Windows 8 is een leerproces

Door: bob-lewis | 29 november 2012 09:52

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Microsoft is met Windows 8 de juiste weg ingeslagen en heeft beter werk afgeleverd dan de meeste recensenten denken.

Uiteraard maakt dit Windows 8 niet tot een geweldig besturingssysteem. Microsoft heeft serieuze blunders begaan binnen de laatste versie van zijn OS en er is slechts een werkelijk goede reden om te upgraden. Maar Windows 8 verdient betere kritieken (in ieder geval minder afkraakkritieken) dan het nu krijgt.

Wat me tot dit inzicht bracht was de noodzaak om de verouderde laptop van mijn vrouw te vervangen, wat we uiteindelijk hebben gedaan door een Windows 8 Ultrabook te kopen met 6GB RAM geheugen, een harde schijf van 500GB en een 32GB SSD. Een aanraakscherm heeft dit apparaat niet. Als haar persoonlijke ondersteuningsdienst, voelde ik mezelf genoodzaakt de optie van Windows 8 te onderzoeken. Gedurende deze studie vroeg ik mezelf wat ik zelf gedaan zou hebben als Microsoft CEO Steve Ballmer een belletje had gegeven om Windows-opperhoofd Steven Sinofsky te vervangen. Het is een lastige kwestie, zeker gezien de heftige veranderingen in wat we afgelopen jaren van een besturingssysteem zijn gaan verwachten.

Windows 8 vanuit strategisch oogpunt

Tenzij je afgelopen maanden onder een steen hebt geleefd, weet je intussen dat Windows 8 twee gebruiksinterfaces kent. De in-zekere-zin (alias IZZ) Windows 7 interface en de interface-voorheen-bekend-als-Metro (IVBAM) die ontworpen is met het gebruik van tablets en smartphones in het achterhoofd. Critici hebben dit duale ontwerp tot de grond toe af gebrand in hun recensies. Zo noemden mijn collega's het 'Windows Frankenstein' en vergeleken ze het met 'Dr. Jekyll and Mr. Hyde'.

Veel van dezelfde criticasters geven Apple al jaren advies: hervorm de kern van een besturingssysteem voor gebruik op alle apparaten. Dit vereist een ontwerp van een IZZ-interface, gericht op een enkele gebruiker, voor schermgrootten variërend van een smartphone tot een 32 inch monitor. Tot dusver is het Apple nog niet gelukt. Sterker nog, het heeft een duidelijke streep in het zand tussen smartphones/tablets en computers getrokken.

Microsoft verdeelt de wereld in vier apparaattypen in plaats van de eerder bekende drie: smartphones, tablets (bijvoorbeeld de Surface RT), laplets (de Surface Pro en concurrerende hybriden) en computers (laptops en desktops). Deze opdeling heeft ertoe geleid dat Microsoft IVBAM op smartphones en tablets heeft geplaatst en laplets de IZZ/IVBAM-combo hebben gekregen. Heeft het er verstandig aan gedaan zowel IVBAM als IZZ op computers te laten draaien? Die keuze bestond eigenlijk niet, aangezien de scheidslijn tussen laplets en computers behoorlijk aan het vervagen is. (Microsofts beslissing om verschillende besturingssystemen aan smartphones en tablets te geven is daarentegen veel lastiger te doorgronden.)

Als je een computer gebruikt, ben je niet bezig met de achterliggende strategie. Je werkt met een gebruiksinterface. Dus laten we de mouwen opstropen en in het diepe duiken.

0 Reactie(s) op: Windows 8 is een leerproces

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.