iPad Air beter repareerbaar dan Surface 2 Pro [Foto's]

Door: Jasper Bakker | 04 november 2013 12:47

MacWorld

De nieuwe iPad van Apple, de iPad Air, is dunner en lichter en daardoor slecht te repareren. De iPad Air scoort wel net boven de Surface 2 Pro-tablet van Microsoft.

Reparatiesite iFixit heeft de iPad Air ontleed en is daarbij gestuit op vastgelijmde componenten én op een accuschroef die ook nog eens zit vastgeklemd. "Deze batterij is superfrustrerend", vermeldt iFixit in de ontmanteling van de dunne iPad die Apple's snelle A7-processor bevat.

Lijm, schroef, klem

Het scherm valt redelijk los te peuteren, met de speciale toolkit die iFixit nu ook in Europa verkoopt, maar daarna is de ontleding flink moeilijker. Niet alleen zit de tweecels-accu goed vastgelijmd, ook zit de batterij vast met zowel een schroef als een klem aan het moederbord van de Apple-tablet. De accu heeft het loswrikken niet goed doorstaan: het trekt behoorlijk krom door het repareerwerk van iFixit.

Uiteindelijk krijgt de iPad Air het cijfer 2 op een schaal van 10 voor de mate waarin het apparaat valt te repareren. Die score hebben de vorige iPads, inclusief de iPad mini, ook al gekregen. Toch is de Apple-tablet iets beter te repareren dan de Pro-uitvoering van Microsofts Surface-tablet. Zowel de nu uitgekomen tweede generatie als de oorspronkelijke versie krijgen slechts een '1' van iFixit.

3 Reactie(s) op: iPad Air beter repareerbaar dan Surface 2 Pro [Foto's]

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 november 2013 15:10 Anoniem
  Let op!!!!! het zelf openen of repareren van de iPad Air, wordt afgeraden, als de garantie termijn nog loopt, want Apple zal bij eventuele constatering, handelingen zoals reparaties aan de iPad Air, of het openen van de iPad Air kast, dat niet door Apple erkende reparateurs is uitgevoerd, beschouwen als schending van de garantievoorwaarden, en zal Apple het recht op garantie intrekken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 november 2013 21:56 Anoniem
  Ik zie het nut van des vergelijking niet zo. Waarom wordt er bijvoorbeeld niet een high end Samsung of HTC meegenomen? Waarom alleen twee slecht demonteerbare artikelen? En belangrijker: Hoeveel mensen gaan dit uberhaupt doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2013 11:43 Anoniem
  Het is meer een waarschuwend, 'bezint, voordat gij eraan begin", artikel bedoelt voor de zogenaamde ik-doe, en-kan-het-zelf-ook-wel doelgroep. De doelgroep die het niet nodig vind, de reparatie van een defecte tablet, aan een professionele reparateur over te laten, en denkt over voldoende deskundigheid en vaardigheid te beschikken, om de defecte tablet zelf te kunnen repareren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.