Zo herstel je de witbalans met macOS Foto's

Door: Ronald Smit | 11 maart 2019 14:12

iPhone XR
How To

Bij macOS wordt standaard het programma - of app zo je wilt - Foto's meegeleverd. Het biedt verdraaid aardige en zelfs meer diepgravende mogelijkheden om foto's mee aan te passen. Zo herstel je bijvoorbeeld in een handomdraai de witbalans.

Foto's die binnenshuis zijn gemaakt bij kunstlicht hebben maar al te vaak een geelzweem. Dat komt doordat lampen in huis veelal een warme kleur uitstralen om ons een al even warm gevoel te geven. Je kunt de meeste fotocamera's zo instellen dat ze daar rekening mee houden. Of je past de witbalans aan alvorens een foto te maken. Maar wie doet dat in de praktijk bij een snelle snapshot? Achteraf aanpassen is dan een optie. Dat kan bijzonder makkelijk met het gratis met macOS meegeleverde programma Foto's. Dit betreft niet alleen tool om foto's mee te organiseren, maar ook een fotobewerker. We concentreren ons nu op deze laatste mogelijkheid. Bedenk daar bij dat Foto's een eigen databasebestand bijhoudt, waarin ook de foto's verwerkt zijn. Er is dus geen map die de software als bron voor je afbeeldingen gebruikt. Om een foto te bewerken dien je die eerst te importeren in het programma. Dat stelt gelukkig weinig voor: kwestie van de gewenste foto vanuit een Finder-map of het bureaublad naar Foto's slepen. Is de foto eenmaal geïmporteerd, dan dubbelklik je er in het overzicht op, gevolgd door een klik op Bewerk rechtsboven in het venster.

Foto's voor macOS bevat uitgebreide bewerkingsmogelijkheden

Automatisch of handmatig

In de bewerkingsmodus vind je in de kolom rechts de optie Witbalans. Zodra je de muiscursor daarboven houdt verschijnt een knop AUTO. Klik hierop om het resultaat van intelligente poging van Foto's qua instellen van de witbalans te aanschouwen. Mogelijk gaat dat goed, maar de kans is eveneens groot dat Foto's net als je camera toch een beetje op een dwaalspoor wordt gezet. Schakel in dat geval het balletje achter AUTO uit om de automatische instellingen weer ongedaan te maken. Klik dan op het naar rechts gerichte driehoekje voor de optie Witbalans. Het beste resultaat behaal je door een grijs of wit vlak als referentiepunt te gebruiken. Selecteer daarvoor eerst de optie Neutraal grijs (1) en klik vervolgens op de pipet (2). Klik in de foto op een grijs of wit onderdeel dat ook echt neutraal grijs of wit moet zijn (3) en geen geelzweem hoort te hebben. Probeer een paar punten uit tot je het beste resultaat ziet. Je foto is nu verlost van de veel te warme geeltinten!

Klik in Foto's voor macOS op een neutraal wiut of grijs onderdeel

Licht

Vergeet zeker ook niet na het aanpassen van de witbalans even met de regelaars onder Licht en eventueel ook Kleur te spelen. Je krijgt hier vaak in een handomdraai een mooier ogende foto door! Mocht je na allerlei experimenten de weg een beetje kwijtgeraakt zijn, dan is er altijd de knop Stel aanpassingen opnieuw in om alles te herstellen naar het oude. Ben je wel tevreden, klik dan op Gereed. De aangepaste foto wordt nu bewaard in Foto's zelf. Om het kiekje te 'bevrijden' uit deze interne database klik je - met de foto vergroot getoond - in de menubalk onder Archief en Exporteer op Exporteer 1 foto. Kies het gewenste bestandsformaat (standaard is dat JPEG) en klik op de knop Exporteer. Blader naar een map waar je de foto wilt bewaren en klik weer op Exporteer. Nu kun je de afbeelding in elk programma dat het gekozen bestandsformaat ondersteunt gebruiken.

0 Reactie(s) op: Zo herstel je de witbalans met macOS Foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.