Software in VirtualBox

Door: Robbin Ooijevaar | 14 november 2011 16:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Bent u na het lezen van de preview van Windows 8 nieuwsgierig geworden? Of wilt u een heel ander programma graag even uittesten? Probeer dit dan eens in een virtuele machine op uw computer: VirtualBox. U creëert hiermee een veilige speelplaats, waarin u de vreemdste capriolen kunt uithalen zonder uw eigen systeem in gevaar te brengen.

In deze cursus bespreken we hoe u een alternatief besturingssysteem installeert in een virtuele computer. We leggen de stappen eerst uit met Windows XP, omdat u hiermee goed de basis van VirtualBox kunt leren kennen. Het installeren van Windows 8 in VirtualBox vereist op moment van schrijven nog wat extra aanpassingen. In deel 5 leest u hoe u Windows 8 draaiende krijgt.

Deel 1: Voorbereidingen

1. Virtueel = veilig

Het programma VirtualBox doet een basiscomputer na. De virtuele computer is kaal en start op met een foutmelding als u geen besturingssysteem installeert. Het besturingssysteem dat u installeert mag u zelf kiezen, het kan een van de vele Windows- of Linux-versies zijn. U hebt van het besturingssysteem een opstartbare cd of dvd nodig, dit mag ook in de vorm van een iso-bestand zijn. Een iso-bestand is een image van een originele installatie-cd/dvd. Met een brandprogramma kunt u van een iso-bestand de opstartbare installatie-cd/dvd branden. Om het besturingssysteem in de virtuele computer te installeren mag u het branden overslaan. VirtualBox kan namelijk opstarten vanaf een iso-bestand. Kort door de bocht: op een VirtualBox-computer kunt u elk besturingssysteem installeren dat u (technisch gezien) op uw eigen computer kunt installeren. In dit artikel gaan we in eerste instantie voor een virtueel Windows XP-systeem. Het gastheersysteem waarop VirtualBox geïnstalleerd wordt is een Windows 7 Home Premium-computer met 2 GB werkgeheugen. Dit is al voldoende om een goede virtuele Windows XP-computer te draaien.

2. VirtualBox in een notendop

VirtualBox is het beste te omschrijven als een programma dat een computer nadoet. Op deze computer kunt u alle gangbare besturingssystemen installeren. De dingen die u doet in de VirtualBox-computer blijven in deze virtuele omgeving. U kunt uw eigen systeem dus niet 'beschadigen' of bestanden ervan wissen. Zelfs de harde schijf is virtueel, deze wordt als een bestand opgeslagen op de harde schijf van uw pc of notebook. De VirtualBox-computer ziet de schijf als een 'echte' harde schijf die u kunt indelen en formatteren. De virtuele computer beschikt ook over een virtuele geluidskaart, netwerkadapter en wordt bediend met uw eigen toetsenbord en muis. U kunt meerdere virtuele computers inrichten en deze gelijktijdig naast elkaar gebruiken. Er is een optie om een momentopname te maken. Dus als u een schone Windows-installatie in de virtuele computer installeert en een momentopname maakt, kunt u altijd terug naar deze situatie (zie stap 11, Tijdmachine).

Met VirtualBox krijgt u een complete x86-computer tot uw beschikking.

3. Gastheersysteem

Het gastheersysteem is uw eigen computer, waarop u VirtualBox installeert. De systeemspecificaties zijn bepalend voor de grenzen en prestaties van uw virtuele computer. Bij het instellen van een virtuele computer kunt u bijvoorbeeld aangeven hoeveel werkgeheugen de virtuele machine mag hebben. Als uw computer Windows 7 draait met 4 GB werkgeheugen aan boord, kunt u bijvoorbeeld 1 GB toekennen aan de virtuele computer. Dit geheugen wordt gebruikt zolang de virtuele machine actief is en gaat tijdelijk 'ten koste' van uw Windows-computer. De opslagruimte van de virtuele harde schijf kunt u eveneens bepalen. Een harde schijf van 10 GB wordt door VirtualBox gezien als een schijf van 10 GB. Op het gastheersysteem neemt de schijf iets meer ruimte in beslag dan de ruimte die de virtuele computer daadwerkelijk gebruikt.

De specificaties van het gastheersysteem zijn bepalend voor de prestaties van de virtuele computer.

4. Download en installatie

VirtualBox werkt onder alle bekende besturingssystemen waaronder Windows, Mac OS X en Linux. Het eindresultaat op al deze besturingssystemen is een kant en klare x86-computer. Het is technisch mogelijk om Mac OS X te installeren in VirtualBox op een Windows-computer, maar eenvoudig is het niet. Meer informatie hierover vindt u via How to Run Mac OS X in VirtualBox on Windows. Download en installeer VirtualBox voor Windows. De juiste versie heet 'VirtualBox for Windows hosts' en vindt u op de website onder Downloads. Ten tijde van schrijven had VirtualBox de versieaanduiding 4.1.2. Tijdens de installatieprocedure wordt om een extra bevestiging gevraagd voor de benodigde virtuele netwerkadapters en valt uw internetverbinding kortstondig uit. Verder zijn er geen speciale aandachtspunten voor de installatie.

Download en installeer VirtualBox for Windows hosts.

0 Reactie(s) op: Software in VirtualBox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.