Spellingscontrole Word in een andere taal

Door: Daan Doedens | 07 augustus 2015 07:49

How To

De spellingscontrole in Word is een goede manier om slordige foutjes uit je teksten te halen. Maar soms moet je een stuk in een andere taal typen. Om te voorkomen dat je hele document één grote rode kringelpartij wordt, kun je de spellingcontrole op een andere taal instellen.

In Word 2013 is dat helemaal niet moeilijk, maar laten we bij het begin beginnen. Spellingscontrole kun je in- en uitschakelen wanneer je wil. Ga naar Bestand, klik op Opties en selecteer het tabblad Controle. Selecteer het vinkje bij Spelling controleren tijdens typen als je meteen op de hoogte gebracht wil worden van je tik- of taalfouten. Lees ook: Efficiënt knippen en plakken in Word met de Spike.

Word kan overigens ook op grammatica controleren. Vink daarvoor de optie Grammaticafouten markeren tijdens typen aan. Grammaticafouten worden met groene kringeltjes weergegeven, verkeerd gespelde woorden met rode.

Word heeft aardig wat functies om je teksten te controleren.

De volgende stap is het downloaden van het taalpakket van je keuze. Ga opnieuw naar Bestand > Opties en klik op het tabblad Taal. Open het uitklapmenu onder [Extra bewerkingstalen toevoegen], selecteer het gewenste taalpakket en druk op Toevoegen. Sluit het venster door op OK te drukken. Selecteer nu de tekst die je in de nieuwe taal wil controleren (gebruik Ctrl+A om de gehele tekst te selecteren), klik in de menubalk op het tabblad Controleren en klik op Taal > Controletaal instellen. Selecteer de taal van je keuze en klik op OK, of op Als standaard instellen als je wil dat Word je keuze onthoudt. De geselecteerde tekst zal nu opnieuw worden gecontroleerd, met de nieuwe taal als uitgangspunt.

Kies je taal, er is keuze genoeg.

Om de spellingscontrole te openen, ga je in de menubalk opnieuw naar Controleren en klik je op Spelling- en grammaticacontrole. Je kunt ook op F7 drukken. Een balk opent aan de rechterkant van je scherm, als er tenminste ergens in je document een verkeerd gespeld woord staat. Onderaan de balk staat een uitklapmenu met daarin Nederlands (standaard), of welke taal je dan ook zojuist hebt ingesteld.

Via Controleren > Taal > Controletaal instellen kun je op elk moment overschakelen op een andere taal, als je maar beschikt over het juiste pakket. Zorg er wel voor dat de te controleren tekst is geselecteerd, anders begint Word pas te controleren op de plek waar je begint met typen.

0 Reactie(s) op: Spellingscontrole Word in een andere taal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.