Zo kun je één app meerdere keren openen in OS X

Door: Chwhynny Overbeeke | 23 juni 2016 07:17

How To

Eigenlijk kun je in OS X een app slechts één keer tegelijk openen en gebruiken. Maar er is een Terminal-commando waarmee je deze regel ongedaan kunt maken. Het is niet voor alle apps mogelijk, maar het is het proberen waard.

Het is handig om meerdere exemplaren van een app te kunnen openen om op die manier op twee accounts tegelijk ingelogd te zijn zodat je ze tegelijkertijd kunt bekijken. Dat is bijvoorbeeld handig als je een persoonlijke Facebook-account hebt en eentje voor je bedrijf en je deze via de Facebook-app tegelijk wil kunnen gebruiken. Lees ook: OS X: 5 verborgen instellingen via Terminal.

Het trucje werkt lang niet bij alle apps. De meeste native OS X-apps zouden een nieuwe versie van de app moeten openen. Apps van derden kunnen een melding geven dat de app al open staat, of helemaal geen melding geven en gewoon het originele venster weergeven. Probeer het dus vooral uit.

Ooit twee vensters van de App Store open gehad? Het kan.

Apps meerdere keren openen

Ga naar de Programma's > Hulpprogramma's en klik op Terminal. Open vervolgens de Finder en navigeer naar de map Programma's.

Typ in de Finder het volgende commando, gevolgd door een spatie:

open -n

Ga terug naar de Finder en sleep de app die je meerdere malen wilt kunnen openen naar de Terminal toe, zodat het pad naar de app toe achter het Terminal commando komt te staan. Druk vervolgens op Enter om het commando uit te voeren.

Voor de Safari-app zou het commando er als volgt uitzien:

open -n /Applications/Safari.app

Met het 'open -n'-commando kun je dezelfde app meerdere keren openen.

In macOS Sierra, de opvolger van OS X die later dit jaar uitkomt, moet je binnen alle tabs meerdere tabbladen van die app kunnen openen. Tot die tijd is dit echter een prima workaround.

0 Reactie(s) op: Zo kun je één app meerdere keren openen in OS X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.