Spotify wordt iTunes-killer

Door: uhro-van-der-pluijm | 04 mei 2011 16:36

Nieuws

De streaming muziekaanbieder Spotify gaat vanaf vandaag vol de strijd aan met Apples iTunes. Het bedrijf start een eigen muziekwinkel en maakt het mogelijk iPods te beheren.

Streaming muziekaanbieder Spotify heeft vandaag een aantal vernieuwingen in haar dienst bekend gemaakt. Zo kunnen gebruikers van een iPod of iPhone de applicatie vanaf vandaag gebruiken om muziek op hun apparaat te plaatsen. Gebruikers van deze Apple-apparaten hebben daar op deze manier niet langer iTunes voor nodig.

MP3's downloaden

Deze optie sluit aan op de tweede nieuwe dienst die Spotify vanaf vandaag levert. De startup begint namelijk een downloaddienst die eveneens moet concurreren met iTunes. Spotify levert geen losse nummers, maar biedt downloads alleen in bundels van tien, vijftien, veertig of honderd nummers aan.

De prijs per mp3’tje varieert daardoor van 60 cent tot 1 euro. Dat is goedkoper dan bij iTunes, waar de prijzen van losse nummers variëren van 69 cent tot 1,29 euro. Een voordeel van de online muziekwinkel van Spotify is bovendien dat de muziek niet beschermd is met DRM. Daardoor zijn de bestanden op ieder apparaat af te spelen.

iPod-bibliotheek importeren

Het was al mogelijk om muziek vanuit Spotify te downloaden via de online winkel 7digital. Maar Spotify heeft de overeenkomst met dat bedrijf stopgezet. Spotify is vanaf nu zelf de leverancier van de muziekbestanden. Het is niet duidelijk of dat betekent dat de complete bibliotheek van Spotify, ruim 13 miljoen nummers, beschikbaar is.

Door de iPhone of iPod aan Spotify te koppelen, kunnen gebruikers niet alleen de gedownloade MP3’tjes op hun apparaat plaatsen, maar is het ook mogelijk om de muziek die op de iPod staat te importeren in Spotify. Dat geldt alleen niet voor met DRM beschermde nummers uit de iTunes store van Apple, daarbij zoekt de applicatie het juiste nummer van het streamingplatform.

Versoepeling van regels

De laatste optie is niet zozeer nieuw, maar meer een versoepeling van de voorwaarden. Voor gebruikers met een Premium abonnement was het al mogelijk om een mobiele applicatie van Spotify op een smartphone te gebruiken. Dat is nu ook mogelijk geworden voor klanten van het Unlimited abonnement of niet-betalende gebruikers.

Zij kunnen echter alleen nummers luisteren die zij zelf op de harde schijf van hun computer hebben staan. Die muziekbestanden kunnen in Spotify worden geïmporteerd, waarna het programma ze direct herkent. Door een smartphone vervolgens te syncen met de client op een computer, staan alle geïmporteerde nummers van de harde schijf direct ook op de mobiele telefoon.

Het via internet beluisteren van de muziekstukken uit de collectie van Spotify en het voor offline gebruik beschikbaar maken van die muziek blijft voorbehouden aan Premium-gebruikers.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Spotify wordt iTunes-killer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.