Werken met Tags in OS X Mavericks

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 22 januari 2014 10:45

How To

Het is natuurlijk nooit prettig als een optie die je vaak gebruikte verdwijnt uit je besturingssysteem. Maar soms worden ze vervangen voor iets beters, hetgeen het geval is met tags. Tags vervangen de oude vertrouwde labels in OS X Mavericks. Maar wat zijn die tags precies en hoe werk je ermee?

Tags toekennen

Tags zijn in zekere zin niet zo heel erg verschillend van labels. Met labels kon je kleuren toekennen aan een bestand of een map, om zo bepaalde soorten bestanden en mappen sneller te kunnen identificeren. Met tags kun je precies hetzelfde, met als grootste verschil dat je meer dan één tag kunt toekennen aan een bestand of map. Zo kun je dus verschillende selecties maken, waarin hetzelfde bestand meer dan eens voorkomt.

Je kent een tag toe aan een bestand door in Finder op het betreffende bestand (of de betreffende bestanden) te rechtsklikken en vervolgens te kiezen voor een kleur tag. In tegenstelling tot labels, kleurt nu niet de hele naam van het bestand of de map, maar wordt er een rondje toegevoegd met de kleur van je keuze. Wanneer je meer dan één tag hebt toegekend aan een bestand of map, worden er verschillende overlappende rondjes getoond.

Je kunt tags toekennen door te rechtsklikken en een tag toe te wijzen.

Tags selecteren

Maar hoe kun je de kracht van die tags nu benutten? Ook dat is heel eenvoudig. In de navigatiekolom van Finder vind je een overzicht met tags (tenzij je deze hebt uitgeschakeld na het lezen van dit atikel). Wanneer je klikt op één van deze tags, worden alle bestanden weergegeven die deze tag hebben meegekregen. Zo kun je dus in één overzicht een lijst zien van bepaalde mappen en bestanden, zelfs al bevinden ze zich in afzonderlijke mappen (dat is nu juist te kracht). Wanneer je tags eenmaal gaat gebruiken, zul je al snel niet meer zonder kunnen.

Wanneer je in de navigatiekolom nu een tag selecteert, worden alle getagde bestanden getoond.

Tags bewerken

Het is natuurlijk prima dat Apple vindt dat namen als Rood, Groen, Geel enzovoort volstaan, kun je de namen (en kleuren) van de tags gelukkig ook zelf veranderen.

Je doet dit door onder het kopje tags te klikken op de optie Alle tags. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je in het overzicht met tags rechtsklikken op de tag van je keuze en vervolgens op Wijzig naam van 'Naam tag'. Ook kun je in dit rechtsklikmenu een andere kleur toekennen aan de betreffende tag. Zo kun je dus zelf hele persoonlijke tags maken, die precies het overzicht van bestanden en mappen genereren dat je nodig hebt, ongeacht waar deze zich bevinden.

Je kunt tags ook zelf een andere naam geven.

6 Reactie(s) op: Werken met Tags in OS X Mavericks

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 januari 2014 11:41 Anoniem
  Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom TAGS beter zijn dan Labels…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2014 12:00 Anoniem
  Ik werk dagelijks met een Mac (DTP) en alles was gewoon lekker georganiseerd en overzichtelijk met LABELS! Je kon gewoon in één opslag zien welke orders actief waren, op welke je nog op bestanden zat te wachten en welke al gereed waren, enz. En ik denk dat er velen met mij ook op deze manier werkten met hun Mac! Leuk hoor al die updates voor die hobbycomputers maar per update wordt OS X onvriendelijker voor de zakelijke gebruiker! (in mijn ogen) En Mavericks is sowieso de Vista van alle OS X versies! Mijn mening is dat je je bestanden TAGGEN niet voor jezelf doet! TAG maar raak met je Cup Cake recepten maar ik doe lekker niet mee!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2014 15:18 Anoniem
  Is er een manier om de "oude" labels terug te krijgen? En dan bedoel ik niet met het programma " PathFinder" ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2014 15:51 Anoniem
  Met het programma TaggedFrog ( www.lunarfrog.com/taggedfrog ) kun je een database van tags aanleggen. Het is voorlopig alleen voor Windows beschikbaar.

  Het werkt voor elk bestand en het programma nestelt zich in Windows Explorer, waardoor je meteen aan de slag kunt. Op de website staat uitgelegd hoe het werkt en hoe het te gebruiken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2014 21:06 Anoniem
  Ik wil labels terug, ik haat die tags…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 november 2015 12:18 Anoniem
  Hoe kan ik een kleur tag die ik verwijderd heb weer terugkrijgen?

  Ik heb grijs en paars verwijderd, maar wil deze graag weer terug.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.