Voormalig Apple-CEO Sculley: 'Apple moet zich richten op goedkopere smartphones'

Door: Wouter Hoeffnagel | 15 januari 2013 12:44

iPad

Apple moet zijn leveranciersketen onder handen nemen om goedkopere smartphones te kunnen aanbieden op opkomende markten. Dit stelt John Sculley, voormalig CEO van Apple.

Sculley waarschuwt in een interview met Bloomberg dat de markt voor de iPhone verzadigd zal raken, waardoor Apple gedwongen wordt zich te richten op opkomende markten als India. Op deze markten is echter geen vraag naar de relatief dure iPhone en zal Apple dus moet een goedkoper alternatief moeten komen. Apple’s huidige keten van leveranciers biedt echter niet deze mogelijkheid.

Het interview van John Sculley met Bloomberg

Aanpassen aan een andere wereld

“Apple moet zich aanpassen aan een compleet andere wereld”, zegt Sculley. “Zodra we van smartphones van 500 dollar naar in sommige gevallen een smartphone van 100 dollar gaan, moet een bedrijf zijn leveranciersketen flink onder handen nemen. Het bedrijf moet opnieuw uitdenken hoe deze producten op een winstgevende manier geproduceerd kunnen worden”.

Sculley gaat in het interview ook in op de lagere vraag naar de iPhone 5, waardoor Apple de bestellingen voor de iPhone 5 bij zijn leveranciers naar beneden moest bijstellen. Het aandeel van Apple ging hierdoor deze week hard onderuit. Sculley stelt dat er niets mis is met de nieuwste iPhone, maar dat het verschil tussen de iPhone en smartphones van Samsung is verdwenen. “Samsung is een buitengewoon goede tegenstanders”, zegt Sculley. “Het veschil tussen de Samsung Galaxy en de iPhone 5 is niet zo groot als we gewend zijn”.

Wel of geen iPhone mini?

Deze week ontstond veel onduidelijkheid over de vraag of Apple zich wel of niet gaat richten op opkomende markten met een goedkopere smartphone. Phil Schiller, Vice President van Apple’s marketingafdeling, leek in een interview met Shanghai Evening News in eerste instantie te ontkennen dat Apple interesse heeft in het ontwikkelen van een goedkopere iPhone of iPhone mini. De Chinese staatskrant publiceerde kort na het verschijnen van het interview een rectificatie, waaruit blijkt dat Schiller de komst van een iPhone mini juist niet ontkent.

De iPhone mini is volgens geruchten een goedkopere iPhone waarmee Apple zich niet alleen op opkomende markten, maar ook op prepaid-gebruikers zou willen richten. Het apparaat wordt regelmatig iPhone mini genoemd, al gaan er ook geruchten dat het apparaat een 5 inch scherm krijgt om te kunnen concurreren met smartphones met een groot scherm.

0 Reactie(s) op: Voormalig Apple-CEO Sculley: 'Apple moet zich richten op goedkopere smartphones'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.