Zo maak je mooiere diavoorstellingen op de iPad

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 05 augustus 2013 12:39

How To

Je hebt in iPhoto voor iOS een verzameling afbeeldingen bewerkt. Nu kun je er met de kracht van iMovie op je iPad een mooie slideshow van gaan maken, maar waarom zou je dat willen als je in iPhoto al uit acht verschillende slideshowstijlen kunt kiezen? Ik laat je hier zien hoe je eenvoudig mooie diavoorstellingen maakt op je iPad.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite Macworld.com, geschreven door Derrick Story (@Derrick_Story). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van MacWorld.nl.

Er zijn twee redenen waarom ik iMovie gebruik om presentaties mee te maken. Allereerst heb ik meer controle over het eindresultaat, zoals je dadelijk zult zien, en ten tweede kan ik het eindproduct eenvoudig online delen via YouTube en andere sociale sites. Bovendien is het ook nog een zeer eenvoudig proces.

Afbeeldingen selecteren in iPhoto voor iOS

Zodra je foto’s er in iPhoto goed uitzien, kun je maximaal 25 afbeeldingen selecteren om met iMovie te delen. Druk in iPhoto op de Edit knop in de rechterbovenhoek. Druk op het tandwiel-icoon rechts onderaan, en kies Select Multiple in het pop-up menu. Je kunt individuele thumbnails selecteren door erop te drukken, of met de Range knop bovenaan in de interface. Druk vervolgens in de rechterbovenhoek op Done.

Afbeeldingen delen met iMovie voor iOS

Nu je alle afbeeldingen geselecteerd hebt, druk je op de Share-knop. Kies iMovie in het pop-up menu en bevestig je keuze. Druk in het volgende menu op Selected. iPhoto zal dan de afbeeldingen met iMovie delen en naar die applicatie overschakelen.

De slideshow aanpassen in iMovie

Tijdens het laden zal iMovie vragen of je een nieuw project wilt aanmaken of een bestaand project wilt selecteren om de afbeeldingen aan toe te voegen. Meestal zal je New Project gebruiken. iMovie maakt vervolgens een nieuw project aan, opent het, importeert de afbeeldingen en zet ze op de tijdlijn.

iMovie heeft waarschijnlijk al een thema voor je geselecteerd. Druk op het tandwiel-icoon in de rechterbovenhoek om zelf een thema te kiezen. Ik schakel dan ook meteen de Theme Music uit, want ik wil mijn eigen muziek achter mijn afbeeldingen zetten. Als je de themamuziek wel wilt behouden kun je de volgende paragraaf overslaan.

Muziek toevoegen

Aan de linkerkant van de interface druk ik op het muzieknoot-icoon om mijn iTunes-bibliotheek te openen. Ik bewaar daarin een aantal royaltyvrije soundtracks om in mijn video’s te gebruiken. Voor deze presentatie heb ik een prachtig pianostuk uitgekozen. iMovie voegt de audio aan de tijdlijn toe als een groene omkadering van de foto’s.

Je kunt het volume aanpassen in het Settings-menu door dubbel op het groene kader te tikken. Als de muziek je toch niet bevalt, druk dan op Delete Clip en selecteer een ander stuk.

Frames herschikken

Het aanpassen van de volgorde van de afbeeldingen is eenvoudig. Houd de foto die je wilt verplaatsen ingedrukt en versleep hem naar de gewenste positie.

Bijsnijden, zoomen, lengte aanpassen

Elke fotoframe kan individueel aangepast worden qua bijsnijding of Ken Burns-effect. Druk op de thumbnail in de tijdlijn om de clip met een geel kader te markeren. Pas de startpositie naar wens aan. Je kunt zoomen door je vingers uit elkaar te vegen. Druk op End om de frame af te sluiten. Druk als je klaar bent op Done.

Persoonlijk heb ik liever minder beweging met het Ken Burns-effect dan iMovie standaard gebruikt. Dus ik pas gewoonlijk elke frame in de presentatie aan. Je kunt ook de duur van elke frame aanpassen. Standaard is dat 4 seconden. Druk op het gele kader en sleep om de afspeellengte aan te passen.

De overgang aanpassen

Je kunt ook iets anders kiezen dan de standaard vervagende overgang van 1 seconde tussen twee afbeeldingen. Druk op de twee driehoekige icoontjes tussen de frames om ze te markeren. Druk vervolgens op de nieuw verschenen gele driehoekjes. Druk tweemaal op de gele stip om het dialoogvenster Transition Settings te openen. Nadat je je aanpassingen hebt gemaakt, klik je opnieuw op de gele driehoekjes om het dialoogvenster af te sluiten en je keuzes vast te leggen.

Titels toevoegen

iMovie biedt drie fundamentele titelstijlen: opening, midden en einde. Je kunt er niet veel meer mee doen dan het type toevoegen. Een truc die ik gebruikt om een losse titelframe te maken, is een zwarte foto in mijn Camera Roll te bewaren. Ik voeg die afbeelding aan iMovie toe om openings- en een afsluitingstitels te maken.

Kies in iMovie het zwarte frame door op het Photos-icoon te drukken. Zodra je de afbeelding aan het begin of einde van de slideshow hebt toegevoegd druk je er tweemaal op om het dialoogvenster Photo Settings tevoorschijn te halen. Hier kies je de titelstijl en voeg je tekst toe. Druk nogmaals op de thumbnail om het dialoogvenster te sluiten.

Het eindproduct bekijken

Hoewel je je diavoorstelling in iMovie’s werkomgeving kunt bekijken, is het beter om de Projects weergave te gebruiken. Klik op het ster-icoon naast het vraagteken-icoon bovenaan in de interface. Druk op de afspeelknop. iMovie vraagt dan of je de video wilt optimaliseren. Klik op OK. Na ongeveer een minuut krijg je de slideshow in volledig scherm te zien met een hoge resolutie.

Je presentatie delen

Druk in de Projects weergave op het Share-icoon. Het is handig om je presentatie naar je Camera Roll op te slaan, omdat dit de centrale database is voor beeldmateriaal op de iPad. Je moet nu een exportgrootte kiezen, van Medium (360p) tot Full HD (1080p). Voor mijn iPad mini kies ik meestal 720p.

Ik publiceer ook graag naar YouTube. Dit kan ook via het Share-menu. iMovie zal je vragen om in te loggen op je YouTube-account. Vervolgens kun je tags, een beschrijving, en het videoformaat toevoegen, en wordt de video geüpload. Je kunt je presentatie ook via Vimeo, CNN iReport en Facebook delen.

Tot slot

Als je eenmaal met iMovie voor iOS een slideshow hebt gemaakt, realiseer je je hoe krachtig deze mobiele software is. En het is een prima aanvulling op iPhoto voor iOS. Je kunt afbeeldingen organiseren en bewerken in iPhoto, en vervolgens je presentatie opbouwen en met de wereld delen vanuit iMovie. Dat is (voor een zeer schappelijk bedrag) een geweldig productieteam.

0 Reactie(s) op: Zo maak je mooiere diavoorstellingen op de iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.