Weekendkrabbels: 'Ik ben een online ninja'

Door: Daan Doedens | 11 juli 2015 10:03

Column

Elke zaterdag pakt Daan een nieuwsitem en schrijft hij zijn frustratie, blijdschap of pure woede van zich af. Deze week: WhatsApp, blauwe vinkjes en James Bond. 'Iedereen hing van angst in de gordijnen als ik opeens toch achter de pc bleek te zitten.'

Ik mis de blauwevinkjesgate.

Vorig jaar haalde WhatsApp, toen al veilig verstopt onder de vleugels van Mark Zuckerbergs Facebook, het in het hoofd een nieuwe feature aan de chat-app toe te voegen. Opeens kon iedereen zien of je een berichtje had gelezen. Die feature is inmiddels uit te zetten, maar het leidde tot een vloedgolf aan kritiek. Twitter ontplofte en gebruikers liepen massaal over naar concurrent Telegram (althans, volgens Telegram). Lees ook: Online privacy bestaat niet - Maar zo kom je er wel het dichtste bij.

Ik deed vrolijk mee. Niet dat ik zo veel geheimen heb, maar het idee dat mijn privacy weer wat werd ingebonden was niet echt een fijne gedachte . En het is natuurlijk leuk om te schreeuwen richting Silicon Valley.

Meer privacy

WhatsApp komt nu met iets nieuws, de ultieme tegenhanger van de blauwe vinkjes. Binnenkort kunnen gebruikers berichten markeren als ongelezen, zodat het líjkt of een appje nog in het luchtledige zweeft, terwijl jij allang weet wat erin staat. Heerlijk toch? Kom maar op met die extra privacy. Ik kan elk bericht lezen zonder dat iemand er iets vanaf weet, zelfs als ik de blauwe vinkjes weer aanzet.

Blauwe vinkjes, de duivel als je van privacy houdt.

Ik houd van dit soort features - als ze tenminste mij helpen, en niet mijn onwetende gesprekspartner. Leesbevestigingen voor e-mail verstuur ik nooit, op Facebook Messenger kunnen mijn vrienden niet zien dat ik online ben en lang, lang geleden, toen MSN nog het alLeRbELanGRijKsTe in mijn leven was, sloop ik in de offline modus door mijn contactenlijst en hing iedereen van angst in de gordijnen als ik opeens toch achter de pc bleek te zitten.

Kattenplaatjes

Mijn telefoon en mijn pc zorgen ervoor dat ik bereikbaarder ben dan ooit tevoren, maar ook onzichtbaarder. Ik kan zonder dat iemand het weet het hele leven van een bekende volgen via statusupdates op sociale media. Ik weet precies wie wanneer op vakantie is geweest, wie er een relatie hebben en wie verslaafd is Candy Crush en Farmville. En doordat ik dat allemaal weet, kijk ik zelf wel uit wat ik deel. Continu bereikbaar is één ding, continu een schietschijf voor verzoekjes, YouTube-linkjes en kattenplaatjes is iets anders.

Hier. Een kattenplaatje.

De technologie stelt me in staat me als een James Bond door de sociale wereld te bewegen. Ik kan me verstoppen en ik kan me laten zien als ik dat wil. Ik kan de hele wereld volgen zonder dat iemand er weet van heeft. Ik lijk offline, maar ik ben meer online dan ooit tevoren. Privacyvoorvechters kunnen roepen dat alles naar de verdoemenis gaat, maar er is niets makkelijker dan onzichtbaar online zijn. Ik hoef de kabel niet door te knippen, ik verstop hem gewoon onder de vloerbedekking. Ik ben onvindbaar. Ik ben onzichtbaar.

Tot er iemand belt.

1 Reactie(s) op: Weekendkrabbels: 'Ik ben een online ninja'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 13 juli 2015 09:35 Goomba
    Helemaal mee eens. Dat geneuzel over privacy overal en altijd. Met een beetje moeite timmer je zo je hele online leven dicht!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.