Wat gebeurt er met de iPad 2 na de iPad 3?

Door: jeff-bertolucci | 14 december 2011 14:05

Nieuws

Als de geruchten over een aanstaande onthulling van de iPad 3 kloppen, komt de nieuwste tablet van Apple ergens begin volgend jaar op de markt. Wat betekent dit voor de iPad 2, die nog geen jaar geleden met veel tamtam werd gepresenteerd?

Zoals mag worden verwacht, zal de iPad 3 een significante upgrade van de iPad 2 inhouden. De voornaamste verbetering zal het verbeterde scherm zijn, dat een resolutie van 2048 bij 1536 pixels zal krijgen. Als de voorspellingen die de geruchtenmachine verspreidt kloppen, ligt de iPad 3 misschien al in februari in de schappen. Wat gebeurt er op dat moment met de iPad 2? Stopt Apple met de productie van de tweede generatie tablet of heeft het andere plannen?

Om die vraag te beantwoorden, kun je kijken naar het lot van de iPad 1. De originele iPad wordt niet meer als nieuw apparaat door Apple verkocht, maar je kunt wel een refurbished (opgeknapt tweedehands) exemplaar vinden in de officiële online winkel van het bedrijf. Apple zou er verstandig aan doen om de iPad 2 tegen een lagere prijs ook in circulatie te houden.

Goedkope tablets blijken toch woest aantrekkelijk

Het tabletlandschap is namelijk gigantisch veranderd sinds de iPad 2 in maart 2011 werd geïntroduceerd. Met name de komst van goedkope 7 inch varianten, zoals de Amazon Kindle Fire en Barnes & Nobles Nook Tablet. Met name de Kindle Fire verandert de perceptie van consumenten over wat een tablet mag kosten.

Natuurlijk komt de 200 dollar kostende Kindle Fire kracht, functionaliteit en klasse tekort om te kunnen wedijveren met de bijna drie keer zo dure iPad 2, maar dat neemt niet weg dat een dergelijke tablet voor de meeste consumenten genoeg is om de tablet voor standaardtaken als lezen, browsen en het bekijken van video te gebruiken. En mocht zelfs een Kindle Fire te duur voor je zijn, dan komt er binnenkort nog een nieuwe ultragoedkope 7 inch Android 4.0 tablet uit China aan.

De iPad 2 is met een beelddiagonaal van 9,7 inch een stuk groter dan de Kindle Fire en andere goedkopere modellen. Maar je ziet steeds vaker dat Android-tablets die wel aan dezelfde maatstaven voldoen onder de prijs van de iPad 2 gaan zitten. Een voorbeeld is de 10,1 inch Asus Eee Pad Transformer, die nu voor vanaf 370 euro van eigenaar verwisselt.

'De iPad 2 wordt de nieuwe iPhone 3GS'

Apple kan besluiten om de iPhone-strategie naar de tablets te kopieren. Dat zou goed nieuws zijn voor kopers die niet snel bereid zijn om 500 euro voor een Apple-tablet op tafel te leggen. In zo'n geval kan een iPad 2 volgend jaar bijvoorbeeld 299 euro gaan kosten, terwijl de high-end iPad 3 vanaf 499 euro kopers moet trekken. Apple doet momenteel hetzelfde met telefoons en verkoopt de iPhone 3GS (en sinds kort ook de iPhone 4) tegen aanmerkelijk lagere prijzen dan die van de verschillende iPhone 4S-uitvoeringen. Door deze strategie is er voor elk budget een iPhone en verzwakt Apple het beeld dat handsets van het bedrijf enkel in het high-end segment verkrijgbaar zouden zijn.

De iPad 2 in de verkoop houden tegen een gereduceerde prijs helpt Apple bij het behouden van zijn dominante marktpositie (ca. tweederde van de markt voor tablets bestaat uit iPads). Apple moet er wel vanuit gaan dat de concurrentie in 2012 nog heviger wordt zodat het her en der terrein prijs zal moeten geven.

0 Reactie(s) op: Wat gebeurt er met de iPad 2 na de iPad 3?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.