iWork verdwijnt voor eerdere OS X- en iOS-versies

Door: Jasper Bakker | 29 oktober 2013 15:42

MacWorld

Apple beperkt zijn iWork- en iLife-software tot alleen de nieuwste versie van Mac OS X en iOS. De vorige versies van die pakketten zijn verdwenen uit de app stores van Apple.

Tegelijk met het uitbrengen van de nieuwste OS X-versie 10.9 (Mavericks) heeft Apple ook zijn eigen applicatiepakketten iWork en iLife bijgewerkt. Die software is net als het Mac-besturingssysteem gratis voor nieuwe gebruikers van Apple-hardware. Dit geldt bij de productiviteits-apps van iWork en de consumenten-apps van iLife voor zowel Mac OS X-systemen als voor iOS-apparaten.

Mountain Lion en iOS 6 in de kou

De vernieuwde apps vereisen wel de nieuwste versies van die twee Apple-besturingssystemen. Dit zijn respectievelijk Mavericks en iOS 7. Gebruikers van eerdere versies kunnen de Apple-apps echter niet meer aanschaffen. De Mac App Store biedt alleen de nieuwe iWork- en iLife-versies, die alleen draaien op OS X 10.9.

Webwereld heeft dit getest met Mountain Lion, wat nu net de vorige OS X-versie is geworden. Hetzelfde geldt in de iTunes App Store, voor iOS, waar alleen de nieuwste versies van de twee Apple-apps zijn te verkrijgen, voor iOS 7. Webwereld heeft dit getest met iOS-versie 6.

Het bedrijf van CEO Tim Cook gebruikt met de keuze voor dit app-aanbod niet de compatibiliteitsfunctie die het zelf vorige maand heeft geïntroduceerd voor softwaremakers. Dit was in de aanloop naar het herontworpen iOS 7. Developers kunnen een vorige versie van hun app aanbieden in Apple's app store aan gebruikers die nog op een oudere versie van het besturingssysteem zitten.

Uitgekleed, en hoe terug naar vorige versie

Verder blijken de nieuwe versies van de Apple-software uitgekleed qua functionaliteit, wat veel gebruikers ontstemd. Bepaalde functies in iWork en iLife zijn afgeschaft of gewijzigd in de nieuwe, nu enige verkrijgbare, versies. Mavericks-gebruikers die nu zijn overgegaan op de nieuwe software kunnen de vorige versies nog terugvinden in hun Applicaties-map. iOS-gebruikers moeten zich voor een downgrade wenden tot een lokale back-up in iTunes op hun Mac of pc.

3 Reactie(s) op: iWork verdwijnt voor eerdere OS X- en iOS-versies

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 oktober 2013 18:10 Anoniem
  Laten we eerlijk blijven. Iworks is toch just4fun. Als je serieus aan de slag wil gebruik je toch excel en word. Neem bijv. Pages wat heb je aan een tekstverwerkingsapp waarin je niet eens portet en landscape kan combineren in 1 document. Om er maar één uit een lange rij te noemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 oktober 2013 18:25 Anoniem
  Ho-ho, iWork is alleen gratis voor nieuwe klanten. Ik heb hier de vorige versie nog staan, voor een upgrade moet fors betaald worden (€ 18 per applicatie, dus € 54 voor de hele bundel).
  En als reactie naar @Gast: Pages en Numbers was nooit een serieuze concurrent voor het Office van MS. Ik vind het juist goed dat Apple de keuze heeft gemaakt het eenvoudiger te houden. Een eenvoudig pakket voor de meest basale taken. Als je helemaal los wilt is MS de betere keuze. Het is kortom net wat je zoekt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2013 08:23 Anoniem
  Momenteel gebruik ik nog de vorige versie van iWork. En ja, ik zou de afzonderlijk apps kunnen downloaden voor 17,99, het geen voor mij nog interessanter zou zijn dan het pakket iWork aan te schaffen als dat mogelijk zou zijn. Keynote gebruik ik niet Pages en Numbers wel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.