Wat is Apple HomeKit?

Door: Jeroen Boer | 13 juni 2014 09:30

How To

Voor de start van Apples ontwikkelaarsconferentie WWDC gonsde het van de geruchten: Apple zou in de domoticamarkt stappen. Wie hoopte op domoticaproducten van Apple werd wellicht teleurgesteld, wel presenteerde Apple HomeKit. Wat is HomeKit en wat heb je er aan?

De smartphone en tablet stellen je in staat om domoticaproducten van verschillende fabrikanten toch via hetzelfde apparaat te bedienen. Wel heb je daar doorgaans voor ieder product een eigen app voor nodig. Mooier zou zijn als je al je slimme apparaten vanuit één app kunt bedienen. Lees ook: Breng sfeer in huis met Philips Hue.

Uiteraard kan dat al als je gebruik maakt van een duur domoticasysteem of een oplossing zoals HomeWizard. Apple brengt domotica-apparatuur van verschillende fabrikanten samen met HomeKit. HomeKit is een onderdeel van iOS 8 en is dus geen losse app. Je kunt het meer beschouwen als een communicatieprotocol dat automatisch ondersteunde domoticaproducten opspoort en ontsluit via iOS en apps.

HomeKit kan onder andere thermostaten, verlichting, camera's, sloten en stekkerdozen aansturen.

Alles vanuit één app

Het mooie aan HomeKit is dat fabrikanten van slimme producten hun product geschikt kunnen maken voor dit platform. Zo kun je domoticaproducten van verschillende fabrikanten toch vanuit dezelfde app aansturen. App-ontwikkelaars kunnen hiervoor apps bouwen die gebruik maken van HomeKit. Zo kun je in de toekomst bijvoorbeeld je Philips-verlichting en Honeywell-thermostaat bedienen vanuit één app en scenario's maken waarin beide producten gekoppeld worden. Wat is er fijner om thuis te komen in een verlicht én warm huis?

HomeKit kan slimme thermostaten van bijvoorbeeld Honeywell aansturen.

Praten tegen je huis

Leuk is dat ook Apples spraakassistent Siri gekoppeld is aan het HomeKit-platform. Zo kun je Siri simpelweg vertellen dat het licht aan moet of dat het wat warmer moet worden in huis. Siri begrijpt echter ook indirecte opdrachten. Als je bijvoorbeeld vertelt dat je gaat slapen, dan zal Siri je verlichting en verwarming uitschakelen en eventueel je deur op het nachtslot doen. Star Trek komt zo wel heel dichtbij.

Fabrikanten doen mee

Fabrikanten kunnen hun product geschikt maken voor HomeKit door zich aan te sluiten bij het Made For iPod/iPhone/iPad-programma. Apple certificeert het product dan voor een samenwerking met Apple-apparatuur. Fabrikanten moeten hier wel voor betalen. Niet iedere fabrikant zal zich dus zonder meer aansluiten bij HomeKit, maar Apple heeft al interessante partijen bekendgemaakt. Zo gaat Philips zijn Hue-verlichting geschikt maken en worden thermostaten van bijvoorbeeld Honeywell en Netatmo ondersteund.

Verschillende fabrikanten hebben zich al aangesloten bij HomeKit.

1 Reactie(s) op: Wat is Apple HomeKit?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 september 2014 19:05 Anoniem
    Big brother is everywhere…
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.