Nmap komt met grote update vlak voor ipv6-dag

Door: henk-jan-buist | 23 mei 2012 14:49

MacWorld

De portscanner Nmap heeft eindelijk versie 6.0 uitgebracht, dat het protocol ipv6 volledig ondersteunt, Daarmee is Nmap net op tijd. De nieuwe ipv6-lanceerdag is op 6 juni.

De opvolger van Nmap 5.0, een afkorting voor Network Mapper, komt drie jaar na diens verschijning. De interface van Nmap 6.0 is aangepast, maar de belangrijkste toevoeging is wel de ondersteuning van ipv6.

Hoewel ipv6 nog niet echt van de grond wil komen, migreren steeds meer sites naar het nieuwe IP-protocol. Over twee weken gaan grote sites als Google, Facebook en Bing over op ipv6 tijdens de IPv6 World Launch Day. Nmap springt daar net op tijd op in met deze update.

Nieuwe Nping

Eerdere versies van Nmap konden al in beperkte mate overweg met ipv6. Met de nieuwe versie zijn er nu ook geavanceerde features beschikbaar. Met de ping-tool Nping kunnen systeembeheerders het netwerk aftasten om reactietijden en actieve hosts te detecteren. Deze tool is nu ook ipv6-proof.

Gebruikers van Nmap hebben de optie om de grafische interface Zenmap te gebruiken. Deze GUI heeft een opgefrist ontwerp. Verder zijn er in totaal 39.000 wijzigingen aangebracht in de broncode die zorgen voor kleine tweaks in het gebruik tot grote wijzigingen zoals de nieuwe protocolondersteuning. Daarnaast scan Nmap nu sneller en levert het programma meer informatie.

0 Reactie(s) op: Nmap komt met grote update vlak voor ipv6-dag

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.