TouchPad, Xoom en iPad: drie tablets vergeleken

Door: daniel-ionescu | 16 februari 2011 11:35

Nieuws

Op het eerste gezicht lijken de HP TouchPad, de Motorola Xoom en de iPad nogal op elkaar. Maar bij nadere bestudering blijken er grote verschillen tussen de tablets te bestaan.

Uiterlijk is er weinig verschil tussen Apples iPad, de onlangs aangekondigde HP TouchPad en de later deze maand te verwachten Xoom van Motorola. Zo zijn grootte en gewicht van de TouchPad vrijwel identiek aan die van de iPad, terwijl schermgrootte (9,7 inch) en resolutie (1024x768 pixels) eveneens dicht bij elkaar in de buurt komen. Het scherm van de Motorola Xoom is iets groter (10,1 inches), evenals de resolutie (1280x800 pixels).

Toch zit er verscholen achter de aanraakschermen van de tablets een wereld van verschil.

Hardware

De TouchPad draait op een snelle dual-core Snapdragon processor van Qualcomm. De Xoom bevat ook een dual-core, met een Nvidia Tegra 2 chip. Alleen de iPad draait op een single-core – voor Apple aangepaste – A4 processor. De iPad heeft ook het geringste RAM (256MB), terwijl de TouchPad en Xoom vier keer meer geheugen hebben (1GB). Dankzij de snellere processors zullen de tablets beter opstarten en apps draaien, terwijl meer RAM het eenvoudiger maakt om aan multitasking te doen. Beide verbeteringen hebben natuurlijk wel gevolgen voor de batterijduur.

Van de TouchPad komt er een 16GB en een 32GB versie, terwijl de Xoom alleen verkrijgbaar is met 32GB. Van de iPad bestaat er ook een 64GB versie. Als enige biedt Xoom de mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden via een SD-kaart.

Aanvankelijk zal de TouchPad alleen wifiverbindingen ondersteunen; pas later komt er een 3G versie beschikbaar. Motorola doet precies het tegenovergestelde met de Xoom, die eerst komt in 3G versie en later met een wifiverbinding. Van de iPad zijn zowel wifi- als 3G-modellen te krijgen.

De TouchPad is voorzien van één camera aan de voorkant waarmee je kunt videobellen. De Xoom zal zelfs met twee camera’s komen: een aan de achterkant en een aan de voorkant. De iPad heeft geen enkele camera, evenmin als stereospeakers of een gyroscoop. De iPad-concurrenten hebben nog andere pluspunten. Zo kan de TouchPad draadloos worden opgeladen en kan de Xoom HD video verwerken.

Software

Maar de grootste verschillen tussen de tablets zijn te vinden in het besturingssysteem.

De TouchPad zal als eerste tablet draaien op WebOS, het besturingssysteem waarover HP de beschikking kreeg na de overname van Palm vorig jaar. Net als bij Palm smartphones maakt de TouchPad gebruik van card-stack, waarbij de apps worden georganiseerd als ‘speelkaarten’. Die interface komt nog beter tot zijn recht op het grotere scherm van een tablet. Momenteel is er nog weinig bekend over veranderingen in het besturingssysteem.

Android 3.0 (Honeycomb) op de Motorola Xoom is ook nieuw. Het speciaal voor tablets ontwikkelde besturingssysteem bevat verschillende onderdelen die nog niet eerder waren gebruikt voor Android smartphones. Een rondleiding door Honeycomb is hier te vinden.

Ten slotte is het iOS van de iPad bekend voor iedereen die een iPhone of iPod Touch heeft gebruikt. Binnenkort volgt er een upgrade van het besturingssysteem.

Apps en prijs

Vanwege de enorme voorsprong zijn er voor de iPad de meeste apps beschikbaar, ruim 60.000 inmiddels. Het is te verwachten dat er slechts een klein aantal programma’s zal zijn voor de TouchPad en Xoom als deze tablets straks in de winkel liggen. Uiteraard zullen beide apparaten apps kunnen afspelen die zijn ontwikkeld voor het WebOS of Android smartphones. Maar jammer genoeg heeft de ervaring met de iPad geleerd dat het draaien van smartphoneprogramma’s op een tablet teleurstellende ervaringen kan opleveren.

De belangrijkste vraag waarop we nog geen antwoord hebben, is de prijs van deze nieuwe tablets. Een iPad is te koop vanaf 499 euro. Er doen geruchten de ronde dat je voor de Xoom straks in Amerika minstens 799 dollar moet neertellen, en dat doet pijn in de beurs. HP heeft nog weinig losgelaten over de prijs van de TouchPad.

Verder moeten we niet vergeten dat de iPad nu een jaar oud is, zodat het alweer tijd is voor een opfrisbeurt. Tegen de tijd dat de TouchPad en de Xoom op de markt komen, zullen ze dus niet alleen moeten concurreren met de oude iPad, die dan misschien tegen een lagere prijs in de schappen blijft liggen, maar ook tegen een gloednieuwe iPad 2. Bovendien komt binnenkort de Galaxy Tab 2 uit, en op WMC in Barcelona zijn nog een aantal tablets met Android aangekondigd.

0 Reactie(s) op: TouchPad, Xoom en iPad: drie tablets vergeleken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.