Test: 6 high-end tablets

Door: Jeroen Boer Boer | 14 december 2011 12:57

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Sony Tablet S

Direct als we de Sony Tablet S uit de doos halen, wordt ons duidelijk dat Sony - in elk geval qua vormgeving - geen iPad-kloon is. De Tablet S is aan de bovenkant een stuk dikker dan aan de onderkant, iets dat er volgens Sony voor moet zorgen dat hij lekkerder is vast te houden. In portretstand zorgt de dikke kant er tevens voor dat u de tablet als een boek kunt vasthouden, wellicht handig als u e-books wilt lezen. Niet alleen de behuizing is anders, ook het scherm zelf behoort niet tot de eenheidsworst. Tot nu toe zagen we op Android3.x-tablets schermen met een diagonaal van 10,1 inch. Sony heeft echter gekozen voor een IPS-scherm van 9,4 inch. De resolutie is met 1280 x 800 overigens precies hetzelfde als bij de andere tablets. Opvallend is dat de Tablet S heel licht is, volgens de specificaties weegt hij 598 gram zonder 3G en 625 gram met 3G. Sony heeft zelf wat aan Android 3.1 gesleuteld, waardoor sommige dingen net wat handiger worden. Zo zijn er linksboven in beeld een aantal pictogrammen om de browser, uw e-mail en een sociale netwerk-app te openen. Tevens zien we een pictogram dat het meeste weg heeft van het wifi-logo, waarmee we een afstandsbedieningsapp kunnen starten. De Tablet S heeft een infraroodzendertje, zodat de tablet als universele afstandsbediening inzetbaar is. Deze app werkt met alle apparatuur die gebruikmaakt van een infrarood-afstandsbediening. Best slim, want een tablet is bij uitstek een apparaat dat een plekje op de koffietafel krijgt. De kwaliteit van de foto's is goed te noemen. Eigenlijk is de Sony Tablet S een toptablet voor wie hem vooral thuis in de huiskamer wil gebruiken.

Sony Tablet S

Prijs € 479,- (16 GB), € 578,99 (32 GB), € 599,- (16 GB + 3G)

Oordeel 8/10

Pluspunten

Licht

Infraroodzender

Minpunten

Dikke kant niet altijd handig

ASUS Eee Pad Slider

In onze vorige tablettest zagen we al dat ASUS het met de Eee Pad Transformer anders deed dan de andere fabrikanten, en met de Eee Pad Slider vervolgt ASUS deze koers. Waar het toetsenbord op de Transformer nog optioneel was, is dit op de Slider geïntegreerd en is het uit te schuiven ('sliden') als u het nodig hebt. Dat heeft als voordeel dat u het toetsenbord altijd bij u hebt, maar als nadeel dat de tablet er uiteraard dik en zwaar door wordt. Een gewicht van 960 gram is namelijk niet mis, zeker wanneer u uw tablet vaak meeneemt. Ook de dikte van 17,3 mm is gigantisch, zeker als we hem naast een dunne tablet als de Galaxy Tab 10.1 of iPad 2 leggen. Omdat er door het schuifmechanisme minder ruimte is voor het toetsenbord dan op de Transformer, heeft ASUS ten opzichte van de Transformer een aantal concessies moeten doen. Zo ontbreekt het touchpad, waardoor de tablet niet direct een vervanger van een netbook is. Ook ontbreken een aantal handige functietoetsen die we op het toetsenbord van de Transformer wel zagen. Eigenlijk vinden we de Transformer in combinatie met het toetsenbord een fijner tablet, zeker omdat de Transformer met het toetsenbord een tweede accu krijgt. De kwaliteit van de foto's is voldoende. Gelukkig heeft de Eee Pad Slider hetzelfde uitstekende IPS-scherm als de Transformer. Ook de bruine kleurstelling is hetzelfde als bij de Transformer, al verschijnt er van deze tablet ook een zilveren versie. Weet u zeker dat u het toetsenbord altijd nodig hebt, dan is de Slider een interessante tablet. Wij prefereren van ASUS echter de Transformer met het losse toetsenbord.

ASUS Eee Pad Slider

Prijs € 499,- (32 GB)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Met fysiek toetsenbord

Goed scherm

Komt met hoesje

Minpunten

Zwaar en dik

HP TouchPad?

Naar aanleiding van de eerdere tablettest kregen we van diverse lezers de vraag waarom de HP TouchPad en Blackberry PlayBook niet in de test zaten. Beide tablets waren tijdens onze vorige test nog niet in Nederland verkrijgbaar. De Blackberry PlayBook is inmiddels in Nederland te koop en hebben we dan ook bekeken. We hadden ook de HP TouchPad graag in deze test meegenomen, maar HP is wegens tegenvallende verkoopresultaten in de Verenigde Staten, gestopt met de HP TouchPad. In Europa is de tablet even verkrijgbaar geweest in Engeland, Duitsland en Frankrijk, maar in Nederland is hij niet meer op de markt verschenen. Ironisch is dat de TouchPad na een dumpprijs van 99 dollar uiteindelijk wel een verkoopsucces bleek.

0 Reactie(s) op: Test: 6 high-end tablets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.