Wat ik van de iPhone 6 verwacht

Door: galen-gruman | 04 oktober 2011 16:20

iPad

De iPhone 5 wordt pas vanavond aangekondigd, maar lijkt nu al tegen te gaan vallen. Dit hoop ik van de versie die in 2012 gaat uitkomen.

Vanavond wordt eindelijk duidelijk of de geruchten rond de iPhone 5 (of wordt het de iPhone 4S?) waarheid worden. Waarschijnlijk worden het een snellere processor, meer geheugen, speciale versies voor aanbieders als Sprint als Verizon, een iets groter scherm en ondersteuning voor HSPA+ (pdf). Oh ja, en meer ondersteuning voor spraakcommando's. Wellicht introduceert Apple een goedkoper model van de huidige iPhone 4 om een grotere groep consumenten aan te spreken.

Dit is allemaal leuk en aardig en hoort er gewoon bij. Het duurt bij Apple altijd een paar jaar voordat radicalere veranderingen aan het product doorgevoerd worden. Zo was de 3GS eigenlijk 'slechts' een opgevoerde iPhone 3G. Het lijkt vanavond duidelijk te worden dat ditzelfde patroon gevolgd gaat worden.

Dit betekent dat de echte nieuwe iPhone volgend jaar pas komt. Dit geeft Apple tijd genoeg om deze suggesties ter overweging mee te nemen.

LTE: sneller mobiel internet

Allereerst vind ik dat de iPhone 6 LTE-gebaseerde 4G-netwerken moet gaan ondersteunen. Deze opvolger van 3G wordt nu door de telecombedrijven getest en moet volgend jaar in gebruik kunnen worden genomen. Apple kan niet achterblijven en zal de technologie in zijn volgende iPhone (en iPad 3) moeten ondersteunen.

Verder zou het glas waterafstotend moeten worden. Als je de iPhone nu tegen je oor houdt bij het telefoneren, wordt het een zweterige bende wanneer het warm is of je net gesport hebt. Zou dit vocht afgedreven of geabsorbeerd kunnen worden, dan bel je een stuk schoner.

Daarnaast moet de dock-connector beschermd gaan worden. Misschien met een soort van klepje of membraan, zodat alle stof en rotzooi van je binnenzak niet bij de belangrijke aansluiting terechtkomt.

Ik kan verder niet ontkennen dat ik het mooi zou vinden als aan de achterkant een pico-projector geïntegreerd zou worden waarmee het mogelijk zou worden om presentaties te geven of fotocollages aan vrienden te laten zien. Zoiets kan in een hoek geplaatst worden, parallel aan de camera. Zie het als een 'live social sharing tool'.

Als vijfde suggestie zeg ik dat het handig zou zijn als het kort drukken op de aan- en uitknop ervoor zou zorgen dat er een batterijweergave verschijnt, zonder dat daarbij het gehele scherm aangaat. Ik wil dan alleen weten of de smartphone opgeladen moet worden. Daarvoor hoeft de telefoon toch niet aangezet te worden?

Slimmer energieverbruik

Punt zes: Ik zou een lichtsensor willen die het scherm van de iPhone automatisch uitschakelt wanneer deze in een zak verdwijnt of omgekeerd op tafel komt te liggen - waarom batterijtijd verspillen wanneer niemand naar het scherm kijkt? De iPad 2 doet dit al bij het sluiten van de Smart Cover, dus Apple zou die techniek met lichtsensoren ook op de iPhone 6 kunnen toepassen.

Mag ik trouwens een groter scherm hebben Apple? Het huidige schermpje is te klein voor een vrachtlading aan apps; daarbij worden vooral de letters van de titels moeilijker te lezen. (Sorry, mijn ogen zijn bijna vijftig, maar klein is gewoon niet goed.)

Ook zou het handig zijn wanneer mijn documenten automatisch met mijn Mac gesynchroniseerd worden, net zoals dat gaat met de AirDrop-technologie in Mac OS X Lion. OK, wifi-synchronisatie via iOS 5 is prettig voor back-up en synchronisatie van media, maar ik wil hiervoor geen iTunes gebruiken (zoals iOS 5 vraagt). Het zou met Finder moeten werken, net zoals voor AirDrop werkt. En ja, iCloud doet dit voor sommige apps en foto's, maar gaat er vanuit dat de app zowel op de computer als de iPhone geïnstalleerd staat - en dat kan nooit een universeel scenario zijn.

Beter synchroniseren

Het zou niet zoals AirDrop permissiegebaseerd moeten werken voor mijn eigen apparaten (gebruik iCloud of Apple ID om te verifiëren welke apparaten van mij zijn), hoewel het wel permissiegebaseerd moeten werken voor andere apparaten. Als Apple het voor Windows kan doen, graag zelfs. Ik kan me voorstellen dat Apple hiervoor gebruik gaat maken van de nieuwe synchronisatietechnologie van Windows 8. Het is me om het even of dit via Bluetooth of wifi gebeurt - zowel pc's als iPhones kunnen beiden. In feite zou hier zelfs niet om gevraagd hoeven worden - gebruik wat er voorhanden is. Oh ja, en ik wil dat Apple de technologie als licentie aanbiedt aan camerafabrikanten, zodat mijn camera-afbeeldingen direct op mijn computer en iPhone verschijnen, zonder dat je daarvoor zo'n onhandig kabeltje moet gebruiken.

9. Ik wil dat mijn iPhone met mijn Mac versmelt als ik aan mijn bureau zit. Daarmee bedoel ik dat ik toegang wil hebben tot de applicaties vanaf mijn Mac, waarbij de iPhone in een virtuele machine werkt. Met andere woorden, ik wil dat de iPhone alleen als iPhone werkt als die niet in de buurt is van mijn Mac. Als ik achter mijn MacBook Pro zit, wil ik dat de iPhone onderdeel wordt van de Mac-beleving.

Verder wil ik dat de iPhone gebruikmaakt van de opslag en randapparatuur van de Mac. Een vroeg ontwerp van zo'n smartphoneconcept komt bijvoorbeeld van Motorola. Ik hoop dat Apple het beter gaat doen - zowel voor de iPhone 6 als de iPad 3.

'iPhone is al bijna perfect'

Ik geef toe, ik heb het nog moeilijk met een radicaal idee voor de iPhone 6, al denk ik dat de laatste suggestie in de buurt komt. De iPhone is al zo goed, dat het moeilijk is daar nog verbeteringen in aan te brengen. Aan de andere kant is het iets waar Apple's designers goed in zijn - ik laat het daarom graag aan hen over.

Ik hoop daarnaast dat de Home-knop, de volumeknoppen en de sluimerknop niet geschrapt worden. Als deze touch-gebaseerd zouden zijn, zou het te makkelijk worden om per ongeluk iets te activeren of wijzigen. Er zijn genoeg situaties denkbaar waarin je liever een fysieke knop gebruikt. Als Apple daar een klepje voor bedenkt, prima. Maar zorg ervoor dat ik met mijn vingers ze nog steeds kan voelen.

Daarnaast hoop ik niet op een druppelvormige of anderszins ronde iPhone 6, zoals bloggers weleens suggereren met hun artwork. Het ziet er misschien gaaf uit, maar past het dan nog in de zak van mijn overhemd? Kan ik 'm dan wel op tafel leggen? Ik weet niet of we dat zouden moeten willen.

Een ding weet ik zeker: maak 'm sneller, slimmer en lichter. Zulke functionaliteit is altijd goed.


De lancering van de iPhone 5 van dichtbij meemaken? Volg de liveblog op Webwereld.

0 Reactie(s) op: Wat ik van de iPhone 6 verwacht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.