Handleiding: Gebruikersnaam wijzigen op de Mac

Door: Wouter Hoeffnagel | 07 juni 2013 16:16

Nieuws

Maak jij samen met anderen gebruik van één Mac? Dan heb je waarschijnlijk meerdere gebruikers ingesteld op je Mac. Iedere gebruiker heeft een eigen gebruikersnaam. Het is natuurlijk mogelijk dat je een gebruikersnaam om wat voor reden dan ook wilt wijzigen. In dit artikel lees je hoe je een gebruikersnaam op de Mac kunt wijzigen.

Het is alleen mogelijk instellingen van andere gebruikers te wijzigen als jij de beheerder bent van de Mac. Als beheerder kan je allerlei gegevens wijzigen via het menu Gebruikers en groepen in de Systeemvoorkeuren. Denk hierbij aan de volledige naam van de gebruiker en het Apple ID die aan het account is gekoppeld. Ook is het mogelijk een gebruiker beheerdersrechten te geven of juist te ontnemen. Het is echter niet mogelijk de gebruikersnaam zelf te wijzigen.

Wil je toch een nieuwe gebruikersnaam gebruiken? Dan kan je natuurlijk simpelweg een nieuw account aanmaken. Het is echter niet handig als je vervolgens alle data van het oude account handmatig moet overzetten naar het nieuwe account. Met behulp van een trucje is het gelukkig mogelijk de thuismap, met daarin onder andere de mappen Documenten, Afbeeldingen en Films, van het oorspronkelijke account over te laten nemen door het nieuwe account.

Bedenk allereerst de nieuwe gebruikersnaam die je wilt gebruiken. Heb je een naam verzonnen? Log dan in op het gebruikersaccount dat beheerdersrechten heeft en open de Finder via het dock. Klik in de menubalk op de knop Ga en selecteer de optie Computer. Je krijgt nu een overzicht te zien van de harde schijven die in je Mac aanwezig zijn. Open de harde schijf waarop jij OS X geïnstalleerd hebt. Deze schijf heet standaard 'Macintosh HD', maar het kan zijn dat je deze een andere naam hebt gegeven. Open op de harde schijf de map Gebruikers. Je krijgt nu een overzicht te zien van de thuismappen van alle gebruikers.

De map 'Gebruikers' is te vinden op de harde schijf die standaard 'Macintosh HD' heet

Zoek de thuismap van het gebruikersaccount waarvan jij de naam wilt wijzigen. Klik met je muis één keer op de naam, zodat je deze kunt veranderen. Vul hier de nieuwe gebruikersnaam in. Let hierbij goed op de spelling en het gebruik van hoofdletters, aangezien beide van belang zijn. Je moet het wachtwoord van het beheerdersaccount invoeren voordat OS X de naam definitief kan wijzigen.

Wijzig de naam van de thuismap door één keer op de naam te klikken

De thuismap van de gebruiker heeft nu een nieuwe naam. De gebruikersnaam zelf is echter nog niet gewijzigd. Ga daarom nu opnieuw naar de Systeemvoorkeuren en open het menu Gebruikers en groepen. Klik op het hangslot dat in de linkeronderhoek wordt weergegeven en voer het wachtwoord van het beheerdersaccount in. De instellingen zijn nu ontgrendeld. Nu kan je een nieuw gebruikersaccount aanmaken. Klik op de + onder de lijst met accounts. Voer bij Accountnaam de nieuwe gebruikersnaam in. Let op! Gebruik hierbij exact dezelfde naam als je voor de thuismap hebt gebruikt. Zowel spelling als het gebruik van hoofdletters telt hierbij mee!

Klik op de '+' onder de lijst met accounts om een nieuw account aan te maken

Voer nu de de volledige naam van de gebruiker en een wachtwoord in. Selecteer bij Nieuwe account: welke rechten je de gebruikers wilt geven. Klik vervolgens op de knop Maak gebruiker aan om de ingevoerde gegevens te bevestigen en het account aan te laten maken. Je krijgt nu de melding dat de thuismap met deze gebruikersnaam al bestaat en wordt gevraagd of je deze map wilt gebruiken. Klik op Gebruik bestaande map om de bestaande thuismap te koppelen aan het nieuwe account. Let op! Verwijder het oude gebruikersaccount voor de zekerheid nog niet! Controleer eerst of de thuismap inderdaad aan het nieuwe account is gekoppeld. Log dus in op het nieuwe account en bekijk de thuismap van de gebruiker. Is de thuismap beschikbaar vanaf het nieuwe account en zijn de bestaande documenten aanwezig? Dan kan het oude gebruikersaccount worden verwijderd.

Klik op 'Gebruik bestaande map' om de bestaande thuismap aan het account te koppelen

2 Reactie(s) op: Handleiding: Gebruikersnaam wijzigen op de Mac

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 september 2014 22:50 Anoniem
  Dank je wel! Erg zinvol.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 januari 2015 22:16 Anoniem
  Bij mij werkt de optie niet om één keer op de linkermuisknop te klikken? Is dit onlangs gewijzigd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.