Tabletkoper wil vooral productief zijn

Door: bill-snyder | 11 juni 2012 09:11

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Teleurstellende internetbrowser

Hoewel ChangeWave niet in de reden achter de tevredenheidscijfers is gedoken, is het waarschijnlijk dat de gebrekkige browser-ervaring roet in het eten gooit. Amazon benadrukte in zijn marketing de snelheid en het gemak van de Silk-browser, maar "waar ze een snelle browser beloofden, bleek het een hele trage te zijn", aldus IDC's Mainelli.

Aangezien de Kindle Fire op relatief weinig plekken 'in het wild' verkocht wordt, is mond-op-mond reclame erg belangrijk. Het gegeven dat Fire-gebruikers niet bijzonder enthousiast zijn, maakt dit dat hun vrienden en collega's minder snel geneigd zijn hetzelfde apparaat te komen. Dit is ook precies wat het onderzoek van ChangeWave laat zien. Van de respondenten die zeggen van plan te zijn komende drie maanden een tablet te kopen, wil slechts 7 procent een Fire. 73 procent wil een iPad aanschaffen, terwijl slechts 6 procent kiest voor een Samsung Galaxy Tab.

Dat cijfer van 7 procent is uitermate teleurstellend wanneer je dit vergelijkt met de enthousiaste ontvangst van de Fire tijdens de feestdagen van 2011. Toentertijd gaf 22 procent van de potentiele tabletkopers aan te kiezen voor de Fire.

Kansen voor Windows 8/Windows RT

Als productiviteit een van de belangrijkste drijfveren achter de aanschaf van een tablet is, betekent dit dan dat Microsoft hoge ogen gaat gooien binnen de tabletmarkt? Jeff Orr, onderzoeksdirecteur van ABI Research, denkt dat dit goed mogelijk is. Je ziet dat Microsoft met Windows 8 inhaakt op het voordeel dat gebruikers bekend zijn met Windows en Office, zegt hij.

Er is een heel arsenaal Windows 8 tablets op komst. “Onze klanten hebben twintig verschillende ontwerpen in de kast die gebaseerd zijn op het Clover Trail-platform”, zegt Hermann Eul, directeur van de mobiele divisie van Intel. Zo kondigde Asus de Tablet 810 aan met een 11,6 inch scherm, een Cover Trail-processor en Windows 8. Lenovo heeft gezegd dat het met een ThinkPad-tablet voor Windows 8 komt, gebaseerd op een Intel-chip. Dell heeft ook Windows 8 tablets in de planning staan.

Geen toekomst voor 'entertainmenttablets'

Ik sta niet afwijzend tegenover Windows 8, maar mijn eigen hands-on ervaring met het nieuwe besturingssysteem is beperkt tot een pc, een apparaat dat niet volledig inhaakt op de mogelijkheden van de touch-georiënteerde Metro-interface. Als tablets beter werken met Windows 8, en Microsoft en zijn partners goede productiviteitssoftware ontwikkelen, is de kans groot dat halfbakken apparaten als de Kindle Fire helemaal uit beeld verdwijnen.

Zoals collega Galen Gruman eerder aanstipte, is het duidelijk dat gebruikers heil zien in een toekomst waarin ze meerdere mobiele apparaten gebruiken (en bezitten). Maar er is een limiet. Veel van ons bezitten op dit moment een laptop, een smartphone en een tablet. De aanschaf van een nog een apparaat, of het nu om een e-reader of een simpele tablet als de Fire, is echt een brug (lees: scherm) te ver.

0 Reactie(s) op: Tabletkoper wil vooral productief zijn

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.