McAfee Family Protection for Mac

Door: Edmond Varwijk | 07 oktober 2010 14:47

Review

Waar de onlangs geïntroduceerde Internet Security voor de Mac nog een aanvulling is op het Mac OS, is McAfee Family Protection dat niet. Mac OS X biedt immers zelf ook ouderlijk toezicht en doet dat ook nog eens beter.

Parental Control moet vooral kinderen en jongeren beschermen tegen aanstootgevende websites en onveilige contacten via bijvoorbeeld instant messaging. De Parental Control van McAfee biedt onder meer het blokkeren van websites, blokkeren van programma’s, tijdslimieten voor internet- en computergebruik, loggen van activiteiten en rapportage. Voor het blokkeren van sites is keuze uit een groot aantal categorieën zoals drugs, seks maar ook dating en gokken. De software zelf is uitsluitend Engelstalig en ook de filters zijn duidelijk van Amerikaanse makelij, waardoor ze nog wel eens een Nederlandse site te snel blokkeren voor ons gevoel.

Bij het chatten is het mogelijk IM-programma’s van onder andere AOL, ICQ, MSN, Yahoo! en Apple (iChat) te verbieden. Reguleren, door bijvoorbeeld wel het gebruik toe te staan, maar alleen met vooraf toegestane contacten, is niet mogelijk. Ook ontbreekt de optie de gebruikte taal van de communicatie te controleren. Het is meteen alles of niks. Jammer is daarbij dat McAfee geen leeftijdsprofielen hanteert. Voor iedere te controleren gebruiker is het dus noodzakelijk het volledige profiel zelf op te stellen, wat best veel tijd kost (evenals het later aanpassen).

In de Family Protection Administrator kunnen alle instellingen van McAfee Family Protection voor de Mac worden ingesteld.

Veel al bekend

De meeste van de functies in McAfee Family Protection for Mac zijn al bekend van het ouderlijk toezicht dat standaard in Mac OS X zit. Dit geldt voor de mogelijkheid websites en programma’s te blokkeren, het gebruik van categorieën, het instellen van tijdslimieten en het loggen van gebruiksgegevens. En er zijn zelfs plaatsen waar Apples ouderlijk toezicht dat van McAfee verslaat, zoals bij mail en chat. Daar kan Apple namelijk de communicatie beperken tot vooraf goedgekeurde contacten. Een ander voordeel van het ouderlijk toezicht van Apple is dat dit de gebruikersaccounts van OS X gebruikt. Apart inloggen is dus niet nodig. McAfee maakt eigen gebruikersaccounts aan en zodra een eerste keer een browser wordt gestart, vraagt het om een gebruikersnaam en wachtwoord.

Voor elke gebruiker kunnen soorten webcontent worden verboden en uren van computer- en internetgebruik gespecificeerd.

Conclusie

Anders dan bij antimalware voor de Mac hoeft bij software voor ouderlijk toezicht niet de vraag gesteld te worden of deze van nut is. Kinderen verdienen bescherming online en de risico’s die ze online lopen zijn gelijk, ongeacht of ze met een Apple- of een Windows-computer online zijn. Waarom McAfee echter met deze versie van software voor ouderlijk toezicht komt, is onduidelijk. Op diverse punten wint de standaardfunctionaliteit van Apple en juist waar ook die nog wensen open laat, verzuimt McAfee ze in te vullen. Een gemiste kans.

McAfee Family Protection for Mac

Prijs £ 29,99 (ca. € 32,94)

Taal Engelstalig

Medium 1,2 MB download (alleen dynamisch installatiebestand)

Proefversie Niet beschikbaar

OS Mac OS X 10.5

Systeemeisen iMac of MacBook, MacBook Pro

Maker McAfee

Oordeel 2/10

Pluspunten

Geen

Minpunten

Biedt minder functionaliteit dan standaard ouderlijk toezicht in Mac OS X

Geen integratie met Mac-gebruikersaccounts, aparte login nodig

Geen leeftijdscategorieën voor webfiltering

Alleen Engelstalig

0 Reactie(s) op: McAfee Family Protection for Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.