Windows 7 haalt XP nu snel in

Door: rene-schoemaker | 02 maart 2012 10:08

Nieuws

Het aantal Windows XP-gebruikers daalt nu snel, hoewel het oude besturingssysteem nog steeds 45 procent marktaandeel heeft. De verwachting is dat XP in juni door Windows 7 wordt ingehaald.

Van alle machines die Windows draaien doet 49,4 procent dat nog op XP, zegt onderzoekfirma Net Applications. Het is in de afgelopen maand wel voor het eerst dat XP onder de 50 procent is gekomen. Windows 7 groeide in februari naar 38,1 procent van alle Windows-machines.

Als XP zo blijft dalen en de groei van Windows 7 doorzet, haalt de laatste de eerste in juni in, met een kleine kans dat dat al in mei gebeurt, schrijft Computerworld. Het geplaagde besturingssysteem Windows Vista daalde verder in marktaandeel naar 8,1 procent. Vista heeft nooit meer aandeel gehad dan 20 procent.

Windows blijft dominant

Windows blijft veruit dominant, met een totaal marktaandeel van 91,9 procent, een klein beetje meer dan de maanden hiervoor. De net uitgekomen beta-release van Windows 8, dat volgens Microsoft al meer dan een miljoen keer is gedownload, zal voorlopig niets aan de marktcijfers veranderen, zeker omdat de eindversie pas na de zomer uitkomt. Maar als het nieuwe besturingssysteem aanslaat, betekent dat wel het einde van de opkomst van Windows 7.

Gebruikers van Windows XP kunnen upgraden naar Windows 8 indien hun hardware daar geschikt voor is. Dat houdt in dat de pc minimaal een processor met een kloksnelheid van 1GHz en 1GB RAM moet hebben. De meeste analisten verwachten dat vooral zakelijke XP-gebruikers eerst overschakelen naar Windows 7.

Ook OS X groeit weer

Ook het aandeel OS X groeide in februari. Apples besturingssysteem haalde een marktaandeel van 6,9 procent. Van alle versies groeit OS X 10.7 Lion het snelst. Nu is 38,9 procent van alle in gebruik zijnde Apple-computers uitgerust met Lion, maar Snow Leopard (10.6) blijft de grootste met 43,4 procent.

Ook Apple komt dit jaar met een upgrade van zijn besturingssysteem, de Mountain Lion, dat aan het einde van de zomer op de markt komt. De verwachting is dat die editie sneller zal groeien dan eerdere versies deden bij release en zelfs sneller dan Windows 8.

0 Reactie(s) op: Windows 7 haalt XP nu snel in

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.