtere variant op Spotnet. Met dit programma achterhaalt u gemakkelijk welke films en muziek er in de nieuwsgroepen te vinden zijn. Vervolgens downloadt u de bestanden met uw favoriete nieuwslezer.

Sinds 1 maart 2011 bestaat het populaire nieuwsgroepenforum FTD niet meer. Eerder schreven we al over Spotnet, dat een veelbelovend alternatief voor FTD is (zie ook de cursus Spotnet) en waarmee u zoekt naar leuk materiaal in de nieuwsgroepen, waarna u de data meteen downloadt. SpotLite lijkt grotendeels op Spotnet, met dat verschil dat SpotLite uitsluitend een database beschikbaar stelt. Het daadwerkelijk downloaden van de bestanden binnenhalen doet u met uw eigen downloadprogramma, bijvoorbeeld GrabIt, Unzbin of SABnzbd+.

Er zijn meerdere websites die een installatiebestand van SpotLite aanbieden. Het programma heeft dan ook geen eigen website. Op www.spot-net.nl/spotlite vindt u de meest recente versies voor Windows, Mac OS X en Linux. Net als bij Spotnet, staat de database opgeslagen in de headers van een nieuwsgroep. U moet daarom toegangsgegevens van uw nieuwsserver invullen. Als u een grote database wenst, is het raadzaam om een provider te gebruiken met een lange headerretentie.

Gebruik bij voorkeur een nieuwsserverprovider met een lange headerretentie, bijvoorbeeld LightningUsenet.

SpotLite ondersteunt SSL-encryptie. Als u hiervan gebruik wilt maken, dient u dat handmatig aan te geven. Helaas lukte het niet om op onze testmachine SSL-encryptie in te schakelen. Verder geeft u onder Spots aan hoeveel headers u maximaal wilt ophalen en hoeveel dagen het programma de gegevens moet bewaren. Het is raadzaam om deze periode af te stemmen op de downloadretentie van uw nieuwsserver. Het is mogelijk om reacties bij spots achter te laten. Hiervoor kiest u desgewenst een schuilnaam.

Downloaden

Als u de instellingen hebt geconfigureerd, haalt SpotLite de databasegegevens op. Aan de linkerkant vindt u een zoekfunctie en allerlei rubrieken, waarop u het aanbod sorteert. U creëert gemakkelijk een eigen rubriek door met de rechtermuisknop in het linkerdeelvenster te klikken, te kiezen voor Nieuw filter toevoegen en de gewenste criteria aan te vinken. Handig is dat u leuke spots bewaart met behulp van de watchlist-functie. Overigens is het niet mogelijk om zelf spots aan te melden, waardoor het programma volledig leunt op de activiteit van Spotnet-gebruikers.

U start een downloadtaak op precies dezelfde wijze zoals u dat wellicht gewend was van FTD: u kopieert de bestandsnaam en plakt deze in een nzb-zoekmachine, bijvoorbeeld NZBIndex. Vervolgens creëert u een nzb-bestand, dat u binnen een nieuwslezer kunt importeren. De freeware dient vooral als toevoeging op uw huidige downloadprogramma. Weliswaar kunt u het alles-in-één-programma Spotnet ook uitsluitend als database gebruiken, maar SpotLite laat zich iets vlotter bedienen. Traditionele FTD-gebruikers beleven er zonder twijfel veel plezier aan.

In tegenstelling tot Spotnet is SpotLite ook beschikbaar voor Mac en Linux.

U hebt aan de bestandsnaam voldoende om een nzb-bestand aan te maken.

SpotLite 1.0

Freeware

Taal Nederlands

Download 10,9 MB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 8/10

Pluspunten

Voor meerdere platformen beschikbaar

Soepele navigatie

Werkt database automatisch bij

Zelf filters maken

Minpunten

SSL-encryptie werkt niet goed

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: SpotLite 1.0: tweede alternatief voor FTD

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.