Wat is FileVault 2 en wat kun je ermee?

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 27 april 2015 12:22

How To

OS X zit bomvol functies, maar niet al die functies zijn bij iedereen bekend. Zo is OS X voorzien van een prachtige functie genaamd FileVault 2. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord, en dat is zonde want FileVault 2 kan je veel ellende voorkomen.

Wanneer je in OS X klikt op Systeemvoorkeuren en vervolgens op het subonderdeel Beveiliging & Privacy, dan zie je vier tabbladen: Algemeen, FileVault, Firewall en Privacy. Wanneer je FileVault inschakelt, worden álle gegevens op de harde schijf van je Mac versleuteld. Dit houdt in dat niemand die gegevens kan gebruiken, tenzij hij / zij de sleutel heeft (en die sleutel heb jij natuurlijk allleen).

Met FileVault 2 versleutel je alle gegevens op je harde schijf (dit duurt wel even).

Maar moet OS X dan eerst alle gegevens ontsleutelen voordat daarmee kan worden gewerkt? Dat is toch niet praktisch? Dat is inderdaad niet praktisch, en dat is dan ook niet hoe het werkt. OS X is zo ontworpen dat de software die binnen OS X werkt de gegevens gewoon kan zien alsof ze niet versleuteld zijn. Dit betekent dus dat je optimaal beveiligd bent, terwijl je er zelf geen nadeel van ondervindt.

Alhoewel, één ding moet je wel onthouden. Je moet kunnen inloggen op OS X als beheerder om controle te hebben over de versleutelde gegevens. Dit betekent dat als je je accountwachtwoord ooit kwijtraakt, en dus niet meer kunt inloggen op OS X, je gegevens voor altijd verloren zullen zijn, want voor OS X ben je op dat moment een onbevoegde, en die kunnen de gegevens niet zien. Extra goed op je wachtwoord passen dus.

Zorg er wel voor dat je je accountwachtwoord onthoudt, anders kun je zelf niet meer bij je gegevens.

0 Reactie(s) op: Wat is FileVault 2 en wat kun je ermee?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.