Zo installeer je Windows 10 op je Mac met Parallels 11

Door: jelle-peterse | 22 december 2015 07:09

How To

Er zijn best een aantal manieren om Windows 10 te installeren op je Mac. Apple heeft zelf Bootcamp, wat standaard op elke Mac staat. Parallels is één van de andere opties. Wat het uniek maakt is dat het Windows 10 laat draaien terwijl je OS X kunt gebruiken. Hier leggen we uit hoe dit werkt.

In september 2015 kwam Parallels 11 uit. Parallels maakt een virtuele machine aan in OS X. Dit betekent dat je OS X en Windows 10 tegelijk kunt gebruiken, en bestanden kunt uitwisselen door ze simpelweg over en weer te slepen. Je opent een geïnstalleerde Windows versie ook op dezelfde manier als je een app zou openen. Lees ook: Parallels Desktop 10 for Mac - Gebroederlijk naast elkaar.

Stap 1 - Parallels installeren en Windows 10 downloaden

Als eerste moeten we Parallels 11 installeren. De software is gewoon online te vinden. Als je niet zeker weet of je het wat vind, kun je een gratis proefversie downloaden. Installeer het programma op je Mac zoals je gewend bent.

Windows 10 is ook online te verkrijgen. Als je het gedownload hebt, sla het dan tijdelijk even op op een plek waar je het makkelijk terug kunt vinden (je bureaublad bijvoorbeeld).

Parallels gratis uitproberen met Ubuntu

Als je niet meteen zo'n smak geld neer wilt leggen voor Windows 10, kun je de functionaliteit van Parallels eerst uitproberen door Ubuntu te downloaden. Om dit te doen open je Parallels, waarna je onderaan Ubuntu kunt kiezen. Dit is een gratis besturingssysteem, wat ideaal is om Parallels even uit te proberen.

Hierboven zie je het startscherm van Parallels wanneer je dit voor het eerst opstart. Onderaan zie je onder andere Ubuntu staan als één van de gratis opties. Als je Parallels geïnstalleerd- en Windows 10 gedownload hebt, kunnen we verder naar stap 2.

Stap 2 - Windows 10 installeren

Klik in Parallels op Install Windows or another OS from a DVD or image file en vervolgens op Continue verder te gaan. Parallels zoekt nu naar beschikbare software op je Mac, dus de Windows 10 download zou te zien moeten zijn. Als dit niet het geval is kun je het ook handmatig opzoeken door op Locate Manually te klikken.

Selecteer Windows 10 en klik op Continue. Voer als hierom gevraagd wordt het serienummer in dat je bij Windows 10 gekregen hebt en klik weer op Continue. Kies op het scherm erna waarvoor je Windows 10 voornamelijk gaat gebruiken, en klik weer op Continue.

Nu kun je kiezen waar je Windows 10 wilt installeren. Parallels vertelt je ook of er genoeg schijfruimte is. Je kunt Windows 10 ook installeren op een externe harde schijf, zodat het op je Mac geen ruimte in beslag neemt. Echter moet deze schijf dan gedurende de installatie en het gebruik van Windows 10 met je Mac verbonden blijven. Kies de gewenste opslaglocatie en klik weer op Continue.

Parallels maakt nu de virtuele machine aan en Windows 10 wordt geïnstalleerd.

Stap 3 - Windows 10 gebruiken

Als Windows 10 geïnstalleerd is, kun je het gebruiken terwijl je ook alles nog op je Mac kunt blijven doen. Er zijn een aantal dingen om goed te onthouden. Control + Alt (Option) zorgt ervoor dat je de muis van je Mac weer kunt gebruiken. Als je op het Windows 10 venster klikt, bestuurt je muis of trackpad namelijk de cursor van Windows 10, en niet meer die van je Mac.

Bestanden van je Mac naar je virtuele Windows 10 pc verplaatsen (en vise versa) is heel eenvoudig: je sleept ze gewoon over en weer. Wanneer je meer en meer bestanden aan Windows 10 toevoegt, wordt Windows 10 steeds groter. Hou hier rekening mee wanneer je Windows 10 installeert.

Je kunt het je virtuele Windows 10 pc heel makkelijk verplaatsen. Het werkt hetzelfde als een 'normaal' bestand. Als je Windows 10 op je Mac hebt geïnstalleerd, en je gebruikt het voortaan bijvoorbeeld liever vanaf een externe harde schijf, kun je het bestand gewoon kopiëren en plakken.

Een MacBook Pro met Windows 10, geïnstalleerd via Parallels.

Je kunt nu Windows 10 gebruiken zoals je het (wellicht) gewend bent van een pc, en tegelijkertijd OS X gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld RollerCoaster Tycoon spelen (of iets anders nuttigs) op Windows terwijl je in Final Cut Pro X bezig bent in OS X.

0 Reactie(s) op: Zo installeer je Windows 10 op je Mac met Parallels 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.