Zo bespaar je de batterij van je iPad

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 24 november 2014 08:00

How To

Ik doe veel met m'n iPad, maar merk daardoor dat hij af en toe wel héél snel leeg is. Dat geeft niet altijd, maar ik stap binnenkort tien uur in het vliegtuig, hoe zorg ik dat mijn iPad het de hele reis uithoudt?

Volgens Apple moet de iPad zo'n tien uur meegaan wanneer je hem volledig hebt opgeladen. Het bedrijf liegt daar niet over, maar er zijn natuurlijk omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat de batterij sneller of minder snel leeg raakt. Zoek je online naar tips om de levensduur van je batterij te verlengen, dan vind je tips als: schakel bluetooth uit, sluit al je apps af enzovoort. Lees ook: iPad Air 2 review - De iPad verder verfijnd.

Die tips zijn niet heel nuttig: bluetooth 4.0 (vanaf de iPad 3 ingebouwd) gebruikt nauwelijks stroom en apps afsluiten is in de regel helemaal niet nodig. Apple heeft juist zo lang gewacht met multitasking om te voorkomen dat apps stroom verbruiken wanneer ze niet actief zijn. Maar wat kun je dan wél doen om het langer uit te zingen met één oplaadbeurt? We testen het met behulp van het afspelen van de Lord of the Rings-trilogie (extended edition 712 minuten) in verschillende omstandigheden.

De batterij van je iPad moet volgens Apple zo'n tien uur meegaan.

Internet

Internet is één van de activiteiten op je iPad die buitensporig veel stroom verbruikt. Ook niet zo vreemd als je er over nadenkt. Er worden immers veel componenten van je iPad geactiveerd bij internetgebruik: display, aanraakscherm, wifi of 3G/4G, de grafische processor etc. Een snelle manier om veel energie te besparen, is het uitschakelen van de internetverbinding. Dat kan snel door de Vliegtuigmodus in te schakelen wanneer je het Bedieningspaneel oproept door naar boven te vegen. Dat kan natuurlijk alleen maar als je het internet ook daadwerkelijk niet nodig hebt (zoals in het vliegtuig het geval is). Een alternatief is het afsluiten van apps die zichzelf veelvuldig verversen op de achtergrond, zoals e-mail-apps, Facebook, Instagram enzovoort.

Apps die je niet afsluit verbruiken dan wel geen stroom (dus alle apps afsluiten is niet nodig). Maar zodra die apps je internetverbinding aanspreken, wordt het een ander verhaal. Met alle connectiviteit ingeschakeld, redde onze iPad Air het 614 minuten. Kortom, niet de beloofde tien uur van Apple, en ook niet genoeg om de trilogie af te zien. In vliegtuigmodus haalde de iPad het einde van de trilogie wél en was er zelfs nog wat tijd voor een potje Angry Birds (722 minuten¬).

Schakel vliegtuigmodus in als je geen internet nodig hebt. Dat scheelt je makkelijk meer dan een uur.

Helderheid van je scherm

Wellicht had je het nog niet gemerkt, maar de iPad is in staat om zelf de helderheid van het scherm aan te passen op basis van de hoeveelheid licht in de ruimte waarin de tablet zich bevindt. Heel handig, maar niet heel energiezuinig. Wanneer je langer met je batterij wilt doen, is het dan ook verstandig om het scherm een paar tinten donkerder te zetten. Ga naar Instellingen / Achtergrond en Helderheid en schakel de optie Pas automatisch aan uit.

Sleep de helderheid vervolgens lager, tot op een niveau dat nog prettig voor je werkt. We sleepten de helderheid van 60 naar 25 procent, hetgeen ons een batterijwinst opleverde van 22 minuten. Niet wereldschokkend, maar wél net een aflevering extra van The Big Bang Theory.

Het scherm verbruikt veel energie, stel hem eens wat donkerder in als je in batterijnood komt.

Locatievoorzieningen en Spotlight

Tot slot nog twee tips die aanzienlijk kunnen schelen in het stroomverbruik. Locatievoorzieningen zijn handig om te laten weten waar je bent, maar slurpen ook stroom. Je kunt ze volledig uitschakelen in Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen of je kunt ze uitschakelen voor specifieke apps als je het wel in bepaalde apps wilt gebruiken.

Echter, als je lang met je batterij wilt doen is het 'gemak' van locatievoorzieningen écht iets dat je beter maar even overboord kunt zitten. Spotlight is nog zo'n stroomverbruiker, omdat de inhoud van je iPad regelmatig geïndexeerd wordt. Handig, want wat je zoekt staat direct in beeld, maar zeg eens eerlijk: hoe vaak gebruik je die zoekfunctie voor het doorzoeken van mails, contactpersonen enzovoort? De meeste mensen doen dat in de app zelf. In Instellingen / Algemeen / Zoeken met Spotlight bepaal je wat Spotlight indexeert.

Als je veel apps gebruikt die Locatievoorzieningen gebruiken, dan raak je zó een paar uur kwijt.

Dieptepunt en hoogtepunt

Niet alle opties in dit artikel leveren je uren aan extra batterij op. Andersom kun je het verschil wel degelijk voelen. Zo hield onze iPad Air het maar 7 uur uit met Facebook, Twitter, en nog een paar andere apps actief die Locatievoorzieningen fanatiek gebruiken. Er zijn dus eindeloos veel variabelen die de uiteindelijke levensduur van de batterij bepalen.

Trokken wij het hele circus open (alles aan en actief, helderheid 100%, dan was ons (negatieve) record op de iPad Air 7 uur en 43 minuten. Maar met helderheid op 25%, Vliegtuigmodus aan, Spotlight uit en Locatievoorzieningen uit, hield onze iPad het maar liefst 12 uur en 33 minuten vol. Genoeg dus voor een flinke vliegreis!

5 Reactie(s) op: Zo bespaar je de batterij van je iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 november 2014 17:17 Anoniem
  En ik maar denken dat 614 minuten wel 10 uur is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 november 2014 18:04 Anoniem

  "Zo te lezen krijgen jullie al voldoende geld van apple en andere fabrikanten
  de adblocker blijft dus gewoon aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2014 09:09 Anoniem
  "…redde onze iPad Air het 614 minuten. Kortom, niet de beloofde tien uur van Apple,…"
  Hoe rekenen jullie? ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2014 12:09 Anoniem
  De iPad-air kon wel 10 uur! = 600 minuten gebruikt worden toch?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2014 18:28 Anoniem
  Niets doen bespaart ook de batterij, maar daar heb ik toch geen iPad voor gekocht………
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.