Startersgids: Aan de slag met de iPad en iPad mini

Door: serenity-caldwell | 28 januari 2014 15:41

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Gefeliciteerd: Je hebt onlangs een gloednieuwe iPad of iPad mini uitgepakt, besteld of hebt lang in de rij gestaan om er eentje in de winkel te kopen. In deze startgids laten we zien hoe je de Apple-tablet als beginner in gebruik kunt nemen, wat de mogelijkheden zijn en welke gevaren er loeren.

Voordat je met je nieuwe apparaat gaat spelen, wil je het waarschijnlijk instellen. Dankzij het stap-voor-stap activeringsproces van iOS heeft Apple het vrij eenvoudig gemaakt om van start te gaan; maar voor het geval je wat extra hulp nodig hebt, hebben we een uitgebreide handleiding voor je nieuwe iPad samengesteld over het activeren en het overzetten van data van een oudere tablet of je computer, plus een aantal suggesties voor het verkennen van nieuwe functies.

Zet je oude data over

Je bent overgestapt op het allernieuwste in de wereld van iOS, en daarom laat je je oude apparaat voor wat het is. Maar voordat je er afstand van doet, moet je beslissen of je de data naar je iPad of iPad mini wilt overzetten. Hier zijn de verschillende manieren om dat te doen, afhankelijk van of je overstapt van een oude iPad, een ander tablet, of je je data gewoon van je computer wilt overzetten.

Upgraden van een oudere iPad

Als je upgradet van een oudere iPad of iPad mini, kun je alle apps, data en instellingen naar je nieuwe apparaat overzetten. (Om je muziek en video toe te voegen moet je je nieuwe apparaat nog altijd synchroniseren met iTunes.) Maar om dat te doen moet je eerst een volledige back-up maken (via iTunes of, als je iOS 5 of later draait, via iCloud). Je kunt die back-up vervolgens op je nieuwe apparaat herstellen tijdens het setupproces.

Een back-up maken met iTunes: Als je oude apparaat op iOS 4 of ouder draait, dan moet je iTunes gebruiken om een back-up te maken. Om je back-up te updaten (of een nieuwe aan te maken), verbind je oude apparaat via USB met de computer waarmee je het normaal gesproken synchroniseert, open iTunes, selecteer het apparaat in het Devices menu, en klik in het veld Summary op Back Up Now.

Een back-up maken met iCloud: Als je oude apparaat op iOS 5 of later draait en je een iCloud account hebt, dan kun je iCloud back-ups gebruiken om je data op te slaan. Je apparaat zal automatisch dagelijks een iCloud back-up maken terwijl het vergrendeld, ingeplugd, en met een Wi-Fi netwerk verbonden is, maar je kunt een handmatige back-up forceren wanneer je Wi-Fi gebruikt door de Settings app op je apparaat te openen. Ga naar iCloud > Storage & Backup, en zorg dat iCloud Backup is ingeschakeld. Van daaruit hoef je alleen maar op Back Up Now te drukken om het proces te starten. (let wel: iCloud back-ups kunnen een stuk langer duren dan uTunes back-ups, dus het is misschien niet de beste optie als je snel met je nieuwe telefoon aan de gang wilt.)

Upgraden van een ander tablet

Stap je van een Android of Windows tablet over op de iPad Air of mini? Afhankelijk van hoe je informatie is ingesteld, zou het relatief eenvoudig moeten zijn om het naar je nieuwe apparaat over te zetten.

E-mail, contacten en kalenders: Als je een Gmail account of een andere POP of IMAP gebaseerde account voor e-mail op je smartphone gebruikt, synchroniseert het apparaat al met een centrale server, en je zou dan ook in staat moeten zijn om die account vrijwel probleemloos aan je nieuwe iPad toe te voegen. Apple's iOS heeft een automatische setup voor mensen die gebruik maken van Microsoft Exchange, Gmail, Yahoo, Aol, of Hotmail; maar je kunt ook handmatig een POP of IMAP account instellen voor mail, LDAP of CardDAV voor contacten, of CalDAV voor kalenders. Je kunt ook Apple's gratis iCloud dienst gebruiken om een nieuwe e-mailaccount aan te maken.

Muziek, video's en foto's: Je nieuwe iPad gebruikt iTunes om lokale muziek, TV, films, en foto's van je computer naar het apparaat te synchroniseren. Als je die informatie al met je smartphone of tablet gesynchroniseerd hebt, dan is het heel gemakkelijk om die data met je Apple apparaat te synchroniseren - je hoeft alleen maar te weten waar deze informatie op je oude apparaat staat en deze naar je computer over te zetten. Voeg het zodra dat gebeurd is aan iTunes toe; om je foto's te synchroniseren, voeg ze toe aan iPhoto of Aperture (op een Mac) of zet ze in je Pictures map (op een PC).

Als je content met je oude tablet gekocht hebt die niet naar je computer gekopieerd is (bijvoorbeeld omdat je Amazon Cloud Drive gebruikt), zou je het naar je desktop systeem moeten kunnen downloaden, of je kunt op zijn minst een app op de iPad installeren waarmee je toegang tot de informatie hebt (zoals de Kindle app voor gekochte boeken).

Apps en diversen: Jammer genoeg kun je geen Windows of Android apps van je oude apparaat naar je nieuwe iPad porten. Maar hopelijk kun je versies van die apps op Apple's App Store vinden (als je bijvoorbeeld op je oude tablet Dropbox gebruikte, kun je de iOS app van het bedrijf downloaden en je Dropbox data blijven benaderen). Als je apps met belangrijke informatie hebt die je niet wilt verliezen (notitie apps, takenlijsten, etc.) kun je rondkijken om te zien of je die informatie kunt exporteren; anders heb je helaas pech.

0 Reactie(s) op: Startersgids: Aan de slag met de iPad en iPad mini

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.