Waarom ik van iPhone naar Android ben overgestapt: Deel 3

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 26 maart 2013 15:00

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

In mijn geval is er geen sleutelmoment aan te wijzen waarop ik besloot te wisselen van telefoon. Het was een geleidelijk proces. Ik droeg een paar maanden lang zowel de Galaxy S III als de iPhone 4S elke dag bij me, en ik hield beide toestellen gesynchroniseerd. Telkens wanneer ik een telefoon nodig had, kon ik kiezen: de Galaxy S III of de iPhone 4S…

Het heeft niet lang geduurd voordat ik merkte dat ik bijna altijd voor de Samsung-telefoon koos. Ik ging meestal voor de iPhone wanneer ik informatie nodig had die alleen eenvoudig tussen Apple-apparaten te synchroniseren was (Reminders, documenten in iCloud). Ik ben van die diensten inmiddels overgestapt op platform-onafhankelijke alternatieven, iets wat ik eigenlijk ook had moeten doen als ik iOS was blijven gebruiken.

Daarna gebruikte ik de iPhone nog maar voor één ding: foto’s maken. De camera van iPhone blijft namelijk een stuk beter dan die van de concurrenten.

Loslaten

Ik merkte dat ik de Samsung-smartphone iedere avond moest opladen, terwijl de batterij van de iPhone ineens wel een week meeging. Dat was dan ook het moment dat ik me realiseerde dat ik over een ongegrond, egocentrisch stigma heen moest stappen (“maar, ik ben een iPhone gebruiker. En dit is geen iPhone!”) en het los moest laten.

Een overgang naar Android is bijzonder zwaar, vooral omdat veel van de problemen met Android algemeen bekend zijn en overal eindeloos herhaald worden. Ik heb ze dan ook allemaal gehoord. Ik ben waarschijnlijk zelf ook een van de tech-columnisten die dergelijke kritieken heeft geuit. Maar het is 2013 en bijna alle belangrijke telefoons worden geleverd met Android 4.1 of 4.2. De meeste problemen waar ik tussen 2009 en 2011 over klaagde zijn opgelost, of zijn lang niet zo ernstig meer als ze ooit waren.

En die conclusie had een net zo groot aandeel in mijn besluit om over te stappen als de vier sleutelfuncties van Android die ik in Deel 1 en Deel 2 beschreven heb. Toen Google de grootste kritiekpunten binnen Android had aangepakt, bracht het bedrijf Android in een positie waarin het voor mij wel eens een aantrekkelijke optie zou kunnen zijn wanneer er een hoogwaardige telefoon bij geleverd zou worden.

Fragmentatie

Fragmentatie is een logisch probleem waar je mee te maken krijgt als je software vrijgeeft voor zo’n enorm breed scala aan apparaten. Fragmentatie lijkt echter geen invloed te hebben op de Google Play-bibliotheek. Ik gebruik dezelfde (grote) collectie apps op elke Android-telefoon die ik test, en ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een app tegenkwam die niet op alle apparaten werkte. Zelfs spelletjes, die intensieve en specifieke eisen stellen aan de hardware, lijken op vrijwel alle apparaten te werken.

Malware

Malware is zeker een bedreiging, maar na het onderwerp een jaar lang uitgebreid onderzocht te hebben, geloof ik dat het een beheersbaar probleem is. Het is een bekend verhaal: als je niet onbewust malware op je telefoon wilt installeren, installeer dan geen illegale software. Dat is namelijk de primaire bron van kwaadaardige Android-software.

En verder, als je alleen maar gebruikmaakt van Android’s eigen app-archief (Google Play), dan zal je 99,5 procent van alle Android-malware omzeilen. Wil je dat het risico bijna nul is? Besteed vijf of tien minuten aan het lezen van de app-beschrijving in de Play Store voordat je een app installeert. De app-beschrijvingen bevatten veel meer informatie (waaronder het aantal downloads en een lijst van toestemmingen die de app vereist) dan de iTunes App Store. Voor maximale veiligheid: vermijd apps met weinig downloads en slechts enkele reviews.

Lees op de volgende pagina verder over de stabiliteit van iOS en Android…

0 Reactie(s) op: Waarom ik van iPhone naar Android ben overgestapt: Deel 3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.