Zo installeer je apps buiten de Mac App Store om

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 06 mei 2014 16:50

How To

Sinds de komst van de Mac App Store probeert Apple zoveel mogelijk gebruikers ertoe te bewegen alleen uit de App Store te downloaden. Dat is superveilig, want Apple houdt toezicht op alle apps. Het is echter niet altijd handig. Je kunt de blokkade dan omzeilen.

Veilig downloaden

Hoewel de motieven van Apple niet louter met veiligheid te maken hebben (immers, Apple vangt een deel van de inkomsten van apps), is er wel wat voor te zeggen, zo'n centrale gereguleerde winkel. Dat systeem is namelijk precies wat ervoor zorgt dat de iPhone zo veilig is, simpelweg omdat niet iedereen zomaar kwaadaardige software in de App Store kan plaatsen, dat wordt er door Apple uitgepikt.

Hetzelfde systeem probeert Apple dus te hanteren in OS X. Deels met succes, maar deels ook niet, omdat er ook fabrikanten zijn die om technische redenen niet aan de Mac App Store voorwaarden van Apple kunnen voldoen, en dat zou betekenen dat je die niet kunt downloaden. Gelukkig biedt Apple ook de mogelijkheid om de beveiliging te omzeilen.

Met de standaardbeveiliging kun je niets installeren buiten de App Store om.

Beveiliging uitschakelen

Om de beveiliging uit te schakelen, dien je in OS X te klikken op Systeemvoorkeuren en vervolgens op Beveiliging en Privacy (en niet op App Store, zoals je wellicht zou denken). Voordat je de instelling kunt aanpassen, dien je linksonder eerst het hangslotje te ontgrendelen (hiervoor heb je het wachtwoord nodig van een beheerdersaccount).

Daarna klik je onder het kopje Sta programma's toe die zijn gedownload bij op Elke willekeurige bron. Vanaf nu kun je alle willekeurige apps installeren zonder beperking. Je kunt natuurlijk altijd de originele instelling weer herstellen wanneer je de gewenste app eenmaal geïnstalleerd hebt.

De beveiliging van de App Store is eenvoudig te omzeilen.

3 Reactie(s) op: Zo installeer je apps buiten de Mac App Store om

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 mei 2014 09:00 Anoniem
  kan makkelijker. Rechter muis knop op install bestand, dan komt de vraag of je het echt wil installeren. Dan ja zeggen. Hoef je de beveiliging niet voor uit te schakelen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2016 19:50 Anoniem
  ik heb een iMac eind 2013 ik kan geen apps downloadden uit de Appstore ik kan niet inloggen op iMessage en mijn iMac heeft geen serienummer de probleem begon na reparatie van iMac weet iemand hoe ik dit kan oplossen ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2016 08:36 Anoniem
  ik kan mijn wachtwoord niet gebruiken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.