Zet Mac OS X naar uw hand

Door: Martin Gijzemijter | 03 februari 2011 16:52

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Wanneer u veel met Windows werkt, weet u waarschijnlijk wel wat u moet doen om het uiterlijk en de eigenschappen naar uw eigen wens aan te passen. OS X mag dan iets anders in elkaar zitten, u kunt uiteraard ook in dit besturingssysteem van alles aanpassen. We zetten de basis voor u op een rij.

1. Bureaubladachtergrond aanpassen

Het eerste dat handig is om te weten, is hoe u de bureaubladachtergrond aanpast. U doet dit, net zoals alle systeemwijzigingen, in het menu Systeemvoorkeuren, dat u vindt door te klikken op het appeltje linksboven en vervolgens op Systeemvoorkeuren. Vervolgens klikt u op Bureaublad en schermbeveiliging. Onder het kopje Apple kunt u door Apple geselecteerde achtergrondafbeeldingen kiezen of klikken op Effen kleuren voor een wat rustiger effect. Uiteraard kunt u ook uw eigen foto's als achtergrond voor uw bureaublad gebruiken. U kunt deze selecteren uit voorgedefinieerde mappen of u kunt klikken op het plusteken om te bladeren naar een map op uw harde schijf. Door een vinkje te plaatsen bij Wijzig afbeelding kunt u de achtergronden automatisch laten afwisselen. Klikt u op het tabblad Schermbeveiliging dan kunt u een van de door Apple geselecteerde schermbeveiligingen selecteren.

U kunt de bureaubladachtergrond aanpassen met effen kleuren, patronen of afbeeldingen.

2. Schermresolutie aanpassen

Het aanpassen van de schermresolutie werkt net zo eenvoudig als in Windows. Navigeer naar Systeemvoorkeuren en klik op Beeldschermen. U ziet vervolgens een lijst met de beschikbare resoluties voor uw beeldscherm. Dubbelklik op een van de opties om deze te activeren (u hoeft daarna niet op OK te klikken, binnen OS X worden opties direct ingeschakeld zodra u ze aanklikt). Goed om te weten: als uw Mac is voorzien van een lichtsensor, dan wordt het scherm automatisch lichter en donkerder wanneer u het vinkje inschakelt bij Pas automatisch aan bij verandering van omgevingslicht.

Ook de schermresolutie is met een paar muisklikken aangepast.

3. Dock aanpassen

Het Dock is enigszins vergelijkbaar met de Taakbalk van Windows; het is de balk onderin het scherm met daarop een reeks programma's. Net als in Windows kunt u de eigenschappen en positie van deze balk aanpassen. Klik op het appeltje linksboven en beweeg de muis over de optie Dock. In het uitklapmenu kunt u aangeven of u het Dock links, rechts of onderin het scherm wilt weergeven. Klikt u op Schakel verbergen in, dan verdwijnt het Dock wanneer u de muis daar vandaan beweegt. Klikt u op Schakel vergroten in, dan worden de pictogrammen op het Dock vergroot wanneer u die aanwijst. Klikt u op Dock-voorkeuren, dan kunt u nog meer opties instellen (u komt daar ook via Systeemvoorkeuren / Dock). U kunt hier onder andere aangeven hoe groot de pictogrammen maximaal worden wanneer u er met uw muis overheen gaat en u kunt aangeven of pictogrammen moeten bewegen wanneer een programma wordt geopend.

U kunt de positie en eigenschappen van het Dock aanpassen aan uw wensen.

4. Muisfuncties aanpassen

De muis die tot voor kort standaard bij een Mac geleverd werd, heeft veel mogelijkheden. We hebben het nu over de oudere Mighty Mouse die nu bekendstaat als de Apple Mouse, niet de meer geavanceerde multitouch Magic Mouse die u nu standaard bij een Mac krijgt. Hoewel OS X rechtsklikken ondersteunt, is de rechtermuisknop standaard uitgeschakeld in het besturingssysteem. U schakelt dit eenvoudig in via Systeemvoorkeuren / Muis. In het venster dat verschijnt ziet u een grafische weergave van de muis die u hebt aangesloten. U ziet bij zowel de linker- als de rechtermuisknop de optie Primaire knop geselecteerd. Door bij de rechterknop Secundaire knop te selecteren, schakelt u de rechtermuisknop in. Linkshandigen maken de rechterknop primair en de linker secundair. U kunt aan elke knop ook andere functies toekennen, zoals het oproepen van het Dashboard, Spotlight (de zoekfunctie binnen OS X), enzovoort. Boven in het scherm kunt u met behulp van schuifregelaars aangeven hoe snel de aanwijzer moet bewegen, wat de dubbelklik-interval is en wat de scrolsnelheid moet zijn.

De rechtermuisknop is standaard uitgeschakeld. Dit is eenvoudig aan te passen.

0 Reactie(s) op: Zet Mac OS X naar uw hand

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.