Software in VirtualBox

Door: Robbin Ooijevaar | 14 november 2011 16:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Deel 5: Installatie ­Windows 8

13. Windows 8 in VirtualBox

Ten tijde van schrijven was VirtualBox 4.1.2 het meest recent. Windows 8 was nog niet beschikbaar als bèta-versie voor het grote publiek. Microsoft heeft wel al een versie voor ontwikkelaars uitgebracht, deze developer-versie kunt u gratis downloaden als iso-bestand via Microsoft.com.De developer-versie is met enkele aanpassingen aan de praat te krijgen in VirtualBox 4.1.2. Omdat VirtualBox een computer softwarematig 'nadoet', zullen de prestaties van de Windows 8-computer minder goed zijn dan wanneer u het besturingssysteem op een 'schone' computer installeert. Op dit moment mag u dit met een korreltje zout nemen, want de developer-versie is verre van compleet en geoptimaliseerd. Het is zeker niet onwaarschijnlijk dat de makers van VirtualBox binnenkort een nieuwe versie uitbrengen waarin u Windows 8 in één keer aan de praat krijgt. Ten tijde van schrijven was dit nog niet het geval en zijn er enkele aandachtspunten.

Met een paar aanpassingen draait u Windows 8 in VirtualBox.

14. Aandachtspunten

Maak een nieuwe VirtualBox-computer aan en kies in de wizard voor een Windows 7-systeem met minimaal 1500 MB werkgeheugen (meer is beter) en een dynamische harde schijf van bijvoorbeeld 40 GB. Koppel het iso-bestand van Windows 8 als virtueel opstartmedium. Zodra u de virtuele computer opstart, zal Windows 8 een foutmelding geven waarna de installatie wordt afgebroken. Er circuleren op internet allerlei geavanceerde VirtualBox-aanpassingen om Windows 8 aan de praat te krijgen. We bespreken alleen de basis die nodig is om het besturingssysteem en gastuitbreidingen te installeren. Het kan zijn dat bij een andere versie van VirtualBox of Windows 8 de genoemde instellingen niet meer werken.

Maak een nieuwe Windows 7-computer aan voor de installatie van Windows 8.

15. Instellingen voor installatie

Zorg ervoor dat de virtuele computer niet gestart is. Klik rechts op de virtuele computer en kies Instellingen. Open Systeem / Moederbord en plaats een vinkje bij IO APIC activeren. Enkele aanvullingen hierop die op internet te vinden zijn: controleer het tabblad Processor en zorg er voor dat PAE/NX-activeren is aangevinkt. Ditzelfde geldt voor de opties VT-x/AMD-V activeren en Geneste paging activeren in het tabblad Acceleratie. De volgende keer dat u de virtuele Windows 8-installatie probeert te starten, zal de foutmelding als het goed is uitblijven en kunt u Windows 8 installeren. Bovengenoemde aanpassingen kunnen veranderen met een nieuwere versie van VirtualBox of een nieuwe developer- of bèta-versie van Windows 8.

Verander de moederbord-instellingen van uw virtuele computer om foutmeldingen tijdens de installatie te voorkomen.

16. Gastuitbreidingen in Windows 8

De gastuitbreidingen van Virtual Box 4.1.2 zijn standaard niet te installeren onder Windows 8 omdat VirtualBox het nieuwe besturingssysteem nog niet kent. Via een omweg lukt het wel. Start de virtuele Windows 8-computer en kies Desktop om het klassieke Windows-bureaublad te tonen. Kies nu in het VirtualBox-menu Apparaten / Gastuitbreidingen installeren. Er volgt mogelijk een foutmelding, het scherm mag u afsluiten. Gebruik de verkenner in Windows 8 en blader naar de virtuele cd-romspeler met de gastuitbreidingen. Klik rechts op het bestand VBowWindowsAdditions-x86 en kies Properties / Compatibility. Plaats een vinkje bij Run this program as an administrator. Activeer de optie Run this program in compatability mode for Windows 7. Bewaar de instellingen met Ok en installeer de gastuitbreidingen door op VBowWindowsAdditions-x86 te dubbelklikken.

Kies voor aangepaste compatibiliteitsinstellingen als u de gastuitbreidingen in Windows 8 wilt installeren.

0 Reactie(s) op: Software in VirtualBox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.