Wozniak: Macintosh was een mislukking

Door: martin-bruining | 07 december 2011 08:30

Mac

Steve Wozniak laat van zich horen. De medeoprichter van Apple noemt onder andere de Macintosh een fout. De biografie over Steve Jobs heeft hij nog niet gelezen.

“De Apple III was een mislukking, de LISA was een mislukking en Macintosh was een mislukking." Wozniak vertelt uitgebreid in een interview met de Indiase krant MiD DAY. "Alleen door grote aanpassingen over een langere periode werd het een goede computer." Wozniak heeft in 1976 samen met Steve Jobs en Ronald Wayne het bedrijf Apple Computer opgericht.

Gebrek aan liefde

Wozniak was bij Apple verantwoordelijk voor de hardware en software van de Apple I en de Apple ][. De opvolger van deze computers, de Apple III, faalde hopeloos. Volgens Wozniak kwam dat doordat de ontwikkelaars onvoldoende van hun product hielden. “Als die jongens bij Apple een machine hadden gebouwd waar ze van hielden, zou het wel een succes zijn geworden", zegt Wozniak nu.

Bij de Apple III was volgens hem de invloed van de marketingmensen te groot. “Deze machine was gebaseerd op formules van marketingmensen. Er zijn daar teveel domme beslissingen genomen. Ze brachten een product uit dat al vanaf het begin vol fouten zat." De Apple III is al na vier maanden van de markt gehaald. In totaal zijn er 65 duizend exemplaren van die machine verkocht.

Biografie niet gelezen

Op de vraag of Walter Isaacson's biografie van Jobs klopt, geeft Wozniak een verrassend antwoord: “Ik heb geen idee. Ik heb het nog niet gelezen. Daar ben ik gewoon nog niet aan toegekomen. Ik heb een versie op mijn Kindle, op mijn iPhone en op mijn iPad. Ik heb het gewoon te druk om het te lezen", vertelt Wozniak.

Toch maakt hij zich geen zorgen dat het boek niet klopt. “Ik heb een groot deel van de geschiedenis die het boek beschrijft meegemaakt en ik heb gehoord dat Steve erg oprecht is in het boek. Ik ga er vanuit dat het klopt."

Traantje

De dood van de Apple-leider heeft Wozniak diep geraakt, ondanks dat het door Jobs' ziekte niet onverwacht was. “Ik was geschokt. Steve was zo'n belangrijk deel van mijn leven", vertelt Wozniak, die bekent nog wel eens een traantje weg te pinken.

0 Reactie(s) op: Wozniak: Macintosh was een mislukking

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.