Zo kun je back-ups verwijderen uit Time Machine

Door: Chwhynny Overbeeke | 13 oktober 2016 13:09

How To

Time Machine is erg handig voor het back-uppen van je Mac, maar wat kun je doen als je externe Time Machine schijf vol komt te staan? Dan kun je oude back-ups verwijderen.

Time Machine is standaard zo ingesteld dat er alleen een volledige back-up wordt gemaakt wanneer je de functie de eerste keer op een nieuwe computer gebruikt. Daarna wordt deze back-up aangevuld met nieuwe en gewijzigde bestanden, zodat je niet met eindeloos veel onnodige kopieën komt te zitten. Lees ook: Zo maak je back-ups van je Mac.

Back-ups

Maar als je op dezelfde schijf meerdere Macs back-upt, of als je nog back-ups van een oudere computer op de schijf hebt staan, dan kan het zijn dat je ruimte tekort gaat komen.

Je kunt natuurlijk een andere schijf gaan gebruiken voor je Time Machine back-ups, maar het is goedkoper en handiger om oude back-ups die je niet langer nodig hebt gewoon weg te gooien. Gelukkig kan dat vanuit Time Machine zelf.

Time Machine schoont de back-up schijf regelmatig zelf op, maar als je sneller extra ruimte nodig hebt is dit een goede manier.

Oude back-ups verwijderen

Om oude back-ups handmatig te verwijderen, moet je de schijf die je voor je Time Machine back-ups gebruikt in je Mac pluggen en naar de Finder gaan. Open vervolgens de Time Machine-app die in Programma’s staat.

Als je besloten hebt welke back-up weggegooid mag worden, klik je met de rechtermuisknop op een willekeurige lege plek in de Finder. In het optievenster kun je vervolgens kiezen om alle reservekopieën van de desbetreffende map te verwijderen, of om de hele reservekopie te verwijderen.Let op: Zorg dat je alleen back-ups verwijdert die je niet langer gebruikt. Time Machine schoont de back-up schijf regelmatig zelf op, maar als je sneller extra ruimte nodig hebt is dit een goede manier.

Bonustip: Je kan zelfs alle reservekopieën van één enkel bestand verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op het desbetreffende bestand in de Time Machine-app en selecteer ‘Verwijder alle reservekopieën van (bestandsnaam)’. Het bestand wordt nu uit al je back-ups verwijderd.

0 Reacties op: Zo kun je back-ups verwijderen uit Time Machine

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.