Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad

Door: Maikel Dijkhuizen | 08 oktober 2014 09:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tegenwoordig verschijnt zo'n beetje ieder leeswerk ook in digitale vorm, zodat je niet meer naar de winkel hoeft voor de aanschaf van een krant of tijdschrift. Bij het installeren van de juiste apps ontpopt je iPad zich tot ideaal leesmaatje. Handig, want het scheelt je kastruimte en een hoop geld.

Papier is ouderwets, duur en milieuonvriendelijk. Niet voor niets grijpen steeds meer mensen naar hun tablet om artikelen te lezen. Uitgevers spelen op deze behoefte in door hun producten in digitale vorm uit te brengen. De voordelen zijn talrijk. Zo besparen consumenten bijvoorbeeld geld en bespaart de uitgever van een krant op druk- en bezorgkosten. Een digitaal krantenabonnement is daardoor doorgaans een stuk goedkoper. Bovendien zijn de artikelen op je iPad minder statisch. Bij de meeste apps kun je de tekst vergroten en daarnaast voegen sommige uitgevers ook extra content toe, zoals filmpjes en foto's.

Een digitaal krantenabonnement is, vergeleken met de papieren editie, meestal een stuk voordeliger.

E-reader vs. iPad

Een e-reader is een apparaat dat nagenoeg dezelfde leeservaring biedt als papier. Het E Ink-scherm weerkaatst zeer weinig licht en er is geen achtergrondverlichting aanwezig. Toch heeft een e-reader ook veel nadelen, waardoor veel mensen liever hun iPad als digitaal leesmaatje gebruiken. Een iPad is dankzij het grote aanbod apps veel handiger in gebruik. Daarnaast is het Apple-apparaat een stuk sneller en ook geschikt voor multimediale toepassingen. Nog een voordeel is dat een iPad, in tegenstelling tot de meeste e-readers, een kleurenscherm heeft, wat vooral bij tijdschriften en kranten een pluspunt is. En met het altijd genoemde nadeel van de vermoeide ogen valt het gelukkig wel mee.

Tijdschriften

Digitale winkels

In plaats van een ritje naar de plaatselijke sigarenwinkel, doe je een beroep op digitale winkels om tijdschriften aan te schaffen. In de App Store zijn hiervoor diverse toepassingen beschikbaar. MagZine is met ruim vierhonderd titels bijvoorbeeld een uitgebreide winkel met digitale tijdschriften. Volgens de makers zijn tijdschriften via dit kanaal tot wel veertig procent goedkoper. Onder meer bekende namen als Quest, Computer!Totaal, Vrij Nederland, Consumentengids en natuurlijk iPad Magazine zijn er te koop. Na de installatie bekijk je het aanbod door de virtuele kiosk te openen.

Je gebruikt de zoekfunctie om door categorieën te bladeren of een specifieke titel te vinden. Heb je eenmaal een leuk tijdschrift gevonden, dan bekijk je eerst een voorbeeldweergave. Meestal heb je toegang tot de inhoudsopgave. Handig, want zo weet je precies of er voldoende interessante artikelen beschikbaar zijn. MagZine verkoopt tegen gereduceerde tarieven overigens ook tijdschriftbundels.

Tijdschriften in de kiosk van MagZine zijn altijd goedkoper dan bij de plaatselijke sigarenwinkel.

In-app-aankopen

Wanneer je een digitale tijdschriftwinkel naar je iPad downloadt, kun je vanuit de app rechtstreeks magazines kopen. Het is hiervoor wel een voorwaarde dat je in-app-aankopen doet. Wellicht staat deze functie uitgeschakeld. Ga in dat geval achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen en vul de toegangscode in. Zo nodig druk je op Schakel beperkingen in, waarna je nogmaals je toegangscode invoert. Activeer vervolgens de schakelaar achter Kopen vanuit apps. In het vervolg kun je vanuit de app magazines aanschaffen, waarbij het geld van je creditcard of tegoed wordt afgeschreven.

Digitale tijdschriftwinkels zijn alleen bruikbaar als je iPad in-app-aankopen toestaat.

MagWorld en Tijdschrift.nl

MagWorld en Tijdschrift.nl zijn net als MagZine digitale tijdschriftwinkels. Je vindt beide toepassingen in de App Store. MagWorld is het verkoopkanaal van winkelketen AKO. Voordat je door magazines kunt snuffelen, maak je eerst een account aan. Met zo'n 180 digitale titels is het aanbod van MagWorld een stuk beperkter in vergelijking met MagZine. Toch zijn de meeste grote namen wel beschikbaar. Fijn is dat AKO na aanmelding een magazine en losse artikelen gratis weggeeft.

AKO heeft zijn kiosk dankzij de uitgebreide categorieën overzichtelijk ingericht, zodat je gemakkelijk leuke titels over je favoriete onderwerp kunt vinden. De derde speler op het gebied van digitale magazines is Tijdschrift.nl. In deze mooi vormgegeven kiosk reken je losse nummers of abonnementen af met je iTunes-account. Net als bij MagZine en MagWorld zijn er veel populaire titels beschikbaar, waaronder Autoweek, Donald Duck, Panorama en Nieuwe Revu.

Met MagWorld koop en lees je tijdschriften op een iPad.

Binnen de app van Tijdschrift.nl blader je door het aanbod magazines.

Apple Kiosk

Apple heeft apps van tijdschriften (en kranten) verzameld in een kiosk. Open op je iPad maar eens de toepassing Kiosk en kies daarna voor Winkel. Bovenaan heb je toegang tot verschillende categorieën om bladen over interessante onderwerpen te ontdekken. Er zijn vooral veel Engelstalige uitgaven beschikbaar, al is er ook een aantal Nederlandse tijdschriften vertegenwoordigd. Nadat je een tijdschrift hebt geïnstalleerd, verschijnt deze titel vanzelf in de Kiosk-bibliotheek. Afhankelijk van het tijdschrift schaf je binnen de app een magazine aan.

In Kiosk zie je welke tijdschriften er allemaal voor de iPad beschikbaar zijn.

Eigen apps

De meeste tijdschriften brengen een eigen app uit waarmee je de digitale uitgave kunt lezen. Je spoort ze op via de toepassingen Kiosk of App Store. Gebruik de zoekfunctie om een specifieke titel te vinden. Je zult merken dat zo'n beetje ieder populair blad één of meerdere apps heeft ontwikkeld. Naast digitale versies van ieder nummer, voegen enkele bladenmakers ook extra content aan hun app toe. Deze ontwikkeling staat helaas nog in de kinderschoenen. De meeste uitgevers zetten hun tijdschrift namelijk één op één over naar de iPad, maar in tegenstelling tot papier is het op een tablet wel mogelijk om te verwijzen naar filmpjes, audiofragmenten en mooie foto's.

Gelukkig zijn er ook al uitgevers die de digitale versie wel afstemmen op de mogelijkheden van de iPad. De app van muziekblad Oor is daar een mooi voorbeeld van. Spotify-afspeellijsten en YouTube-filmpjes zijn aan artikelen toegevoegd, zodat lezers tijdens het lezen van een interview of cd-recensie dus meteen de bijbehorende muziek kunnen beluisteren. Verder biedt opinieweekblad Elsevier een prachtige app waar lezers bij artikelen begeleidend beeldmateriaal kunnen opvragen. Ook de app van ANWB iKampioen is in multimediaal opzicht een pareltje, maar helaas worden er al een tijdje geen nieuwe nummers meer toegevoegd.

Oor-lezers openen via de paperclip extra digitale content.

Apps van IDG

IDG heeft als uitgever van iPad Magazine de app Computer!Totaal Magazine ontwikkeld. Naast het gelijknamige computerblad, vind je hier digitale uitgaven van iPhone Magazine, iPad Magazine en (online) specials. Verder hebben ook het praktische computerblad Tips & Trucs en fotografieplatform Zoom.nl hun eigen apps.

Een van de voordelen van zo'n digitale uitgave is dat je minder betaalt dan voor de papieren versie. Een los nummer van iPhone Magazine kost 9,95 euro, terwijl je voor het digitale exemplaar 7,99 euro betaalt. Wanneer je een abonnement hebt op een IDG-titel, heb je zonder extra kosten toegang tot het digitale magazine. Je logt dan simpelweg in met je abonneenummer en postcode.

De digitale magazines van IDG vind je terug in de app Computer!Totaal Magazine.

Losse artikelen

Schaf je vaak een compleet tijdschrift aan omdat je één artikel interessant vindt? Zonde! Er zijn verschillende platformen die losse artikelen aanbieden waardoor je alleen voor het betreffende artikel hoeft te betalen. De prijs is meestal slechts een fractie van wat een tijdschrift normaal kost. Overigens hebben deze platformen vooralsnog geen apps uitgebracht. Gelukkig kom je met de browser Safari een heel eind. Surf maar eens naar www.myjour.com. Zodra je een account hebt aangemaakt, ontvang je gratis 25 credits om losse artikelen te openen.

Als Myjour bevalt, schaf je eventueel extra tegoed aan. Myjour biedt lezers de mogelijkheid om favoriete auteurs, titels en merken te volgen, zodat je nooit meer leuke artikelen mist. Soortgelijke initiatieven als Myjour zijn eLinea en Artikel Gemist. Naast de aanschaf van losse artikelen, kun je bij eLinea ook een abonnement nemen voor 9,99 euro per maand. Je hebt dan onbeperkt toegang tot alle artikelen. Nadat je je ingeschreven hebt, mag je twee dagen gratis rondkijken. Artikel Gemist laat je via een zoekopdracht artikelen opzoeken, waarna je voor het gewenste verhaal eenmalig afrekent.

Voor een los artikel lever je bij Myjour bijvoorbeeld zes credits in, dat is omgerekend 36 cent.

eLinea biedt voor een maandbedrag van 9,99 euro het zogeheten All You Can Read-abonnement aan.

Blendle

Via een groots media-offensief werd Blendle afgelopen voorjaar afgekondigd. Dit project, van onder andere gadgetspecialist Alexander Klöpping, biedt in een gelikte gebruikersomgeving losse artikelen van kranten en tijdschriften aan. Niets nieuws onder de zon, want de eerder besproken diensten Myjour, eLinea en Artikel Gemist verkopen ook losse artikelen van magazines. Maar naast deze functionaliteit is Blendle in feite ook een sociaal netwerk, want nadat je bent ingelogd met je Facebook-account zie je welke artikelen je vrienden hebben gelezen.

Verder kun je artikelen delen, reacties plaatsen en liken. Blendle is nog vers van de pers en om die reden is het aanbod momenteel nog vrij mager. Er zijn op het moment van schrijven 27 tijdschriften aanwezig, waaronder Nieuwe Revu, Quote en Viva. Artikelprijzen variëren van 10 tot 89 cent. Na aanmelding geeft Blendle je 2,50 euro artikeltegoed cadeau.

Veeg naar rechts om door voorgestelde artikelen te scrollen.

Je ziet precies welke artikelen andere leden onlangs hebben gelezen.

4 Reactie(s) op: Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 oktober 2014 10:23 Anoniem
  NRC lezen in de kiosk op de iPad is waardeloos. Bij inzoomen van een artikel crasht de app 1 op de 5 keer. Reeds langer gemeld bij NRC, maar er gebeurt niets, ook geen reactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2014 12:29 Anoniem
  NRC app is ook waardeloos. Tig updates gehad, crasht om de haverklap. En bij elke nieuwe update ben je *AL* je bewaarde kranten en artikelen kwijt. Jammer, want de krant zelf is wel goed. Alleen niet via de app.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2014 13:45 amjk1947
  Beste Maikel,

  De “kop”van je artikel is “Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad”

  Vervolgens begin je een E-reader af te katten door deze te vergelijken met een iPad.
  Dat is appels met peren vergelijken.
  Je schrijft dat een e-reader veel nadelen heeft maar ik denk dat je de grondbeginselen van een e-reader niet begrijpt.
  Een e-reader is specifiek gemaakt om e-boeken te lezen en dat gaat vanwege het E ink scherm, ook buiten in de zon, perfect.
  Wil je je toevlucht nemen tot het gebruiken van Apps en het lezen van kranten, tijdschriften en andere multimediale mogelijkheden die er zijn dan gebruik je daar een tablet voor.
  In jouw geval een iPad maar volgens mij kan dat ook met een Android tablet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2014 17:42 FriLigt
  Is Apple het enige platform voor dit voor zaken bij Computer Totaal??????
  Wat is er fout met androïd? Nergens gemeld in dit artikel, terwijl android nog altijd meer gebruikt wordt dan de Apple.
  Wonderlijk dat CT hier volledig aan voorbij gaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.