Zo kun je je Mac aan een HDTV koppelen

Door: chwhynny-overbeeke | 11 december 2015 07:32

How To

Als je een HDTV met veel poorten hebt, kan het leuk en handig zijn om je Mac aan je televisie te koppelen zodat je gemakkelijk trailers, films en ander materiaal op je grote HDTV kunt bekijken. Hier leggen we uit hoe je dit kunt doen.

De meeste HDTV's hebben onder andere twee of meer HDMI poorten, een VGA connector, één of meer component verbindingen en soms een DVI connector. De kans is dan ook groot dat je een poort over hebt om je Mac aan je TV te koppelen zodat je lekker vanuit je luie stoel naar HD content op je Mac kunt kijken. Hiervoor moet je Mac natuurlijk wel enigszins in de buurt van je TV staan, aangezien het om een bedrade verbinding gaat. Lees ook: Apple TV (2015) - Nog niet de toekomst van televisie.

Een poort kiezen

Als je kunt kiezen welke poort je gebruikt, is het het beste om voor de HDMI of DVI poort van je TV te gaan omdat je op deze manier de beste beeldkwaliteit krijgt. HDMI is handiger omdat deze verbinding ook ondersteuning voor audio heeft, terwijl je hiervoor met DVI een aparte audioverbinding moet maken. Je zou ook de VGA poort kunnen gebruiken, mocht je TV er eentje hebben, omdat veel TV's met VGA speciale ondersteuning bieden voor verbindingen met een computer.

Op je Mac is het aanbod van poorten afhankelijk van het type en model van je apparaat. Het is aan te raden om alleen nieuwere modellen Macs te gebruiken aangezien er nogal wat rekenkracht nodig is voor het verwerken van het videomateriaal. Op een nieuwer model heb je waarschijnlijk een DVI, Mini DVI, Mini DisplayPort, of Thunderbolt poort ter beschikking.

Je kunt de DVI of Mini DVI van je Mac koppelen aan de VGA poort van je HDTV met een goedkope adapter, of je kunt een standaard DVI verbinding maken of eentje met Mini DVI door middel van een goedkope adapter. Als je Mini DisplayPort of Thunderbolt hebt, kun je deze aan de VGA poort koppelen met een adapter, maar het resultaat is minder goed.

Koppelen

Als je eenmaal bepaald hebt welke poorten je wilt gaan gebruiken en welke adapters je eventueel nodig hebt, moet je ervoor zorgen dat je een kabel hebt die lang genoeg is om van je Mac naar je TV te gaan. Als de kabel te lang is, kan de kwaliteit omlaag gaan of de verbinding niet goed zijn.

Zorg dat je de HDTV eerst aanzet, zodat je Mac het apparaat kan herkennen bij het opstarten. Dan worden ook meteen het formaat en de resolutie gecontroleerd. Je zou vrijwel meteen het beeld van je Mac op je TV moeten kunnen zien.

De weergave is waarschijnlijk niet helemaal hetzelfde als op het scherm van je Mac. Om het beste resultaat te krijgen zul je een aantal instellingen moeten aanpassen, afhankelijk van de specificaties van je TV.

Problemen

Als het beeld zwart blijft, moet je eerst controleren of je de juiste input op je TV geselecteerd hebt. Soms moet je inputs inschakelen om ze in het menu te kunnen zien. Als dit niet werkt, kun je een andere poort op je Mac of HDTV proberen, om te zien of deze wel beeld geven.

Het kan ook dat je HDTV niet de juiste resolutie aan je Mac doorgeeft, waardoor het scherm zwart blijft. Er zijn tools beschikbaar waarmee je de resolutie die je Mac aan de HDTV verstuurt kunt aanpassen, zoals bijvoorbeeld SwitchResX.

0 Reactie(s) op: Zo kun je je Mac aan een HDTV koppelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.