Startersgids: Aan de slag met de iPad en iPad mini

Door: serenity-caldwell | 28 januari 2014 15:41

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De kennismaking met je nieuwe iPad

Welkom op je iPad. Apple's tablet heeft allerlei toverkunsten: Als je een iPad Air of iPad mini hebt, heb je een apparaat in handen met een 3,1 miljoen pixel Retina display, 64-bit A7 chip en M7 motion coprocessor, een Lightning connector, optionele LTE dienst, twee camera's, en maximaal 128GB opslagruimte - het enige verschil is het formaat van het apparaat.

De iPad mini is kleiner en lichter dan de iPad Air - een 7,9 inch diagonaal scherm met een gewicht van 340 gram, terwijl de iPad Air 475 gram weegt - maar ze hebben dezelfde knoppen en poorten. We leiden je door deze knoppen heen, en bespreken enkele verschillen tussen de apparaten.

Hoofdtelefoonuitgang

De iPad en iPad mini hebben allebei een standaard 3,5mm audio-aansluiting aan de bovenkant van hun behuizing waarmee je naar muziek kunt luisteren. Je kunt verschillende soorten hoofdtelefoons gebruiken, waaronder de Apple oortelefoon, of een Bluetooth hoofdtelefoon. Als je een hoofdtelefoon met een ingebouwde microfoon inplugt, herkent de iPad de microfoon en kun je deze gebruiken met apps die geluidsopnamemogelijkheden hebben. Anders gebruikt de iPad haar eigen ingebouwde microfoon on geluid op te nemen.

Microfoon

De interne microfoon van de iPad en iPad mini zit in het midden van de bovenste rand van het apparaat, vlak boven de voorwaarts gerichte camera. Je kunt hem gebruiken om audio op te nemen in apps die daar ondersteuning voor bieden. Tenzij je een externe microfoon hebt, zal deze microfoon gebruikt worden voor videochats, gesproken memo's, communicatie met Siri, en meer.

On/Off knop

Druk op de On/Off knop om het scherm van de iPad aan of uit te zetten. Je kunt nog steeds e-mail en notificaties ontvangen wanneer het scherm uitstaat, maar het blijft zwart totdat je het laat ontwaken door op de On/Off knop of de Home knop te drukken. Om het apparaat uit te schakelen, houd de On/Off knop ingedrukt totdat het scherm gedimd wordt en er een rode slide to power off schuifbalk verschijnt. Veeg met je vinger langs de balk en de iPad mini wordt uitgeschakeld. (Om je apparaat weer aan te zetten, houd de knop opnieuw ingedrukt totdat het Apple logo verschijnt.)

Je kunt ook notificaties en alarmsignalen weigeren of dimmen met de On/Off knop; druk er eenmaal op om een inkomende waarschuwing te negeren.

FaceTime HD camera

Deze 1,2 megapixel camera kan foto's van 1280 bij 960 pixels maken en 720p HD video (1280 bij 720 pixels) opnemen. Apple heeft de naar voren gerichte camera voornamelijk ontworpen voor gebruik met FaceTime en het maken van snelle zelfportretten.

Retina display

De iPad en iPad mini hebben geen tastbaar toetsenbord of veel hardware knoppen; in plaats daarvan gebruik je het Multi-Touch glazen scherm met LED achtergrondverlichting om boeken te lezen, op het web te surfen, e-mailberichten op te stellen, apps te navigeren, en instellingen te wijzigen. Het scherm is gemaakt van optische kwaliteit glas, waardoor het zeer krasbestendig is. Het heeft ook een olie afstotende coating waardoor vlakken gemakkelijk te verwijderen zijn.

Het scherm van de iPad Air is 9,7 inch met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels - met 264 pixels per inch beschrijft Apple het als een Retina display, wat betekent dat de pixels te klein zijn om met het menselijk oog te kunnen onderscheiden. De iPad mini heeft een 7,9 inch Retina display met 2048 bij 1536 pixels en 326 pixels per inch.

Home knop

De Home knop is de enige fysieke knop op de voorkant van de iPad en iPad mini. Hij biedt een aantal verschillende manieren om apps en besturingssysteemfuncties te benaderen.

EENMALIG INDRUKKEN Als je eenmalig op de Home knop drukt, kunnen er verschillende dingen gebeuren, afhankelijk van waarvoor je de iPad mini op dat moment gebruikt: Als de iPad zich in de slaapstand bevindt zal hij als je op de Home knop drukt ontwaken; als je je in een app bevindt wordt je terug naar het thuisscherm gebracht; als je je op een bepaalde thuisschermpagina bevindt word je naar de eerste pagina gebracht.

EENMALIG INDRUKKEN EN VASTHOUDEN Als je de Home knop eenmalig indrukt en minimaal twee seconden lang ingedrukt houdt wordt Siri geactiveerd.

DUBBEL INDRUKKEN Wanneer het apparaat vergrendeld is of zich in de slaapstand bevindt ontwaakt je apparaat en worden de Music bedieningselementen tevoorschijn gehaald (indien actief). Wanneer het apparaat in gebruik is krijg je het multitasking scherm met je actieve apps te zien.

Speaker(s)

De speakers bevinden zich op de onderste rand van de iPad Air of iPad mini. Beide hebben twee kleine stereo speakers aan beide kanten van de Lightning connector. Ze spelen alles wat geluid maakt op je iPad af, waaronder muziek, video, of app geluiden. Je kunt de iPad mini ook aan speakers van derden verbinden door middel van de hoofdtelefoonaansluiting, Bluetooth, of AirPlay, Apple's draadloze audio- en videofunctie.

Dock connector

De iPad Air en iPad mini gebruiken Apple's nieuwe Lighning dock connector om verbinding met je computer en andere accessoires te maken. De connector is omkeerbaar, zodat je beide kanten in je apparaat kunt pluggen. Helaas werkt je iPad niet met oudere Apple accessoires die een 30-pin connector hebben, tenzij je een adapter aanschaft.

Wanneer de iPad op de meegeleverde adapter is aangesloten kan het apparaat opgeladen worden terwijl hij in gebruik is of in de slaapstand verkeert. Je apparaat wordt ook opgeladen als hij in nieuwere Macs en PC's is geplugd, maar het opladen zal langer duren. Oudere computers zonder UBS-poorten met een hoog vermogen zullen de iPad mini alleen opladen wanneer deze in de slaapstand staat; wanneer het apparaat actief is verschijnt er een "Not charging" bericht in de statusbalk bovenaan het scherm.

iSight camera

De tweede camera van de iPad Air en iPad mini bevindt zich op de achterkant van het apparaat, in de linkerbovenhoek. Deze 5 megapixel camera heeft een lens met vijf elementen, achterzijdeverlichting, een hybride IR-filter, en een f/2.4 diafragma; hij kan 80p HD video opnemen en 2592 bij 1936 pixel foto's maken. Je kunt deze camera gebruiken om snel filmpjes mee op te nemen en je FaceTime partner een breder zicht op de omgeving te bieden. (Terwijl je er zeker ook foto's mee kunt maken, adviseren we voor dergelijke dingen een kleiner apparaat - zoals je mobiele telefoon of een draagbare camera.

SIM-kaart tray

Apple biedt de iPad en iPad mini in twee verschillende kleuren aan, "silver" en "space grey", en in twee verschillende modellen: Wi-Fi en Wi-Fi + Cellulair. Als je via mobiele netwerken verbinding met het internet wilt kunnen maken, moet je de laatste hebben. (Je kunt ze visueel van elkaar onderscheiden: Het Wi-Fi + Cellulair model heeft op de achterzijde een zwarte plastic streep langs de bovenkant.)

Het Wi-Fi + Cellulair model van de iPad en de iPad mini kan werken op verschillende mobiele internet banden: diverse vanden van de LTE mobiele datastandaard, HSPA+, DC-HSDPA, GPRS, EDGE, CDMA-EvDO, en HSPA. Belangrijke partners voor de iPad en iPad mini in de Verenigde Staten zijn AT&T, Sprint, T-Mobile, en Verizon. Als je een Wi-Fi + Cellulair model koopt moet je kiezen welke aanbieder je wilt, maar je hoeft je niet aan te melden voor een contract. De iPad is contractvrij, zodat je per maand voor de dienst kunt betalen.

De iPad en iPad mini hebben een nano-SIM-kaart nodig om verbinding te maken met een mobiele aanbieder. Zonder zo'n SIM-kaart kun je alleen via Wi-Fi een internetverbinding krijgen. Deze SIM-kaart is voorgeïnstalleerd, maar als je naar het buitenland gaat kun je daar ook een SIM van een ondersteunde mobiele aanbieder kopen.

Als je een SIM moet installeren of je huidige SIM-kaart moet benaderen, dan kun je deze verwijderen door het uiteinde van een paperclip in het gaatje naast de SIM-kaart sleuf aan de linkerkant van het apparaat te steken.

Side Switch

Je kunt de Side Switch op de iPad of iPad mini - aan de rechterkant van het tablet, bijna bovenaan - instellen zodat deze de oriëntatie van het scherm vergrendelt of als geluidsdemper dient, afhankelijk van je voorkeur.

Om dit in te stellen, ga naar Settings > General, en druk op Lock Rotation of Mute in het gedeelte Use Side Switch to. Als je Lock Rotation kiest, schakel de schermrotatieknop dan zo in dat je een oranje stip te zien krijgt, en je iPad in landschaps- of portretoriëntatie blijft staan, hoe je het apparaat ook keert. Wanneer de rotatie is vergrendeld verschijnt er een icoontje van een slot en een pijl eromheen aan de rechterkant van de statusbalk in de buurt van het batterij icoon. Als je Mute in het instellingenscherm kiest, verzorgt de knop de Silent modus van de iPad, die waarschuwingsgeluiden dempt. Je kunt dan wel nog steeds audio van muziek en video's horen.

Volume Omhoog en Volume Omlaag knoppen

Direct onder de Side Switch zit een kantelknop voor het volume. Druk op de bovenkant om het volume te verhogen, en op de onderkant om het te verlagen. (In de Camera app dient de bovenkant van deze knop ook als fysieke ontspanknop.) In de Settings app kun je kiezen of deze knoppen alleen invloed hebben op geluiden van een app, of ook op systeemwijde geluiden.

0 Reactie(s) op: Startersgids: Aan de slag met de iPad en iPad mini

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.