Geen loonheffing op Nexus 7, wel op iPad Mini

Door: andreas-udo-de-haes | 06 december 2012 15:05

MacWorld

Door de wettelijke grens van 7 inch tussen 'computer' en 'communicatiemiddel' moeten bedrijven over de iPad mini loonheffing afdragen, maar over 7 inch tablets niet. Ook al kan er geen simkaart in.

Met de doorbraak van de kleinere tablets ontstaat een bizarre fiscale spagaat in Nederland. Tablets met exacte dezelfde functionaliteit maar met een schermdiagonaal van meer of minder dan 7 inch worden totaal anders belast voor bedrijven. Voor alles groter dan 7 inch geldt een loonheffing van maar liefst 80 procent, terwijl kleinere tablets belastingvrij kunnen worden verstrekt aan werknemers.

Dat blijkt uit navraag van Webwereld bij de Belastingdienst. Grote tablets zijn volgens de fiscus namelijk een 'computer', tablets van 7 inch en kleiner een 'communicatiemiddel', ook al zijn ze exact hetzelfde qua functionaliteit.

iPad mini fiscaal onaantrekkelijk

Wel of geen telefonie speelt geen rol in dit onderscheid, alleen het formaat is doorslaggevend. Zo is een Nexus 7 met alleen wifi, waar dus geen simkaart in kan, voor de fiscus toch een communicatiemiddel, bevestigt de Belastingdienst. En een iPad Mini, met een schermdiagonaal van 7,9 inch, is een computer.

De fiscus wijst nog op een uitzondering. “Wel staat het werkgevers vrij om aannemelijk te maken dat een specifiek apparaat met een groter scherm toch een communicatiemiddel is," besloot de staatsecretaris in 2011. Maar dit aannemelijk maken is in de praktijk nagenoeg onmogelijk, zo blijkt uit de recente rechtszaak van RTL tegen de fiscus. De rechtbank oordeelde dat RTL ruim 3 ton loonheffing moet afdragen over 664 iPads, omdat deze tablets in eerste instantie 'computers' zijn en geen 'communicatiemiddel'.

En 'computers', zoals dus grotere tablets, komen alleen voor belastingvrije verstrekking in aanmerking als 90 procent van het gebruik zakelijk is. Dat kan alleen als bedrijven de tablets in eigen beheer dichttimmeren en bijvoorbeeld het installeren van apps blokkeren.

RTL kansloos tegen fiscus

Belastingadviseur Remon Kums van Trade and Tax betwijfelt of belastinginspecteurs de 7 inch grens echt zo strak zullen hanteren. “Ik denk dat je kunt redeneren dat de iPad Mini ook binnen het besluit past [als communicatiemiddel ipv computer]", aldus Kums tegen Webwereld. “Bij twijfel: leg het eerst voor aan de belastinginspecteur."

Voor RTL met zijn grote iPads biedt dat geen hoop, vreest Kums. “Dat is een kansloze zaak. Ze konden het zakelijk gebruik onvoldoende aantonen en hebben destijds bij verstrekking ook geen beperkingen aan privégebruik gesteld."

Meer weten over de fiscale ins en outs van tablets voor werknemers? Lees Zo schaf je fiscaal voordelig tablets aan op Computerworld.nl.

0 Reactie(s) op: Geen loonheffing op Nexus 7, wel op iPad Mini

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.