ZFS komt toch terug naar Mac OS X

Door: Koen Vervloesem | 16 maart 2011 10:57

Nieuws

Een start-up gaat het bestandssysteem ZFS onder Mac OS X ondersteunen. Daarmee komt ZFS terug naar Mac OS X dat Apple zelf midden 2009 geruisloos uit zijn besturingssysteem verwijderde.

Apple flirtte in de serverversie van Mac OS X Leopard (10.5) eventjes met ZFS, het geavanceerde door Sun ontwikkelde bestandssysteem. Maar uit Snow Leopard werd de ondersteuning verwijderd en bleek dat Apple zijn ZFS-project had stopgezet. Omdat de ZFS-port naar Mac OS X open source is, hebben enkele enthousiastelingen toen het zfs-macos-project opgezet met Apple’s code. Zij bleven verder werken aan ZFS voor Mac. Deze ZFS-versie is echter blijven steken op ZFS v8, die al vrij oud is.

ex-Apple

Nu duikt echter een andere partij op die ZFS terug naar Mac OS X wil brengen: het bedrijf Ten's Complement startte vorige week met een bèta van zijn versie van ZFS voor Mac OS X, Z-410 Storage (de naam staat voor "ZFS for (Mac OS) X".

De ontwikkelaar achter dit alles is Don Brady, die 20 jaar voor Apple gewerkt heeft en onder andere de primaire ontwikkelaar was van hun bestandssysteem HFS+ én ook de ZFS-ontwikkelingen voor Apple voor zijn rekening nam, van augustus 2006 tot augustus 2009. In september 2010 verliet hij Apple om Ten's Complement op te richten. Gezien Brady's achtergrond is te verwachten dat Z-410 Storage heel wat meer kans op slagen heeft dan het open source-project zfs-macos.

Geavanceerde functies

Er is nog niet veel informatie over Z-410 Storage, maar Brady meldt op Twitter dat zijn ZFS-product ZFS v28 implementeert, de versie die ook in de huidige ontwikkelversie van FreeBSD (wat FreeBSD 9 wordt) aanwezig is. Aangezien Brady op Twitter ook de FreeBSD 8.2-ontwikkelaars complimenteert met hun ZFS-release, is de kans groot dat zijn product Z-410 Storage gedeeltelijk gebaseerd is op de ZFS-port naar FreeBSD. Geavanceerde features zoals deduplicatie en triple-parity RAIDZ zouden hiermee dan ook hun opwachting maken op Mac OS X.

0 Reactie(s) op: ZFS komt toch terug naar Mac OS X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.