Speel je iPhone-games op de tv

Door: Robbert Brus | 23 juni 2014 12:23

How To

De iPhone en iPad zijn krachtig genoeg om 3D-spellen te draaien en doen in veel gevallen niet onder voor een PlayStation of Wii. Toch kan het lastig zijn om op zo'n klein scherm een spel te spelen. In combinatie met een Apple TV kun je met de iPad, iPod of iPhone spellen op televisie afspelen.

Als een spel specifiek AirPlay ondersteunt, kan het beeldscherm van je iOS-apparaat als tweede scherm ingezet worden, zodat er extra functionaliteit aan het spel wordt toegevoegd. In de volgende stappen laten wij je zien hoe je dat kunt verwezenlijken.

Ondersteuning voor AirPlay

Elk spel kan via AirPlay worden uitgezonden naar een Apple TV. Met echte ondersteuning bedoelen we dat een spel de twee apparaten optimaal benut. Bij racespellen als Asphalt 7, Sonic & SEGA All-Stars en Real Racing 2 wordt op het kleine scherm een kaart van het wegennet weergegeven en is op de televisie de auto te zien.

Bij het schietspel N.O.V.A. 3 - Near Orbit Vanguard Alliance, wordt het touchscreen juist ingezet als een futuristische joystick. Overigens hoef je niet per se een spel te spelen om optimaal gebruik te maken van AirPlay, ook apps als Netflix, Video's en YouTube ondersteunen AirPlay.

Met ondersteuning wordt bedoeld of er gebruik wordt gemaakt van de twee schermen.

AirPlay gebruiken

Om een iOS-spel op de televisie te spelen, heb je minimaal een iPhone 4S, iPad 2, iPad mini of iPod Touch vijfde generatie nodig en een Apple TV van minimaal de tweede generatie. Ook dient alles op hetzelfde (wifi)-netwerk te zijn aangesloten. Zorg dat de Apple TV is ingeschakeld.

Open het bedieningspaneel je iOS-apparaat, door vanaf de onderkant op het scherm naar boven te vegen. Tik op AirPlay en op de naam van je Apple TV. Voer op je iOS-apparaat eventueel de AirPlay-code in die op de televisie wordt weergegeven of het wachtwoord van de Apple TV en tik op OK. Schuif de knop Synchroon naar rechts. Tik op Gereed en start het spel of de app die je via AirPlay wilt gebruiken.

Multiplayer

Er zijn ook spellen die met meerdere personen op een televisie gespeeld kunnen worden. Real Racing 2 is een bekend racespel dat dit kan. Door in het spel voor de optie Party Play te kiezen, kunnen andere spelers op hetzelfde netwerk inloggen op je iOS-apparaat en ook gebruik maken van de televisie. Tijdens het spelen wordt van elke speler de raceauto op de televisie weergegeven.

Ook zijn er zogenoemde partygames zoals de Pictionary-kloon Draw-It, Push-It. Het apparaat dat is gekoppeld aan de Apple TV wordt ingezet als tekentablet, de andere apparaten als 'buzzer'. Wie weet wat er op televisie getekend wordt, mag op zijn 'buzzer' drukken.

Met het spel Real Racing 2 kun je met meerdere personen op een televisie spelen.

4 Reactie(s) op: Speel je iPhone-games op de tv

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juni 2014 14:42 piet41
  Ik zie geen AirPlay op mijn iPhone 4S, waar kan ik die vinden? Ik heb van onderen de gegevens geveegd maar zie geen AirPlay button o.i.d.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 augustus 2014 15:08 Anoniem
  4s onderstuent het niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 september 2014 21:16 Anoniem
  heb je wel een apple tv?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2015 11:48 Anoniem
  Ik krijg wel geluid, maar geen beeld, wat moet ik doen ik heb ipad air en apple tv
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.