Software in VirtualBox

Door: Robbin Ooijevaar | 14 november 2011 16:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Deel 3: Installatie ­besturingssysteem

8. Systeem starten

Nu de virtuele computer is ingericht met een harde schijf en werkgeheugen, verschijnt deze in het VirtualBox-programma. U kunt de computer opstarten door op de naam te dubbelklikken. In dit voorbeeld dubbelklikken we op Windows XP testsysteem. VirtualBox toont de start-assistent. Dit is een wizard waarmee u stap voor stap het installatiemedium voor de virtuele Windows XP-computer selecteert. Als u de start-assistent afsluit (en dat gebeurt soms per ongeluk), kunt u deze niet meer opstarten. We breken de start-assistent daarom nu af door het venster te sluiten en behandelen de stappen die nodig zijn om het installatiemedium handmatig op te geven. Dit geeft meer controle over de opstartmedia. Zodra u de assistent afsluit, probeert VirtualBox op te starten van de virtuele harde schijf. Omdat hier nog niets opstaat, resulteert dit in een foutmelding.

Breek de Start assistent af om het opstartmedium van de virtuele computer handmatig in te stellen.

9. Installatie

Als u een installatie-cd hebt van het besturingssysteem dat u wilt installeren, plaats deze dan in uw cd/dvd-speler. Kies het venster van de virtuele computer Apparaten / CD DVD apparaten / Station van gastheer. Hiermee wordt uw cd/dvd-speler gekoppeld aan de virtuele computer. U kunt de koppeling altijd ongedaan maken door nogmaals te kiezen voor Apparaten / CD DVD apparaten / Station van gastheer. Herstart de virtuele computer via het menu Machine / Opnieuw instellen. De installatieprocedure van het besturingssysteem wordt nu opgestart. Tijdens deze installatie wordt de virtuele harde schijf ingedeeld (geformatteerd). Dit heeft geen invloed op uw eigen harde schijf. Let op: voor de installatie van een Windows-besturingssysteem hebt u meestal de volledige versie nodig. OEM-versies of recovery-cd's werken meestal niet.

Ook zonder fysieke installatie-cd/dvd kunt u uw besturingssysteem installeren, een iso-bestand is voldoende. Klik op Apparaten / CD DVD apparaten / Kies virtueel CD/DVD-bestand. De bestandsnaam verschijnt nu in het menu CD DVD apparaten en uw virtuele dvd-speler is geregeld. Herstart de virtuele computer via het menu Machine / Opnieuw instellen en installeer uw besturingssysteem. U kunt de koppeling met het iso-bestand verbreken door in het menu CD DVD apparaten op de bestandsnaam te klikken van het iso-bestand. Op dezelfde manier maakt u de koppeling ook weer opnieuw aan.

Koppel de cd/dvd-speler aan de virtuele computer en installeer uw besturingssysteem.

10. Gastuitbreidingen

Als u een Windows-besturingssysteem hebt geïnstalleerd in de virtuele computer, mist u nog één stap om volledig gebruik te maken van de VirtualBox-pc: gastuitbreidingen. Dit onderdeel zorgt er onder andere voor dat u moeiteloos kunt schakelen tussen uw 'originele' Windows-besturingssysteem en het venster van VirtualBox waarin de virtuele computer draait. Ook kunt u het venster schalen, waarna Windows in de virtuele computer de resolutie automatisch bijstelt zodat het beeld in verhouding blijft. Open het menu Apparaten / Gast uitbreidingen installeren en volg de stappen op het scherm. Na deze installatie is een herstart vereist en is uw virtuele computer klaar voor gebruik.

Installeer gastuitbreidingen voor meer functionaliteit in de virtuele Windows-installatie.

Geavanceerde ­instellingen

In het hoofdscherm van VirtualBox kunt u achteraf geavanceerde instellingen aanpassen van uw virtuele computer. Klik op Instellingen en u vindt een overzicht van de virtuele hardware (en andere bronnen) die de virtuele computer tot zijn beschikking heeft. De optie Gedeelde mappen moet het mogelijk maken om gegevens uit te wisselen tussen het gastheersysteem en de virtuele computer. Wij hebben dit echter niet goed aan de praat gekregen. Dit geldt ook voor USB. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om gekoppelde usb-apparatuur, zoals een usb-stick of externe schijf, toegankelijk te maken voor de virtuele computer. Dit onderdeel werkt wisselvallig, verspil er niet te veel tijd aan als u het niet wil werken.

 

Geheugen en netwerk

Het is goed om te weten dat u in Instellingen / Systeem onder Basis geheugen het beschikbare werkgeheugen van de virtuele computer achteraf kunt aanpassen. Ook de opties van Netwerk kunnen interessant zijn. Bij Gekoppeld aan is NAT geactiveerd. Dit zorgt er voor de virtuele computer verbinding kan maken met internet, maar in een beveiligde omgeving van VirtualBox. VirtualBox regelt het netwerkverkeer en schermt uw thuisnetwerk af. Door Netwerk bridge adapter te activeren, wordt de virtuele computer direct aan uw thuisnetwerk gekoppeld en krijgt de netwerkinstellingen dus ook van uw modem/router. Als u meer dan één netwerkadapter hebt in het gastheersysteem, dient u bij Naam de adapter te kiezen die u wilt gebruiken. De optie Netwerk bridge adapter dient actief te zijn als het belangrijk is dat de virtuele computer andere apparatuur in uw thuisnetwerk kan 'zien', bijvoorbeeld als u experimenteert met server-software of wilt werken met gedeelde netwerkmappen of gedeelde films/muziek.

0 Reactie(s) op: Software in VirtualBox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.